-
-
„ÁPOLÁS INNOVÁCIÓ” I. Országos Tudományos Konferencia

„ÁPOLÁS INNOVÁCIÓ” I. Országos Tudományos Konferencia

„ÁPOLÁS INNOVÁCIÓ” I. Országos Tudományos Konferencia

A Lurdy-Ház rendezvényközpontjában rendezték meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) „ÁPOLÁS INNOVÁCIÓ” I. Országos Tudományos Konferenciáját, 2012.november 7-én, ahol telt ház és rengetek kérdés várta az előadókat. A SzívSN Program célkitűzéseit Beck Mónika adta át a szakmai közönségnek. A SzívSN helyszíni tudósítását itt olvashatja.

A program megkezdése előtt színes sokaság gyülekezik a hetes számú, második legnagyobb konferencia terem előtt. Megtalálható itt nővér, professzor és laikus egyaránt. A sós sütemény rágcsálása és a reggeli kávé iszogatása közben, a szakmai témák mellett mindenki azon morfondírozik beférünk-e a terembe ilyen sokan.

Amikor a szakmai nap megkezdődik már minden szék foglalat, a kíváncsi tekintettek a pulpitusra szegeződnek, a terem elcsendesedik. A MESZK nevében Dr. Balogh Zoltán, elnök köszönti a megjelenteket. Ezután megkezdődhet a szakmai program, amelyben az adott téma szakértő osztják meg tapasztalataikat, a tudomány fejlődésének új vívmányait az egybegyűltekkel. Tekintsünk bele egy két előadásba a teljesség igénye nélkül.

Gyöngyösi Orsolya, diplomás ápoló, (aki Uzsoki utcai Kórház, Sürgősségi betegellátó Osztályáról érkezett) előadásában szó esik a gépi lélegeztetés okozta tüdőgyulladás (VAP) elkerülésének legtriviálisabb (az ágypárna megdöntése, fogmosás utáni antibakteriális szerek alkalmazása stb.) módszerektől egészen az újonnan kifejlesztett technikai eszközökig, amelyek megakadályozhatják a lélegeztetés szövődményeként kialakuló sok esetben végzetes tüdőgyulladást.

A konferencia középső szakaszában lép a pulpitusra Beck Mónika, aki előadását egy történettel kezdi. A mese egy kislányról szól, aki felhőtlen gyermekkora ellenére nagyon súlyos beteg lesz és hamar egy zord kórházban találja magát, ahol rengeteg orvos veszi körül és folyamatosan vizsgálgatják. Megállapítják, hogy veleszületett szívbetegségben szenved és egy komoly műtétet kell végrehajtani rajta, amely során szívritmus szabályzó (PM) készüléket helyeznek el a testében. A gyermekkori trauma után ez a kislány ma már felnőtt és aktív családi életet él, sportol, dolgozik, és jól érzi magát a bőrében.

„ÁPOLÁS INNOVÁCIÓ” I. Országos Tudományos Konferencia
Elmesélek egy történetet

Most már elmondhatjuk ez a történet nem mese, megtörtént a valóságban, Beck Móni magáról és az ő gyermekkoráról mesélt.

A történet jól tükrözi a SzívSN Program üzenetét és küldetését. Van boldog és teljes élet még egy ilyen komoly beavatkozás után is. Van lehetőség, megfelelő életmóddal megváltoztatni és sok esetben leküzdeni a betegséget. A Bernáth-Lukács Zsuzsanna által vezetett SzívSN Országos Betegegyesület és a Tanácsadó Testület által kidolgozott program ezért született és mindannyian azért dolgozunk, hogy ez az üzenet az egész társadalom számára elérhető és érthető legyen. Célunk, hogy együtt tegyünk a teljesebb életért és a felépülésért.

 class=
Teltház a konferencián

A szakkonferencia résztvevői az előadások után egy tesztet töltöttek ki, amely az akkreditált képzés keretében igazolja, hogy részt vettek a konferencián. Hazaindulásuk során azon elmélkednek, hogyan tudják majd gyakorlatban hasznosítani azokat a jó példákat, amelyeket a rendezvényen hallhattak.

Lukács Ferenc Márk

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!