-
-
Újabb SZÍVSN szűrés Szegeden!

Újabb SZÍVSN szűrés Szegeden!

Idén második alkalommal, november 4-én tartottak szív- és érrendszeri rizikófaktorokra fókuszáló szűrőprogramot az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinikán. A hétvégi prevenciós napot a kardiológiai részleg közösen szervezte meg a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel. Sikeres és népszerű volt a térítésmentes szűrés, ötvenen regisztráltak előre, hogy egészségi állapotukról objektív információkat kapjanak.

Ha csak egyetlen embert is sikerült időben a problémáira figyelmeztetni, akkor volt értelme ennek a szombati rendezvénynek – jegyezte meg a projektet szervező Irsai Farkas Ildikó. – Hazánkban a vezető halálokok között dobogós helyen állnak a cardiovasculáris betegségek. Úgy látjuk, hogy a társadalmi tájékoztatás egyre eredményesebb, ezért is tartjuk fontosnak a megelőzést, ami nem kis faladat az egészségügynek a mai rohanó világukban. Dr. Szili-Török Tamás, a Kardiológiai Centrum vezetője is kulcsfontosságúnak tartja a megelőzést, ezért a jövőben is támogatja, akár kampányszerűen is a hasonló preventív programok megvalósítását a centrumon belül.

A szűrés során lehetőség nyílt 12 elvezetéses EKG, BMI, vérnyomás, vércukor, koleszterin mérésre. Ezt kiegészítve, a családi anamnézissel együtt, a páciensek rizikóbecslést kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben vannak kitéve egy ilyen jellegű megbetegedésnek.

Külön érdekesség, hogy a szűrésen főként nők vettek részt, az átlagéletkoruk 50-60 év volt. Az eredmények alapján: a páciensek 30 százaléka magas koleszterin értékkel érkezett, 15 százaléknál határértéknél magasabb vércukorszintet regisztráltak. A résztvevők negyedénél 150 Hgmm feletti vérnyomást mértek, 10 százalékuk túlsúlyos volt. A vizsgálat végén minden regisztrált jelentkező egyénre szabott diplomás ápoló által adott tanácsokkal, szakorvosi vizsgálattal távozott a szegedi klinikáról.

A rendezvény lebonyolításában a kardiológia munkatársai vettek részt: Pálvölgyi Anikó (egészségügyi adminisztratív dolgozó), Széllné Bach Éva, Szentiné Bella Edina, Tóth Zsóka, Márkné Egervári Mária (egészségügyi szakdolgozó), Dr. Dongó Ágnes (kardiológus szakorvos) és Irsai Farkas Ildikó (diplomás ápoló, a program szervezője, a SZÍVSN Országos Betegegyesület szegedi koordinátora).

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!