Diagnosztikai utazás

A diagnózishoz vezető út egyesek számára egyszerű, sokak számára rendkívül bonyolult, zavaros és időigényes lehet. 

Előfordulhat, hogy egyes HCM-ben szenvedőket hónapokig, évekig vagy akár évtizedekig nem diagnosztizálnak megfelelően, mivel a HCM más betegségeket utánozhat. Még ha a családban előfordultak szívproblémák, egyes HCM-ben szenvedőket nem utalnak kardiológushoz családi szűrésre.

Sok orvos – beleértve a kardiológusokat is – nem ismeri eléggé a HCM-et, és néha megtéveszti őket, hogy egyes tünetei hasonlóak más egészségügyi problémákhoz.

A SZÍVSN és az Magyar Kardiológusok Társasága támogatást nyújt a betegnek az utazás során, hogy elkerülje a téves diagnózist és a diagnosztikai késedelmet.

Minden újonnan diagnosztizált HCM-betegnek szüksége van az alább felsorolt ​​vizsgálatokra, beleértve az EKG-t, az echokardiogramot, a stressz-echokardiogramot, az esemény-/Holter-monitoringot, a genetikai vizsgálatot és a szív MRI-t.

Egyes betegeknél további vizsgálatokra lehet szükség, beleértve a szívkatéterezést, a nyelőcsőn keresztüli echokardiogramot, a beültethető ritmuszavart-rögzítőt és egyéb vizsgálatokat.

Diagnosztikai eszközök