-
-
Elhunyt Dr. Szabó Zoltán szívsebész

Elhunyt Dr. Szabó Zoltán szívsebész

Életének 87. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Dr. Szabó Zoltán, az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa.

Dr. Szabó Zoltánt a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.

A búcsúztató 2015. december 22-én (kedden) 14.30 órakor, a Farkasréti Temető Makovecz termében lesz.

REQUIESCAT IN PACE

Meghalt Dr. Szabó Zoltán professzor

2015. december 6-án délután fél 4-kor elvesztettük a szívsebészet úttörőjét, fejlesztőjét, egyetemünk közéleti személyiségét. Hosszú, türelemmel viselt betegség után távozott.

Elment a Városmajor bölcs Apja. Rengeteget tanultunk tőle, legfőképpen tisztességet, alázatot, sok munkát, az emberek és betegek szeretetét. Nagyon fog hiányozni!

Prof. Dr. Szabó Zoltán 1954-ben, Kudász József professzor tanítványaként kezdte pályafutását, 1955 óta foglalkozott szívsebészettel. 1981-től 11 éven át a Városmajori Klinika igazgatója, 1979 és 1985 között a Semmelweis Egyetem orvoskari dékánja, 3 évig általános rektorhelyettese volt. 1967-ben magyar implantálható pacemakert készített, amit emberbe is beültetett.

1981 decemberében az egészségügyi miniszter az Ér- és Szívsebészeti Klinika és az Országos Érsebészeti Intézet igazgatójává, valamint az Angiológiai Szakmai Kollégium elnökévé nevezte ki, tagja lett az Orvostovábbképző Intézet szív- és érsebészeti szakorvosi vizsgabizottságának.

Többéves szervező és tudományos munkát követően, az Ér- és Szívsebészeti Klinika igazgatójaként, pályája betetőzéséül 1992 januárjában elvégezte az első sikeres hazai szívátültetést. 1992. július 1-vel nyugállományba vonult és a Biotronik Hungária Kft. igazgatója lett 2004. január 1-ig. 1995 óta a Semmelweis Egyetem professor emeritusa.

156 közleménye jelent meg, három könyvet írt és szerkesztett, ötnek társszerzője. Tevékenységét számos elismeréssel díjazták: Adorján Ferenc, Balassa János, Gábor György, Semmelweis Ignác és Zárdai Imre Emlékérmet kapott. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetésben és Batthyány-Strattmann László-díjban részesült, 1997-ben Széchenyi-díjat kapott.

Hosszú a lista, és mégsem fedezi teljes életművét. A Vivere illis non sibi (Mások javára élni, s nem a magunkéra – Balassa János) latin nyelvű ajánlása jobban kifejezi a teljes igazságot. Szeretett, de határozott vezető volt. Hallatlan munkabírása, innovatív, progresszív szemlélete, iskolateremtő tevékenysége egyedülálló volt, ez tette a hazai szívsebészet meghatározó, ikonikus alakjává. Mindannyian tanultunk tőle. Az egyetem életében is évekre meghatározó egyéniség volt. Rengeteg barátja volt, betegei is felsőfokon szóltak gyógyító, empatikus modoráról.

Munkássága a mai napig utat mutat utódai számára. Betegsége idején kapta a Klinika a világ egyik legmodernebb hibrid műtőjét, ami jelképes jelentőségű: léte és lényege jól tükrözi Professzor Úr eszmeiségét, munkásságát, ezért az új műhelyt Szabó Zoltán Professzor Úrról nevezzük el.

Írhatnánk oldalakat, mondhatnánk dicsérő szavak tömegét, de mindez kevés lenne igazi egyénisége ábrázolásához. Még egyszer – de nem utoljára – hadd forduljunk mesterünkhöz, főnökünkhöz, aki a munkatársak iránti szeretettel az utolsó, általa bevezetett karácsonyi záróvacsorán búcsúzóul Pál apostolt idézte a Bibliából (Pál, Timot. II. 4.7.8.):

Ama nemes harczot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet
megtartottam: végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet
megád nékem az Úr ama napon, az igaz Bíró.

Szívből kívánjuk, így legyen!

Pályáját, tanszékvezetői munkáját a csúcson és önmagától fejezte be.

“Crede mihi bene qui latuit, bene vixit et intra
Fortunam debet quisque manere suam”
“Hidd nekem el, jól élt, ki tudott jól visszavonulni,
mert ki-ki éljen csak sorsa határai közt.”

(Ovidius – Siralmak)

A vesztesek mi vagyunk! Engedtessék meg, hogy a gyászolók nevében személyesen szólíthassunk meg.

Kedves Zoltán! Kedves Duli!

Nem hiába éltél, mások javára éltél. Szeretettel gondolunk Rád. Nem feledünk. Nyugodjál békében.

A hálás tanítványok

A klinika munkatársai gyertyát gyújtottak az udvaron Dr. Szabó Zoltán emlékére, majd az épületben folytatódott a megemlékezés.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!