-
-
A boldogság megvédi a szívünket is- Ma van a boldogság világnapja

A boldogság megvédi a szívünket is- Ma van a boldogság világnapja

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át. A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. A „bruttó nemzeti boldogság” fogalma tulajdonképpen a lakosság jólétének mérésére szolgál. Egy kilenc pontból álló index segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból. A boldogság világnap üzenete elsősorban az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfőbb mutatók, az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják.

A boldogság viszont védi a szívünket is!

Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a boldogságnak és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, illetve a már szívbetegséggel élők állapota között összefüggés van. Az optimista és boldog emberek kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a már meglévő betegségek alakulására mivel pozitív érzelmeiknek számos pozitív hatása van az egészségre.

A pozitív érzelmek csökkentik a stresszszintet, a vérnyomást és javítják az immunrendszer működését. Emellett a boldog emberek általában egészségesebb életmódot folytatnak, mint a szomorú vagy negatív emberek, ami szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy 10 éven át tartó kutatás során kimutatták, hogy az optimista emberek 50 százalékkal kevesebb szívrohamot és egyéb szívbetegségeket szenvedtek el, mint a pesszimisták. Emellett a boldogságnak egyértelműen megvan az a képessége is, hogy javítsa a szív- és érrendszeri egészségét.

Ezen eredmények alapján tehát látható, hogy a boldogságnak és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között szoros összefüggés van, és az optimista életmód és pozitív érzelmek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez és a betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

És mi a boldogság kulcsa?

A boldogság mibenlétét a híres boldogságkutató, Edward Diener pszichológus is sok éven át kutatta. Arra a megállapításra jutott, hogy a legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!