-
-
Az elhízás- a metabolikus szindróma négyesének egyike

Az elhízás- a metabolikus szindróma négyesének egyike

Egy kis ízelítő Gáspár Szilvia SZÍVSN koordinátorunk rendkívül informatív, nagyon sikeres online előadásából a metabolikus szindróma a szív- és érrendszerre történő hatásáról. Mi is a metabolikus-szindróma? Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van. Ezek alapvetően négy részre bonthatók: az egyik a zsíranyagcsere zavara, a második a szénhidrát anyagcsere zavara, a harmadik az elhízás, a negyedik pedig a magas vérnyomás.

Ezen állapotok együttes megléte jelentősen megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A metabolikus szindróma tünetei

A metabolikus szindróma esetén a tünetek a fennálló eltérések (magasvérnyomás, elhízás, magas koleszterinszint, magas vércukorszint) függvényében alakulnak ki. Ezek a következők:

Elhízás (obezitás): a testzsírok jellemzően a derék körül rakódnak le („alma” típusú elhízás). Férfiak esetében a 102 cm-nél, nők esetében a 88 cm-nél nagyobb haskörfogat számít kórosnak.

Magas vérnyomás: több mint 130/85 Hgmm.

Magas vércukorszint (hiperglikémia): 5,6 mmol/l-t meghaladó éhgyomri érték. Magas koleszterinszint: a vér trigliceridszintje 1,7 mmol/l feletti értéket mutat, az ún. HDL-koleszterin (hasznos koleszterin) férfiak esetében 1,04 mmol/l alatti, nők esetében 1,3 mmol/l alatti

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!