-
-
„Biztonságban érzem magam!”-ezt adja a SZÍVSN?

„Biztonságban érzem magam!”-ezt adja a SZÍVSN?

Hogy mit jelent egy krónikus szívbetegnek a SZÍVSN? A gondos, szakértő figyelem? Nyugalmat és biztonságot- ezt éli meg Burján Ferencné, Marika. Ő 19 éves kora óta küzd magas vérnyomással és szívritmuszavarral. Nagyon sokáig nem tudták jól kezelni a betegségét. A szíve szúrt, a zsibbadt a karja, gyorsan vert a pulzusa- ezek gyakori kísérői voltak, kísérői ma is az életének. Most már 16 éve gondos kezekben van a szolnoki Hetényi Géza kórházban, amihez külön támaszt és kapaszkodót kapott és kap a SZÍVSN koordinátoroktól.

„Örökletes a betegségem, úgyhogy már egészen fiatal korom óta végigkísér. Viszont csak jóval később kerültem jó kezekbe, ahol mindig türelemmel, figyelemmel vannak az emberrel, legyen bármilyen stresszes is a munkájuk, ebben a rohanó világban. Be van állítva a vérnyomásom, a szívritmuszavarom sem okoz ma már pánikot, mint annak előtte.  Évente van a kontrollom, mindent alaposan megvizsgálnak, de ha bármi gondom van, bármikor elérem őket”- meséli Burján Ferencné SZÍVSN tagunk saját tapasztalatait. Ő pontosan tudja, mit jelent, amikor még nincs meg ez a figyelem. „Nagyon sokáig nem kaptam megfelelő ellátást, minden panasz, hirtelen jelentkező tünet pánikot okozott és azt sem tudtam, hová forduljak. Ha hirtelen megemelkedik a pulzusom, vagy tanácstalan vagyok a gyógyszereimmel, mert mondjuk a vérnyomáscsökkentőtől köhögök, még mondják is, hogy jó, hogy szóltam! Már tudom, hogy van támaszom, nem félek, akár este is azonnal kapok néhány jó szót, tanácsot. Ha szabadságon vannak is, nyugodtan kereshetem őket. Rendszeresen járok gyógytornára, ahol szintén gondos felügyelet alatt vagyok, bizalmam van segítőimhez és biztonságban érzem magam, ami a legfontosabb egy szívbetegnek. Amióta SZÍVSN tag vagyok rengeteget tanulok, amit a családomnak, a gyerekeimnek, és már a két unokámnak is. Megtanultam, ha infarktusom van, akkor ne lefeküdjek, hanem üljek a nyitott ajtó mellé és úgy kérjek azonnali segítséget. Koordinátoraink bíztatására még újraélesztési tanfolyamra is elmentem. De a gyógyszerek hatásairól már annyira fel vagyok készítve, szedek vérhígítót, vérnyomáscsökkentőt, ritmusszabályozót, hogy amikor a gyógyszerész hallgató unokám kikérdezett, amit hallott beadta dolgozatként és kitűnőre vizsgázott. Mondta is, hogy szupernagyi vagyok! Amikor hallottak a SZÍVSN szűrésről, akkor azonnal az egész család akart jönni, pillanatok alatt megvolt a helyük, szerencsére nem találtak semmit egyikőjüknél sem, de a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban érzi magát. Nincs bennük félelem sem miattam, sem a többi szeretteik felé. Nagy köszönettel tartozunk, a SZÍVSN Egyesület vezetőségének, és koordinátorainak a felvilágosító, és lelkiismeretes munkájukért. Azért a mára hagyományos SZÍVSN táborért is, amit idén a fantasztikus lakitelki Hungaricum Ligetben tartottak és ahol mi is vendégek lehettünk”- mondja Marika.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!