-
-
-
„A Te szíved hogy van?” – szakmai nap videók

„A Te szíved hogy van?” – szakmai nap videók

Danyi József a SZÍVSN országos betegegyesület Tanácsadó testület tagja, újságíró ajánlja Önöknek!

Szakmai nap a Lurdy-házban (Danyi József írása)

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Asszisztensi Tagozata és a MESZK budapesti szervezete a SZÍVSN Országos Betegegyesület közreműködésével 2014. március 28-án a budapesti Lurdy-házban nagyszerű szakmai napot rendezett „A te szíved hogy van?” címmel. A hatalmas konferenciatermet színültig megtöltötték az érdeklődők, asszisztensek és szívbetegek százai hallgattak előadásokat szív- és érbetegségekről, terápiákról. Országos hírű professzorok, szakasszisztensek beszéltek gyógyító munkájukról, műtött szívbetegek idézték fel betegségüket, gyógyulásuk részleteit. A betegegyesület és a szakdolgozói kamara kapcsolata újszerűségére és a közös munka folytatására hívta fel a figyelmet dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke.

Végig érezni lehetett, hogy a városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika bázisán működő és egyre népszerűbb SZÍVSN Betegegyesület gyógyulásuk elősegítése érdekében milyen egyedülálló módon kezdeményezi, végzi szívbetegek személyre szóló tájékoztatását. Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a betegegyesület elnöke elmondta, műhelyük aktív tanácsokkal az egészség megőrzését közvetíti az egyesület 700 tagja, családtagjai és más szívbetegek számára. Céljuk a fővárosi szívbetegek érdekképviseletének kiépítése, egészségkultúrájuk fejlesztése. Az egyesület pacemaker- és ICD-csoportja, infarktus- és stroke-csoportja, valamint ritmuszavar-csoportja számára szombatonként rendszeresen előadásokat tartanak. Népszerűek az Egyél szívesen!- és a nordic walking, jóga találkozók, a különböző szűrőnapok, gyógytornászok, pszichológusok is segítik munkájukat. Rendezvényeiken betegek beszélhetnek életükről.

„Megnyertük a klinika igazgatóját. Merkely professzor úr kinyitotta előttünk a kapukat, hozzáférési lehetőséget kaptunk minden beteghez. Felszerelt oktatótermünk van, részt veszünk, megszólalhatunk kardiológiai kongresszusokon, más szakmai rendezvényeken.” A Magyar Kardiológiai Társaság elnöke – ebben a ciklusban dr. Kiss Róbert látja el a tisztséget – felajánlotta, hogy a társaság megújuló honlapján a közösségi oldal szerkesztését a SZÍVSN Betegegyesület végezheti. Mindez arra is utal, hogy az egyesület kilépett a klinika falai közül, most a főváros néhány kórházában, később vidéken is programja beindításán dolgozik. „Mi személyre szabottan válaszolunk a betegek kérdéseire, segítségünkkel DVD készül szívelégteleneknek, pályázatunk nyomán szórólapokon, plakátokon hirdetjük programunkat, előadásainkról cikkek jelennek meg.” Bernáth-Lukács Zsuzsanna elmondta, tudástérkép elkészítéséhez betegek mondtak véleményt: mi hiányzik a mai magyar egészségügyből. A válaszadásba bevont szívbetegek többek között érthetőbb magyar zárójelentést, a szakmai irányelvek beteg centrikus változatát, átlátható adatbázist, átfogó rehabilitációs terápiás ellátó rendszert igényelnek.

A tudatosan, megfelelő információkkal élő szívbetegnek nagyobb sansza van a túlélésre, gyógyulásra, mondta Merkely Béla professzor a betegegyesület egyik rendezvényén, s mindez néhány szívbeteg mostani előadásából is kitűnt. Az infarktuson átesett dr. Bányai Miklós üzleti sikerei kíméletlen hajszája után a szeretetben találta meg gyógyulása útját. Az idős pszichiáter, dr. Kappéter István műtétje után sem fordult el szeretett hívatásától, még ma is gyógyít, tanít, kutat. Széles Sándor, a Veleszületett Szívbetegek Közhasznú Egyesületének elnöke a szívbeteg emberek szükséges pszichés támogatásáról, a gyógyuláshoz szükséges lelki egészségről beszélt. A SZÍVSN két oszlopos tagja, a városmajori klinika nagyszerű szakápolói előadásukban munkaterületük betegeket is foglalkoztató részleteiről tájékoztattak. Iskum Leila bemutatta a szívritmusszabályzó készülékek beültetésének kibővült indikációit, a pacemakerrel élő szívbetegek életminőségéről, terápiájuk újdonságairól szólt. Öröm volt hallgatni Srej Marianna laborvezető asszisztens előadását a pitvari ritmuszavarok kezeléséről, hogy az elektrofiziológiai beavatkozások ma már szinte százszázalékosan sikeresek.

