-
-
Ezért folynak el átláthatatlanul a közpénzek az egészségügyben

Ezért folynak el átláthatatlanul a közpénzek az egészségügyben

Az egészségügyre rendelkezésre álló források biztosan nem elegendőek a jelenlegi infrastruktúra és ellátási csomag finanszírozására, ezért különösen fontos, hogy a közpénzek elosztása transzparens legyen, a támogatáspolitika bizonyítékokon alapuljon – mondta Kaló Zoltán, az ELTE Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszékének vezetője a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásban.

Nem magyarországi, hanem régiós probléma is az egészségügy forrás- és humán erőforrás hiánya, s noha gyakran hallani, hogy jó lenne legalább a visegrádi országok szintjét elérni, tudnunk kell, ezek az országok is ugyanolyan gondokkal küzdenek mint mi, csak a mértékben van különbség.

Fokozódó erkölcsi válság is súlyosbítja a helyzetet, az egészségügy minden résztvevője között ellentétek feszülnek, dogozók harcolnak a saját intézményeik ellen, ellentét van orvos és beteg, beszállító és intézmény, gyártó és közfinanszírozó, gyógyszergyártó és gyógyszergyártó, közvélemény és gyógyszergyártók között. A közvélemény szemében a gyógyszergyártók a taposóakna szintjére kerültek, betegek tömegei inkább a komplementer medicinához fordulnak – fejtegette Kaló, aki szerint a jobbítás felé a partnerségen keresztül vezet az út. A döntéshozóknak nem kell megsértődie egy őszinte vélemény hallatán, hanem figyelembe venni és arra hivatkozva kérni több forrást. A tervezést pedig parlamenti ciklusokon keresztül kellene vinni.

Magyarországon ma 10-ből 8 gyógyszer nem költséghatékony, de nagy kérdés, akkor hogyan kerülhet be a támogatásba: technológiai értékelő, a döntéshozatalt jól ismerő tanácsadó vagy lobbista segíthet a gyógyszergyártóknak – vetette fel a kérdést Kaló Zoltán. Lengyelországban például a személyes kapcsolat a fontos, a döntéshozók és a technológiai értékelők informális kapcsolatban vannak. Nyugat-Európában nyilvánosan elérhetőek a dokumentumok, háttértanulmányok, a technológiai értékelők nyilvános meghallgatásokon találkoznak az iparági képviselőkkel.

Minden adott a transzparencia javításához

Noha a régióban Magyarországon alakult először technológiai értékelési iroda, és kellő számú szakember is kikerült a magyar szakképző helyekről, sem a döntések háttéranyagai, sem maga a beadvány, sem az arra adott válasz nem érhető el, csak az, hogy kapott-e támogatást a gyógyszer, vagy nem. Azaz nagyon sok közpénz osztunk el úgy, hogy nem tudni, vajon jó vagy rossz döntés született. Pedig a  közpénzek felhasználásáról bizonyítékon alapuló, átlátható egészségpolitikai döntéseket kellene hozni – mondta Kaló, hozzátéve, hogy ez a tanácsadói piac ma mintegy félmilliárdos nagyságrendű.

A szakember szerint a jobbításra minden feltétel adott. Rendelkezésre állnak a kiképzett szakemberek, de fontos lenne, hogy az általuk készített beadványok nyilvánosak és kutathatók legyenek. Értelmes szakmai párbeszédet kellene folytatni arról, hogyan javíthatjuk a technológiai értékelés módszertanát és a támogatáspolitikai döntések szakmaiságát, transzparenciáját.

A legfontosabb pedig, hogy a támogatási döntések elsődleges célja a lakosság egészségi állapotának javítása legyen, a méltányosság és a fenntartható finanszírozás másodlagos. A döntéseket és azok hatásait monitorozni kell. Az elosztás szakmaiságának javításához és a transzparencia növeléséhez viszont politikai elkötelezettség kell – hangsúlyozta az előadó.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!