-
-
A GARFIELD regiszter első tanulságai

A GARFIELD regiszter első tanulságai

A regiszterbe olyan újonnan diagnosztizált pitvarfibrilláló betegeket választunk be, akiknél legalább egy stroke kockázati tényező is fennáll. A való életet, a különböző országok különböző területein ténylegesen alkalmazott kezelési módokat kívánjuk regisztrálni, megfigyelni. A stroke és a nagyvérköri embólia bekövetkezését és a vérzéses szövődmények előfordulásának gyakoriságát figyeljük elsősorban. Ezen belül különösen gondosan figyeljük a kezeléshez való hűséget, a megszakításokat, gyógyszerelhagyásokat, a kezelési rendszer hosszú távú változását. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. Tekintettel arra, hogy a kórkép gyakran tünetmentesen alakul ki és marad fenn tartósan, pontos előfordulási gyakorisága ismeretlen, de a klinikai és epidemiológiai tanulmányok, regiszterek adatai alapján feltételezhető, hogy a lakosság 1-2 százalékát érinti. Európában több mint hat millióan élnek pitvarfibrillációval, és várható, hogy az előfordulási gyakoriság növekedni fog. A pitvarfibrilláció prevalenciája az életkorral nő, 80 éves életkor felett a lakosság kb. 15 százalékában fordul elő, gyakrabban érinti a férfiakat, mint a nőket.

A pitvarfibrilláció következtében a halálozás kockázata kétszeresére nő, az általa okozott stroke nagyobb neurológiai deficitet eredményez, az életminőséget nagymértékben rontja, hosszú kórházi kezelést és rehabilitációt igényel. A mortalitás fokozódása részben a ritmuszavar következménye, illetve a ritmuszavar és a halálozás gyakoriságának fokozódását az arra hajlamosító kockázati tényezők együttesen okozzák. A közvetlen halálozást okozó hatás mellett a szívelégtelenség, a billentyűbetegségek hemodinamikája is romlik. A pitvarfibrillációban szenvedő beteg kezelése során igyekszünk a másodlagos tényezőket kiküszöbölni. A tromboembóliás kockázat, a magas kamrai frekvencia csökkentése mellett lehetséges, hogy az egyéb kóros állapotok (hipertónia, szívelégtelenség, elhízás) gondos megismerése és kezelése is hozzájárul a terápia eredményességéhez.

A pitvarfibrilláció kialakulása szempontjából kockázatot jelent a magas életkor (65 év felett) mellett a hipertónia, a szívelégtelenség és cukorbetegség. A legerősebb kockázatfokozó tényező a korábban elszenvedett cerebrovaszkuláris esemény (stroke, TIA). Ezeket a tényezőket pontrendszerben fejezi ki a CHADS2 score (5). A pontok száma és a stroke gyakorisága között lineáris összefüggés van; minél nagyobb a score, annál gyakoribb a stroke(1. táblázat).

1. táblázat CHADS2 score. Kockázati tényezők és a stroke-gyakoriság közötti összefüggés.

CHADS2-pontszám Betegek (n=1733)
 
A stroke kiigazított gyakorisága (%/év) (95-ös konfidencia intervallum)
 0 120 1,9 (1,2-3,0)
 1 463 2,8 (2,0-3,8)
2 523 4,0 (3,1-5,1)
 3 337 5,9 (4,6-7,3)
 4 220 8,5 (6,3-11,1)
 5 65 12,5 (8,2-17,5)
 6 5 18,2 (10,5-27,4)

A CHADS2 score azért is vált népszerűvé, mert a rövidítésekből képzett score elnevezése és használata egyszerű (2. táblázat).
2. táblázat: a CHADS2 rövidítés jelentése:

  Kockázati tényező Pont
C Cardiac failure (szívelégtelenség) 1
H Hypertonia 1
A Age (életkor ≥ 75 év) 1
D Diabetes mellitus 1
S Stroke vagy TIA 2

A CHADS2 score tovább finomítható, ha a 75 év feletti életkort, a vaszkuláris megbetegedés jelenlétét és a női nemet is pontozzuk. Így alkották meg a CHA2DS2-VASc – score-t, amelyik érzékenyebb, de kissé komplikáltabb, mint a CHADS2 score.

3. táblázat A CHA2DS2-VASc score-ban figyelembe vett kockázati tényezők

Kockázati tényező Pontszám
Kongesztív szívelégtelenség/balkamra-diszfunkció 1
Hipertónia 1
75 év feletti életkor­ 2
Diabetes mellitus 1
Stroke/TIA/tromboembólia 2
Érbetegség* 1
65-74 év közötti életkor* 1
Női nem (vagyis nőbetegek)* 1
Maximális pontszám 9

* a csillaggal jelölt kockázati tényezők nem szerepeltek a CHADS2 rendszerbe.

A pitvarfibrilláció gyakoriságát a Euro Heart Survey már 2003-2004-ben vizsgálta. Ebben 35 ország 182 kórháza vett részt, és több mint ötezer pitvarfibrillációban szenvedő pácienst vontak be a vizsgálatba. A betegek paroxizmális, perzisztens vagy első alkalommal regisztrált csoportba voltak sorolhatók. Túlnyomó többségük esetében társbetegség is kimutatható volt, és 86 százalékban fordult elő olyan kockázati tényező, amely stroke kialakulására hajlamosít. A viszonylag kis esetszám, az országonként jelentett események szóródása miatt ez a regiszter nem volt reprezentatív. A pitvarfibrilláció kezelésében két alapvető döntést kell meghozni. Az egyik, hogy igyekszünk-e helyreállítani és fenntartani a szinusz-ritmust, a másik pedig, hogy alkalmazunk-e tartós alvadásgátló kezelést. Az első kérdésre adandó választ az adott beteg tüneteinek ismeretében a kezelőorvos dönti el. Ugyanis a szinusz-ritmus helyreállítására és fenntartására való törekvés és a gyógyszeres frekvencia-kontroll hosszú távú eredményessége a súlyos végpontok tekintetében egyenértékű.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!