Két elismert szívsebészünk előadása a magyar szívsebészet történetének fontos állomásait tárta érdeklődő hallgatói elé. Dr. Szabó Zoltán professzor a hazai szívtranszplantáció 22 éves története kapcsán elmondta, forradalmi változást jelentett a kilökődési reakciók kivédésében a megfelelő hatásos gyógyszerek alkalmazása. Családot alapított, és ma is jól van Sándor, az 1992-ben Magyarországon elsőként transzplantált betege. „A transzplantált szívbetegek mára az országban háromszázas aktivitást mutatnak. A transzplantáció bevonult a magyar orvoslás rutineljárásai közé.”

Matuszka Melinda elénk tárta a transzplantáltak jellegzetes problémáit. Sokan először találkoztak velük és nem is tudatosodott bennük, hogy mennyi gonddal jár ma szívátültetettként élni a mindennapokban.

Professzor dr. Hartyánszky István (GOKI) a gyermekszívsebészet fejlődéséről szólva kiemelte: a nyolcvanas évek közepétől 2000-ig kialakították a műtéti eljárásokat, elérték, hogy az összes szívhibát itthon is operálni tudják.”Biztosítjuk súlyosan szívbeteg csecsemők, kisgyermekek normális fejlődését. Ma már eredményesen műtjük az alacsony súlyú koraszülötteket is, az operált szívbetegek 80 százaléka teljesen meggyógyul.” Mindehhez kapcsolódva a felnőtt veleszületett szívbetegek ellátásának kihívásairól tartott érdekes előadást dr. Bálint Hajnalka, a GOKI kardiológus főorvosa.

Takács Edit GUCH koordinátorként bemutatta a veleszületett szívbetegek speciális problémáit és a gyógyulás különböző alternatíváit. Elindult a műszívek beültetése, a műszív kezelés, amely a sikeres transzplantáció lehetőségét, esélyét is javítja.

Csürke Judit a hazai műszív kezelés technikai és ápolási feladatait tárta elénk. Nagy örömmel és kíváncsian vártuk Cserteg Attila műszívvel élő egyesületi tag előadását betegségéről és sikeres gyógyulásáról. Villamosmérnökként naponta 4 órát dolgozik, boldogan mutat példát a pácienseknek!

Gratulálunk a nagyszerű kezdeményezéshez, amit a MESZK és a SZÍVSN együtt indítottak el, és bízunk benne, hogy évenként találkozhatunk a kardiológia legújabb vívmányaival és az ezeket használó szívbetegekkel. Valamennyien csatlakozunk a hazai „Szívbetegek kiáltványához”. A dokumentumot Harmatos Éva pulmonális hypertóniával élő önkéntes olvasta fel.

A kiáltvány mérföldkő a szívbetegek kötelességeinek, jogainak, érdekképviseletének megfogalmazásában. A Szakmai Nap egyik fontos küldetése, valamennyi jelenlévő együttes kérése az ország felelős vezetőihez, hogy anyagilag is támogassák a SZÍVSN betegegyesületet oktatóprogramjuk országos megvalósításában.

 

Védett SZÍVSN program 2014
Bernáth-Lukács Zsuzsa, elnök SZIVSN BetegegyesületDr. Bányai Miklós, páciens

 

Ritmusszabályozó készülékkel élő betegek életminősége Magyarországon
Iskum Leila, ügyvezető ALIEL Bt.

 

Milyen lesz az egészségügy 2050-ben, jó szívvel élnek majd az emberek?
Dr. Kappéter István PM-el élő jövőkutató, pszichiáter
SZÍVSN országos betegegyesület Tanácsadó tag

 

A gyermek szívsebészet fejlődése
Prof.Dr. Hartyánszky István, szívsebész

 

A felnőtt veleszületett szívbetegek: egy centrum tapasztalatai
Dr. Bálint Hajnalka, Kardiológus főorvos
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

 

A felnőtt veleszületett szívbetegek ellátása GUCH centrumunkban
Takács Edit, GUCH/PAH koordinátor Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

 

A pitvari ritmuszavarok kezelési lehetőségei
Srej Marianna, részleg vezető asszisztens SE. Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

 

Az információ szerepe a betegközérzet javításában
Bogdán Mária, páciens

 

A szív transzplantáció első 25 éve
Prof. Dr. Szabó Zoltán, szívsebész

 

A hazai transzplantált betegek helyzete
Matuszka Melinda, páciens

 

A Veleszületett Szívbetegek Közhasznú Egyesülete (VESZKE) fontossága a betegek szemszögéből

 

MŰSZÍV kezelés
Csürke Judit, diplomás ápoló SE. Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

 

Műszívvel élek, boldogan!
Cserteg Atttila, páciens

 

Harmatos Éva
Kiáltvány

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!