-
-
A SZÍV SN Országos Betegegyesület közleménye

A SZÍV SN Országos Betegegyesület közleménye

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület célja, az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire felhívni a figyelmet. Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon.

Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagi érszűkület lehetősége. 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján hazánkban is megalakul a betegszervezet FH csoportja. A hazai tapasztalatokról is szó lesz 2016.november elején az FH Europe – annual meeting of the European Patient Network találkozóján.

Az örökletes magas koleszterinszint a legújabb vizsgálatok alapján minden 200. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya Magyarországon!Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak a Mona Lisa tünetek.

A SZÍVSN betegegyesületben rendszeresen végeznek „Mona Lisa” szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon.

www.szivsn.hu/csaladfa, facebook.com/szivsn

További sajtóinformáció:
Bernáth-Lukács Zsuzsa,
Astellas díjas diplomás ápoló, SZÍVSN országos betegegyesület elnöke, www.szivsn@gmail.com

OS hír

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!