-
-
BEOKE Országos verseny és konferencia

BEOKE Országos verseny és konferencia

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Betegoktatók és Nevelők Országos Egyesülete által szervezett és mentorált betegoktatók országos versenye. A megmérettetésen több mint ötven betegoktató jelentkezett az ország szinte minden pontjáról. A SzívSN Program abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a BEOKE felkérte szervezetünk elnökét, Bernáth-Lukács Zsuzsannát zsűritagnak. Vele beszélgettünk a hazai betegoktatás helyzetéről és persze magáról a versenyről.

Milyen területet hiányoltál az elhangzott versenyprezentációkhoz képest?

Kardiológia 52%-os halálozási ráta!!! Emberek figyeljetek egy kicsit: amit ma tesztek magatokkal, később visszaköszön betegségek formájában.

Miért gondold fontosnak a betegoktatás és módszereinek fejlesztését?

Mindenkiből egyszer paciens lesz, ez akkor villan át rajtunk, amikor magunk is kórházba kerülünk. Igen nagyon fontos a szeretet, de ugyanilyen fontos a szakmai alaptudás átadása annak, aki ezt nem ismeri, mert az élet más területéről érkezett. A felvilágosítás egyszerűen és magyarul ma már minden egészségügyi szakdolgozó feladata is kell, hogy legyen. Ha tudod mit és miért tesznek veled, könnyebben és hamarabb gyógyulsz meg. A fejlesztés összetett fogalom, egységes alapokra épül, ami Magyarországon még ne jött létre. Minden egészségügyben megjelent területnek betegoktatói munkacsoportot kellene létrehozni: szakma képviselői, szakdolgozók, edukátorok, kommunikációs szakemberek, számítástechnikusok segítségével.

Mi kell ahhoz, hogy valaki betegoktató legyen?

A jó betegoktató: a szakmai tudás a kisujjában van, jól kommunikál, elhivatott az ügy iránt, amit képvisel, meggyőző és hiteles, szoros kapcsolatot épít és tart fenn a betegekkel, ismeri a betegeket kiszolgáló orvosokat, szakdolgozókat , mert ez egy életen át tartó szolgálat, jó koordinátor aki messzebbre lát 2012-nél.

Mitől lesz valaki jó betegoktató szakember?

A szóban benne van: a szakma ismerete, a tudás átadása, a küldetés megfogalmazása, hiteles képviselet, szeretet és humanizmus.

Mit gondolsz a versenyen indult betegoktatókról, előadásukról?

A verseny előadói bemutatták a magyarországi helyzetet. Különböző szakmai területek színes-színtelen előadókkal. Sokan nem találkoztak még betegekkel, tehát nem volt számomra hiteles az előadásuk. Érdekelt volna, a versenyzők hogy pontoztak volna, és mit vártak ettől a versenytől?

Hogy állunk európai kitekintésben ma a betegoktatással?

Németországban és Angliában például már létezik a délelőttönkénti beteg edukáció, a betegeket műtét előtt két héttel behívják és az előadás segítségével elmagyarázzák mi is vár rájuk a kezelés során?

Mi lenne a legfontosabb fejlődési terület?

A kardiológiai prevenció fontossága, a rehabilitáció megfelelő edukálása, az üzenet továbbítása, a SZÍV SN Program elterjedése.

Hogyan jut el egy beteghez ma a betegoktató idehaza?

A Kardiológiai Központot ismerem, itt szerencsére minden hónapban 7 előadás hallható pacemaker, ICD, infarktus, ritmuszavar , életmód témákban, amelyeket a SzívSN Program szervez.
Magyarországon a kardiológiai központok közül sikeresen először itt valósult meg a kardiológiai betegek oktatása.3 év alatt 2000 beteget szólítottunk meg.

Mennyire megvalósítható a működésük a hazai egészségügyi rendszerben?

A működéshez sok önkéntes munka, szellemi és anyagi mentorálás szükséges. Ezért szólítjuk meg a SZÍVSN Program segítségével először a budapesti, majd a többi megyei kardiológiai központ vezetőit, ápolási igazgatóit és tervezzük a budapesti önkormányzatok polgármestereivel is felvenni a kapcsolatot.

Lukács Ferenc Márk

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!