Az FH kampány nőnapja!

Március 5-én indult az FH Europe familiáris hyperkoleszterinemia (FH) kampánya, amely március 8-án, Nőnapon a nők érintettségére hívja fel a figyelmet.

Az európai FH beteghálózat aktívan dolgozik az öröklött lipidbetegségek (különösen az FH, HoFH, Lp(a), FCS) európai szintű ismertségének, megértésének és a diagnózishoz és kezeléshez való hozzáférésnek a javításán, hogy minden érintett optimális kezelésben és támogatásban részesüljön, ami hosszabb és egészségesebb életet eredményezhet.

FH Magyarországi betegszervezete 2016 januárjában alakult meg a SZÍVSN betegszervezet irányítása alatt. SZÍVSN betegszervezet már több éve foglalkozik FH-s betegek szűrésével. A kampány célja a hazai FH páciensek megtalálása, részükre edukáció és vizsgálatok indítása

A familiáris hyperkoleszterinemia Magyarországon minden 500. felnőtt lakosból kimutatható egynél, és minden 20 magas koleszterinszintű egyén közül egyben fordul elő. Öröklődéssel a koleszterin értéke jelentősen meghaladhatja a 8 mmol/l-t is, miközben a védőfaktor HDL-koleszterin és a triglyceridszint is normális.

A kialakított FH csoport összefogásával felszínre hozhatók az egészségügyi ellátórendszer hiányosságaiból adódó problémák. Hazánkban évente 60 ezer haláleset köthető kardiovaszkuláris betegségekhez, évente ennyi embert vesztíünk el, családapákat, családanyákat, fiatalokat, idősebbeket, a szív-és érrendszer problémája az egész társadalmat érinti és a tragédiák jelentős része megelőzhető! Ezért a szervezet fontosnak tarja a betegség korai felfedezését és kezelését.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!