A tökéletes páciens

Sokat beszélünk arról, hogy egy páciensnek mivel is kell, illetve kellene mindenképpen tisztában lennie. Mit ne felejtsen egy vizsgálatra magával vinni és milyen információkra van mindenképpen szükség, ha baj van. Milyen gyakran kell kontrol és szűrővizsgálatokra járni, hogyan kell ezt rendszerbe foglalni? Általánosságban milyen a tökéletes „beteg”. Sokan azt hinnék költői a kérdés és nincs is rá válasz. A SzívSN csapata megtalálta a tökéletes beteget!

A SzívSN harmadik stroke szűrésén találkoztunk Bálint úrral, aki egy olyan ötlettel állt elő és valósított meg, amely egyedülálló és hihetetlenül fontos lenne mind magyar ember számára is. Bálint, aki a nyolc éves unokájának tett fogadalom keretében minden évben tüzetes kivizsgálás sornak veti alá magát nem mindig volt ennyire tudatos ember. Bár mindig is vigyázott egészségére tizenöt éve átesett egy szívinfarktuson, amelyből felépülve elhatározta, hogy drasztikus életmód és felfogásbeli változásba kezd. Ennek keretében napi rendszerességgel mozog és minden évben tetőtől-talpig kivizsgáltatja magát, annak érdekében, hogyha bármi baj lenne idejében észrevegyék és kezelhessék az esetleges problémát.

A tökéletes páciens

Azonban Bálint nem csak ebben más az átlagos embernél. Lévén, hogy ért a nyomdatechnikához és fontos számára, hogy baj esetén is azonnal a segítségére siethessenek megtervezett és kivitelezett egy névjegykártya méretű papírkártyát, amelyen szerepelnek az általa szedett gyógyszerek és természetesen azok dózisa, minden személyes adata és azok a telefonszámok, amelyeket vészhelyzet esetén értesíteni lehet. Bálint megfogalmazása szerint, „minden magyar embernek rendelkeznie kellene egy ilyen kártyával”, amely nem csak a vészhelyzetben nyújthat nagy segítséget, hanem az orvosi kontrollvizsgálatok és szűrések során is, hiszen így úgy érkezik meg, hogy pontosan meg tudja mutatni az orvosnak, hogy mit és milyen dózisban szed, amely a kontrollvizsgálatok során nagyon fontos. Az átlagos kontrollvizsgálatokon rengeteg időt emészt fel, mire a beteg és a kezelőorvos közösen össze tudja szedni a szedet gyógyszerek listáját.

A SzívSN Program Bálint ötletét szeretné továbbfejleszteni és tagsága számára elérhetővé tenni, ehhez Bernát-Lukács Zsuzsanna, a Program vezetője és a Tanácsadó Testület még decemberben megteszi a szükséges lépéseket. A fejleményekről természetes később értesítjük az érdeklődőket.

Lukács Ferenc Márk

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!