Első értékelés

Eltelt 1 hét a Szívek karanténban jótékonysági programunk kezdete óta.

A koronavírus miatt kialakult helyzet, új megoldásokat kíván.

Újabb példát mutat a Semmelweis egyetem Városmajori klinikája segítőkészségből, emberségből és összefogásból.

Betegeink visszajelzése alapján jelen helyzetben a véralvadásgátló gyógyszer szedésének ellenőrzése, az INR érték laboratóriumi vizsgálata az idős, egyedülélő, mozgáskorlátozott pácienseknél nem megoldott. A nem megfelelően beállított alvadásgátló gyógyszer agyvérzést okozhat.

Kötelességünk segíteni és tudásunk szerint cselekedni, ezért hívtuk életre a karantén ideje alatt működő INR mérés a beteg otthonában programunkat.

15 Hegyvidéki Háziorvos 129 beteg INR mérését kérte kis csapatunktól. Az első héten 49 idős, közöttük pitvarfibrilláló, műbillentyűvel élő, ritka genetikai betegséggel rendelkező beteget kerestünk fel. Tanulságosak ezek a látogatások, mert több esetben is kiderül: nem jó a megadott cím, megváltozott a telefonszám. Életmentő, hogy értesítsék az új cím és telefonszám változásról orvosukat. Az átlagéletkor 75 év körüli, tanítsuk meg családtagjainkat a mobiltelefon használatára és az legyen mindig velük, kis, nyakba akasztható tokban. Sok meredek lépcsőt másztunk meg, lift nincs. Döntően mozgáskorlátozott, idős emberek a COVID vírustól függetlenül is állandóan karanténban vannak, levegőre ritkán mennek. Maszkot kapnak tőlünk, aminek nagyon örülnek.

49 mérésből 28 INR érték nincs megfelelő tartományban. Ilyenkor értékelődik fel az otthoni INR mérők használata. Miért nem történt meg a készülékek OEP befogadása?

Számos EU tagországban már sikeresen működő,  új szemléletű, optimálisan költséghatékony, rendszert alakítottak ki, melynek célja –összhangban a Gyártó cég célkitűzésével-a betegek  szélesebb körű bevonása a monitorozás folyamatába a CoaguChek mérőkészülék otthoni használata révén.

A SZÍVSN országos betegszervezet küzd azért, hogy sokkal több készülék kerüljön a Háziorvosok rendelőibe, sokkal több rászoruló beteg kapjon akár bérlési lehetőséggel ilyen készüléket. Ezekben a rendkívüli időkben próbálunk segítséget adni, munkanélkülivé vált embereknek, vannak olyan házaspárok, akik a tesztcsíkot sem tudják megvásárolni, mert ennivalóra kell a maradék pénzük.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!