SZÍVSN-Városmajori klinika-Hegyvidéki önkormányzat 17. szűrése

Újabb hegyvidéki keringési szűrés 2016.10.01-én, 11.12-én és 12.03-án szombaton 8 órától!

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is a legtöbben keringési betegségben halnak meg. A Hegyvidéki Önkormányzat a SZÍVSN országos betegegyesülettel és a Városmajori klinikával közösen prevenciós programot hirdet a keringési betegségek ellen. A példaértékű kezdeményezés keretében a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában szervezett szűrésekre 360 hegyvidéki lakost várnak. A szervezők célja az állandóan rohanó, sokat dolgozó, gyerekeket nevelő fiatalabb korosztályt is „becsalogatni” 6 alkalommal a szombati vizsgálatokra.

Olyan pacienseket várunk, akik nem járnak évente szűrésekre és nincsenek kivizsgálás alatt.

Hazánkban a keringési elváltozások népbetegségnek számítanak, a szívelégtelenségben szenvedők száma eléri a 200 ezret. Rajtuk kívül minden negyedik magyar szenved magas vérnyomásban, 300 ezren ritmuszavarral élnek, míg a cukorbetegség a lakosság tíz százalékát érinti.

Bár a lakosság egészségi állapotát tekintve a Hegyvidék kifejezetten jó helyzetben van – a XII. kerületiek átlagéletkora az egyik legmagasabb az országban –, a keringési betegségek az itt élőket sem kerülik el. Ezért idén ősszel ötödször az önkormányzat a hosszabb ideje sikeresen működő szűrőszombatokhoz hasonló, kifejezetten az infarktus megelőzését, a rizikófaktorok, ritmuszavarok felismerését, és a beteg edukáció fontosságát szolgáló prevenciós programot indított. A kezdeményezés szakmai hátterét a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikát vezető Professzor Dr. Merkely Béla egyetemi tanár, az intézet szakemberei, és a SZÍVSN országos betegegyesület biztosítja.

A szűrés menetét ismertető Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, a vizsgálat regisztrációval, kérdőív kitöltéssel, anamnézis felvétellel indul. Ezt követően a koleszterin- és a vércukormérés (77 Elektronika Kft adományaként) ujjbegyből történik, majd vérnyomás mérés következik. A szűrés közben Tarnai Irén dietetikus válaszol a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre.

Az EKG kiértékelés után kialakítják a stabil beteg utakat. A központ munkatársai és az egyesület önkéntesei, valamint a megjelent egykori szívbetegek bemutatják a SZÍVSN programot, és meghívják a résztvevőket a következő előadásra, ahol részletesen értékelik a szűrés részeredményeit.

Az ingyenes program menetéről az érdeklődők a 0620/825-8084-as telefonszámon Gyüge Marianntól kérhetnek időpontot.
Kérjük a jelentkezéshez készítse elő a TAJ számát.

Letölthető szórólap a programról ide kattintva!

SZÍVSN várjuk Önöket is programjainkon!
www.szivsn.hu, FB: www.facebook.com/szivsn
tisztelettel: Bernáth-Lukács Zsuzsa
SZÍVSN országos betegegyesület elnöke
Astellas díjas diplomás ápoló