-
-
A vízfogyasztás szívünknek is fontos

A vízfogyasztás szívünknek is fontos

A víz az élet forrása, ennek védelmére hívja fel a figyelmet a világnap, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az idei Víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldásához fel kell gyorsítani a megfelelő irányba tett lépéseket. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. 2022-ben a Víz világnapja Magyarországon napokig tartó rendezvénysorozatokkal Víz hetére bővült. A víz szívünk egészségének is fontos!

A víz az ember testtömegének körülbelül 60 százalékát teszi ki. Minden sejtnek, szövetnek és szervnek vízre van szüksége a megfelelő működéshez. Szervezetünk a vizeletürítés, az izzadás és a székletürítés révén megszabadul a salakanyagoktól, a víz biztosítja a szükséges testhőmérsékletet, „olajozza” és kipárnázza az ízületeket. A víz a szív egészsége szempontjából is kritikus. A szíved folyamatosan dolgozik, naponta körülbelül 2000 gallon vért pumpál. Azzal, hogy hidratált marad a szervezet– vagyis több vizet iszunk, mint amennyit veszítünk –, segítjük a szívünk munkáját.

Kiszáradás

Kiszáradásról akkor beszélünk, ha izzadás, betegség, láz vagy gyakori vizeletürítés miatt több folyadékot veszítünk, mint amennyit étellel és vízzel elfogyasztunk. A kiszáradás negatívan befolyásolhatja szerveit és testi funkcióit, beleértve a szívet és a szív- és érrendszert is. Ha kiszárad, a vér mennyisége vagy a testében keringő vér mennyisége csökken. Ennek kompenzálására a szív gyorsabban ver, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Ezenkívül, ha kiszárad, a vére több nátriumot tart vissza, ami megváltoztatja az ionháztartást, és megnehezíti a vér keringését a szervezetben. A test hidratálása segít a szívnek könnyebben pumpálni a vért, és lehetővé teszi, hogy az oxigén elérje az izmokat, ami elősegíti az izmok hatékony működését.

A kiszáradás veszélye leginkább az időseket, a krónikus betegségben szenvedőket, a gyermekeket és a sportolókat érinti. A kiszáradás súlyos állapot, amely problémákhoz vezethet, kezdve a duzzadt lábaktól vagy a fejfájástól az életveszélyes állapotokig, mint például a szívroham vagy a hőguta. Az enyhe vagy mérsékelt kiszáradás jelei a szomjúság, a száraz vagy ragacsos száj, a kevés vizelés, a sötétsárga vizelet, a fejfájás vagy az izomgörcsök.

A súlyos kiszáradás jelei a vizelés hiánya, vagy nagyon sötétsárga vagy borostyán színű vizelet, száraz, zsugorodott bőr, beesett szemek, ingerlékenység vagy zavartság, szédülés, szapora szívverés és légzés, kedvetlenség vagy eszméletvesztés vagy delírium. Ha Ön vagy egy ismerőse a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon egészségügyi szakemberhez.

Mennyi víz kell?

Minden nap vizet veszítünk a légzés, az izzadás, a vizelet és a bélmozgás következtében. Ahhoz, hogy szervezete megfelelően működjön, vizet tartalmazó italok és ételek fogyasztásával kell pótolnunk vízkészletét. A szomjúság nem a legjobb jelzője annak, hogy több folyadékra van szüksége. Ha szomjas lesz, valószínűleg már kiszáradt. A szomjúság az éhséggel is összetéveszthető – igyon vizet, ha éhesnek érzi magát.  A vizelet színe gyakran a hidratáltság legkönnyebb mutatója. A sápadt és tiszta (limonádé színű) vizelet azt jelenti, hogy jól hidratált vagy. Ha a vizelete sötét, igyon több folyadékot. Forduljon egészségügyi szakemberhez, ha vizelete sötét, zavaros vagy kellemetlen szagú marad még a vízfogyasztás növelése után is.

A mérsékelt éghajlaton élő átlagos, egészséges felnőttek megfelelő napi folyadékbevitele a következő:

Nőknek: Körülbelül 11 csésze (2,7 liter) teljes napi folyadékbevitel (beleértve az összes italt és vizet tartalmazó élelmiszert).

Férfiak számára: Körülbelül 15,5 csésze (3,7 liter vagy körülbelül) a teljes napi folyadékbevitel (beleértve az összes italt és víztartalmú élelmiszert).

A hidratáltság megőrzéséhez a legjobb az ivóvíz, mert kalóriamentes, olcsó és könnyen beszerezhető. Az általánosan ajánlott napi nyolc 8 pohár víz elfogyasztása ésszerű, tekintve, hogy napi folyadékbevitelünk körülbelül 25 százaléka ételből, a többi pedig italokból származik. A víz mellett a tej, a gyümölcslé és a gyógyteák többnyire vízből állnak. Az elfogyasztott szilárd ételek, különösen a gyümölcsök és zöldségek, szintén jelentős mennyiségű vizet biztosíthatnak. Az uborka 96%-a víz, a görögdinnye 92%-a víz. Sok feldolgozott élelmiszer azonban, mint például a chips és a keksz, szinte mentes a nedvességtől, és sok sót tartalmaz. A felesleges só sűríti a vért, és megnehezíti a vér keringését a szervezetben. A felesleges só eltávolításához a szervezetnek több folyadékra van szüksége. A koffeintartalmú italok, mint például a kávé és a szóda, hozzájárulhatnak a napi vízbevitelhez, de a koffein vízhajtóként hat, és több folyadékvesztést okozhat, a felesleges cukor pedig gátolja a szervezet vízfelvételét. Az alkoholos italok is vízhajtók is.

A sportitalok általában magas hozzáadott cukrot és kalóriát tartalmaznak, és csak akkor szabad használni, ha több mint egy órán keresztül intenzíven edz. Ezek az italok segítenek pótolni az izzadtság következtében elvesztett elektrolitokat és a cukrot, amely a hosszabb edzés során szükséges energiához. Az energiaitalok különböznek a sportitaloktól. Az energiaitalokat általában nem az elektrolitok helyettesítésére tervezték. Az energiaitalok általában nagy mennyiségű koffeint vagy egyéb stimulánsokat, cukrot és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak.

A víz a szervezet fő kémiai összetevője. A jó szív és általános egészség érdekében fontos, hogy ne feledkezzünk meg a sok folyadékfogyasztásról és a hidratáltságról.

Referenciák:

American Heart Association: http://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/staying-hydrated-staying-healthy

Mayo Clinic : https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256

Medline Plus : https://medlineplus.gov/ency/article/000982.htm

UPMC (University of Pittsburgh Medical Center) : https://share.upmc.com/2014/09/importance-hydration-heart/

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!