-
-
5 érdekes tény az érrendszerről

5 érdekes tény az érrendszerről

5 érdekes tény az érrendszerrőlMindennapi életünk működését biztosítja, behálózza egész testünket, mégsem tudunk róla szinte semmit. Az érrendszerünkön keresztül jutnak el szervezetünk különböző pontjaihoz, szerveinkhez a tápanyagok és az oxigén, továbbá ezen át távoznak a szervek működéséből adódó bomlástermékek, a salakanyagok is, tehát életben maradásunk szempontjából az érrendszer alapvetően fontos.

A szív pumpálja a vért az érrendszerben, két vérkörben: a kis vérkörben a szív és a tüdő között áramlik a vér, míg a nagy vérkör a test minden részét vérrel látja el. A tüdőben a vér leadja a szén-dioxidot, és felveszi az oxigént a gázcsere során. A nagy vérkörben a tüdőből visszaérkező, oxigénben dús vért a szív először a főverőérbe pumpálja, majd onnan a felső végtagokba, a fejbe, a törzsbe és az alsó végtagokba. A nagy erekből kisebbek ágaznak el, majd azok még és még kisebbekbe, végül a kisebb verőerekből a hajszálerekbe (kapillárisok) jut a vér. Itt történik a tápanyagok és a gázok cseréje.

Tudtad? Adott pillanatban a kapillárisoknak csak egy részében van aktív vérkeringés, mivel a testben lévő vér kevés ahhoz, hogy egyidejűleg az összes érbe jusson. A testünk vérmennyiségének kb. 60 százaléka a visszeres rendszerben van, míg a koszorúerekbe a vérmennyiség 5-10 százaléka kerül.

Tudtad? Szívünk percenként 6-7 liter vért pumpál a sejtjeinkhez. A szívverések percenkénti száma átlagosan 70, azaz naponta körülbelül 100 000; ez egy emberélet alatt megközelítőleg 2 milliárd szívverést jelent. A szívből kiáramló vér kb. 25 másodperc alatt járja körül a testet. Egy csepp vér naponta több mint ezerszer fut végig. A teljes vérmennyiség 5 percenként áramlik át a veséken, ahol részben megtisztul a felesleges vagy mérgező anyagoktól.

5 érdekes tény az érrendszerről

Tudtad? Az érrendszer hossza mintegy 100 000 km! Ezzel a távolsággal kétszer is megkerülhetnénk a Földet az Egyenlítő mentén. Egy négyzetcentiméternyi bőrt 1 méter hosszúságú érrendszer hálóz be. Az erek átmérője, falvastagsága és falszerkezete a bennük uralkodó nyomásviszonyoknak felel meg: a főverőér, az aorta 2,5 cm, a közepes verőerek (combverőér, csípőverőér) 10-15 mm átmérőjűek, míg a hajszálerek 8-20 mikrométeresek. A legnagyobb hasi függővéna 3 cm keresztmetszetű.

Tudtad? A vérnyomáson általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomást értjük, az artériás és vénás vérnyomás azonban különbözik egymástól. A vénákban a nyomás alacsony, és szakaszonként változó. A közeli verőerek pulzálása, a környező szervek és testüregek nyomása határozza meg. A megfelelő irányú véráramlást főleg a vénák billentyűi biztosítják. Az artériákon belül sem mindenütt azonos a nyomás: a kisebb ágakra oszlással a vérnyomás csökken, a legjelentősebb esés a hajszálerek előtti kis verőerekben következik be. Az erekben néhol akkora a nyomás, hogy a vért akár 9 méter távolságba is kispriccelné sérülés esetén.

Tudtad? A szemfenéki erek érhálózata az egyetlen, amelynek alapján a szervezet érrendszerének állapotára következtetni tudunk. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, így hamar láthatóvá válnak a tünetek. A magas vérnyomás szemtüneteinek több stádiuma van, a betegség súlyosságától függően:

  • 0. stádium: Rövid ideje fennálló magas vérnyomás esetén még nem tapasztalhatunk elváltozást, a legkisebb finom erek kanyargóssága fokozódik.
  • 1. stádium: Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala meszesedik, az izomréteg és az erek körüli kötőszövetes hüvely megvastagszik. A verőereknek kialakul az ún. „rézdrót”, majd az „ezüstdrót” megjelenése.
  • 2. stádium: Az erek fala a rá nehezedő nyomás miatt megvastagszik, egyenetlenné válik. Ennek következtében szakaszosan lefűződnek, kialakul az ún. „kolbász tünet”.
  • 3. stádium: A károsodott érszakaszokon folyadék, majd vér lép ki, a vérellátás zavara miatt az ideghártya adott területei elhalhatnak, szabálytalan alakú, elmosódott szélű fehéres foltok jelennek meg.
  • 4. stádium: Végső stádiumban a látóidegfő vizenyője a jellemző, jelentős látásromlással, látótérkieséssel.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!