2010-ben a túlzott sófogyasztás a szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálesetek 15 százalékáért volt felelős – ez globális szinten közel két és fél millió emberéletet jelent. Javulás e téren egyhamar nem várható: a világ lakosságának háromnegyede a javasolt nátriummennyiség kétszeresét viszi be naponta.
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) most zajló tudományos konferenciáján ismertették annak a kutatásnak az eredményeit, amely a sófogyasztás és a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálta. A tanulmányhoz egy korábbi, 20 éves időszakot felölelő kutatássorozat eredményeit használták fel, amely a felnőttek nátrium-beviteli szokásait térképezte fel. A rendelkezésre álló adatokból meghatározták, hogy a nátriumbevitel miként befolyásolja a vérnyomást, majd metaanalízis segítségével definiálták, hogy a vérnyomás-különbségek hatására hogyan változik a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke, stb.) kockázata az optimális nátriumfogyasztási szinthez képest.
Az eredményekből kiderült, hogy majdnem minden hetedik stroke-ra, infarktusra és egyéb kardiovaszkuláris betegségre visszavezethető halálesethez hozzájárult a túlzott sófogyasztás: ez világszinten 2010-ben 2,3 millió emberéletet jelentett. A túlzott nátriumfogyasztásra visszavezethető halálesetek nagyobb részben (60 százalékban) férfiaknál következtek be, és az összes eset 40 százalékában idő előtt (69 évesnél fiatalabb korban). A halálozás oka az ilyen jellegű esetek 42 százalékában szívinfarktus, 41 százalékában stroke, a maradék 17 százalékban pedig egyéb érrendszeri betegség volt.
Érdekes módon a sófogyasztásra visszavezethető halálozás igen nagy (84) százalékban a szegény vagy közepes jövedelmű országokban (pl. Ukrajna vagy Egyiptom) volt jellemző. A legkevesebb ilyen jellegű haláleset Qatarban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Kenyában fordult elő.
Globális probléma
A túlzott nátriumbevitel világszerte komoly problémát jelent. A kutatásból kiderült, hogy a világ lakosainak 75 százaléka a napi javasolt nátriummennyiség dupláját viszi be: a feldolgozott élelmiszerekből, valamint a főzéshez használt konyhasóból és szójaszószból származó nátrium mennyisége 2010-ben fejenként elérte a napi 4000 mg-ot. Különösen rossz volt ilyen szempontból a helyzet Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Maurítiuson, ahol a napi átlagos sófogyasztás elérte a 6000 mg-ot.
A WHO napi maximum 2000 mg nátriumbevitelt javasol, de szakmai szervezetek gyakran 1500 mg-ra korlátozzák a napi sóadagot. A világ lakosságának 99 százaléka azonban túllépi az ajánlott 2000 mg-os szintet, mégpedig az esetek túlnyomó részében legalább 1000 mg-mal. A világon Kenya az egyetlen olyan ország, ahol a napi nátriumbevitel nem éri el a szakmai szervezetek ajánlásaiban szereplő 1500 mg-ot.
Forrás: origo.hu