-
-
A nő a főnök, ha az egészségünkről van szó!

A nő a főnök, ha az egészségünkről van szó!

Nők. Anyák, feleségek, társak, ők a család lelke. De ők a döntéshozók, ha az egészségről van szó: az ő kezükben van a család egészségmenedzsmentje. Egy nemzetközi kutatás már azt vizsgálta, hogyan lehet őket megszólítani, elérni. A tanulmány szerzői egyenes azt javasolják: a nőket tekintsék családjuk „főorvosának”, hogy egészségügyi döntéshozói szerepükben megkapják a megérdemelt „figyelmet és tiszteletet. Ezzel egyidőben egy friss magyar kutatás azt nézte meg, hogy a nők számára mi a fontos, amikor magánorvost vagy magánorvosi ellátást választanak maguknak, vagy szeretteiknek. Kiderült: leginkább a szakértelmet, az orvos személyét és az elérhető szabad időpontokat tartják szem előtt.

Ma már nemcsak a családi fészek letéteményesei, a gyermekek, a házi teendők a pénzügyi ügyek őrei, de egy valódi célcsoportjai az egészségügynek. Ők ugyanis azok, akiket a család egészségét érintő kérdésekben meg kell szólítani.

 „Egy rendkívül fontos demográfiai csoport lojalitásának megnyerése és megtartása érdekében az egészségügyi intézményeknek el kell ismerniük a nőket, mint egészségügyi döntéshozókat. Sok nő nem csak arról dönt, hogy milyen orvoshoz menjen saját panaszaival, hanem arról is, hogy a családtagjai hol kapjanak ellátást. Ez a nő, aki a gyermekét, a párját orvoshoz viszi. A kórházaknak el kell ismerniük a nőket egészségügyi döntéshozóként”- hívja fel a figyelmet egy Amerikában publikált, de  Anglia, Németország, Japán és Brazília bevonásával készült tanulmány. „„Amikor egy kórház elismeri a nőket egészségügyi döntéshozóként, akkor van értelme a női egészségügyi fogyasztók megszólítására összpontosítani. Ideális esetben, ha már elnyerte nőbetegeinek hűségét, ők is lefoglalják családtagjaik időpontját az Ön szervezeténél. A kórházak nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják a nők nagy befolyását partnereik/házastársuk , gyermekeik, idős szülők és más hozzátartozóik egészségügyi és egészségügyi döntéseire . A nők egészségügyi döntéshozóként való elismerése és megszólítása segíthet abban, hogy több női beteget szerezzen, és ami fontos, számos más, hozzájuk kapcsolódó beteget szerezzen”- fogalmaz a jelentés, amely különböző statisztikákkal támasztja alá megállapításait.

  • Az anyák 79 százaléka számolt be arról, hogy általában gyermeke egészségügyi szolgáltatóját választja, szemben az apák 22 százalékával, akik felelősséget vállalnak ezért a döntésért.
  • Az anyák 77 százaléka számolt be arról, hogy általában elviszi gyermekét orvosi rendelésre, míg az apák 24 százaléka számol be ezzel kapcsolatban.
  • Függetlenül attól, hogy házasok vagy gyermekeik vannak, a nők 94%-a saját maga hoz egészségügyi döntéseket, 59%-a pedig mások helyett.
  • A nőkről és az egészségügyi döntésekről szóló tanulmányában a Center for Talent Innovation megállapította, hogy a mások helyett egészségügyi döntéseket hozó nők 58%-a nem bízik abban, hogy ezt meg tudja tenni.

Tanulmányának eredményei alapján a CTI-jelentés olyan módszereket javasol, amelyek segítségével az egészségügyi szakemberek és szervezetek, például orvosok, gyógyszerészek, biztosító- és gyógyszeripari társaságok bizalmi kapcsolatokat építhetnek ki nőbetegeikkel, és ennek következtében növelhetik önbizalmukat.

A magyar családokban sincs ez máshogy, ők foglalkoznak legtöbbet a családtagok testi-lelki szükségleteivel. Szerteágazó családi felelősségi körük visszatükröződik a döntéshozatali mechanizmusokban is, melyeket használnak. Az RMC Clinics és a Behive Consulting friss, reprezentatív kutatást végzett a budapesti, magánegészségügyi szolgáltatást már igénybe vett nők körében, melyből kiderült, hogy mely faktorok a legfontosabbak az egészségügyi döntések meghozatalában. „Nem csak a nemzetközi kutatás, de saját szolgáltatói tapasztalataink is azt mutatták, hogy az egészségügyi döntések elsődlegesen a női pácienseinket foglalkoztatják” – idézte dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics alapító orvosának szavait az Egészségkalauz.hu. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron. Ezen felül olyan intézményt részesítenek előnyben, ahol egyengetik a betegutat, adott esetben tovább irányítják házon belül a beteget.  „A nők és anyák ezzel időt spórolnak és a legjobbat tudják tenni a családtagok egészségének megőrzéséért. Amikor magánegészségügyi szolgáltatást választanak, a nők számára a szakértelem (több mint 87 százalék), a kezelőorvos személye (68 százalék), az elérhető időpont (60 százalék), és szinte azonos horderővel a szolgáltatások széleskörű volta (59 százalék) és az ár-érték arány (58,8 százalék) befolyásolja a döntést. A további figyelembe vett szempontok a fontosság sorrendjében: a vizit hossza (51 százalék), az árak (43 százalék), a klinika hírneve (33 százalék) és lokációja (33 százalék). Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a nők számára fontosabb a kezelőorvos személye, de a vizsgálat hossza is jobban számít nekik, mint a férfiak esetében. A nők azok, akik nyitottabban fogadják vagy éppen meg is fogadják az orvosok tanácsait, ajánlásait, és nyitottabbak rá, ha további kezelést vagy vizsgálatot javasol a kezelőorvos, akár más szakterületről is. Az édesanyák még nyitottabbak a további javasolt vizsgálatokra és arra, hogy a vizit után is érdeklődjünk a hogylétük felül vagy felhívjuk a figyelmüket egy-egy közelgő szűrővizsgálatra” – tette hozzá az alapító.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!