-
-
A szűrések a járvány alatt sem állnak meg!

A szűrések a járvány alatt sem állnak meg!

 class=

Most különösen fontos a szív- és érrendszerünk ellenőrzése

Ugyan az elmúlt időszakban az egészségünkkel kapcsolatos energiáinkat leginkább a COVID19 köti le, éppen ezért fontos, hogy foglalkozzunk a kardiovaszkuláris betegségekkel, amelyek komoly kockázatot hordoznak a vírusfertőzés szövődményeiben. A Semmelweis egyetem Városmajori –Szív és Érgyógyászati Klinika SZÍVSN országos betegszervezete nyolcadik éve hirdeti meg az országban egyedülálló szűrési kampányát, az eredmények pedig egyértelműen mutatják, hogy a vizsgálatok akár életmentőek is lehetnek. „A jelentkezők harmadánál találunk problémát és szerencsére onnantól szervezett betegúton el is jutnak a megfelelő ellátáshoz”—mondja Bernáth-Lukács Zsuzsa kardiológiai asszisztens, a betegszervezet vezetője.

Folyamatosak a szűrések a járvány időszakában is,november végéig1300 embert vizsgáltak meg a Semmelweis egyetem Városmajori –Szív és Érgyógyászati Klinika, SZÍVSN országos betegszervezet és a Hegyvidék önkormányzatával együttműködve a „Prevenciós szűrések a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséért” kampány keretében. EKG, testsúly, vércukor, koleszterinszint, vérnyomásmérés történik, célja a rejtett szívbetegségek, ritmuszavarok, szívelégtelenség és keringési betegségek kiszűrése.

„Az elmúlt hosszú időszak sokkal érzékenyebbé tett mindenkit az egészséggel kapcsolatban, jobban értékeljük, mert törékenyebbnek látjuk. Tudatosabbak lettünk, miközben folyamatosan szembesülünk azzal is, hogy a túlsúly mellett a krónikus, leginkább a szív- és érrendszeri betegségek miatt kerülnek a legtöbben intenzív ellátásra, vagy lesz a fertőzés végzetes. Éppen ezért különösen fontos, hogy ebben az időszakban is figyeljünk a szervezetünkre. A program nemcsak abban egyedülálló, hogy az országban csak itt a Városmajori klinikán folyamatos a járványhelyzet ellenére, de abban is, hogy mi nemcsak megtaláljuk a betegségeket, de onnantól megszervezzük a további ellátását is, vagyis rövid időn belül a megfelelő szakemberhez kerül a beteg”—nyilatkozta Bernáth-Lukács Zsuzsa kardiológiai asszisztens, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője. Azt pedig, hogy erre a munkára mennyire nagy szükség van, talán az eredmények mutatják a legjobban. „1300 szűrést végeztünk, harmaduknál szívritmuszavart, magas vércukor, koleszterinszint, vagy magas vérnyomást” találtunk—tette még hozzá a vezető. A szűrésekhez kapcsolódóan 2021novemberéig megtartottuk a 271. SZÍVSN online előadásunkat, a szívbetegséggel élő pácienseknek és az érdeklődőknek: a szív működéséről, a betegségek kialakulásáról és a rehabilitációról, eddig 5500 fő előtt. A fontosabb témakörök: infarktus és kezelése, pacemaker és ICD életmód, ritmuszavarral élek, véralvadásgátló gyógyszert szedek, genetikailag magas koleszterinszinttel élek, az egészségtudatosság napjainkban. SZÍVSN segítünk abban, hogy a szűrések után a páciensek rövid időn belül megfelelő szakemberhez kerüljenek, megtanulják a helyes vérnyomásmérést, vérnyomásnapló vezetését, a gyógyszerhűség értelmezését. Kérdés esetén péntekenként találkozunk az online előadásokon, ez főleg a COVID19 idején nagyon fontos kapcsolódási lehetőség.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!