-
-
Hazánkban ne legyen oltatlan szívbeteg!

Hazánkban ne legyen oltatlan szívbeteg!

Ma már köztudott, hogy a legtöbb intenzíven ápolt, lélegeztetett, vagy COVID19 áldozat valamilyen krónikus szív-és érrendszeri betegséggel küzd, küzdött. Ennek ellenére körükben talán a legnagyobb az oltatlanok aránya, nagyon sokan még most sem kérik a védőoltást. A SZÍVSN országos betegszervezet arra kér minden beteget, hogy ne késlekedjen, mert az éltét veszélyezteti, aki hezitál. „Teljesen érthető, hogy sokan bizonytalanok, de ma már minden tudományos kutatás, statisztika és szakmai állásfoglalás azt mondja, hogy az oltatlanság jelenti a legnagyobb kockázatot. A vírus egyrészt a krónikus betegeket könnyebben megfertőzi, másrészt a súlyos szövődmények kockázata is sokkal magasabb”—hívja fel a figyelmet Bernáth-Lukács Zsuzsa kardiológiai asszisztens, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője.

Ma már nem csak a járványügyi adatok, de nemzetközi és hazai kutatások sora igazolja, hogy a rossz szív- és érrendszer az egyik legnagyobb rizikófaktora a Covid19 vírusfertőzésnek, az ebben érintetteknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a betegség súlyos tünetei. Az amerikai Food and Drug Administration és a Magyar Kardiológusok Társasága is erősen ajánlja a koronavírus elleni oltás felvételét a szív-érrendszeri betegeknek, azoknak, akiknek volt már szívinfarktusok, stroke-juk, és azoknak is, akik több kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkeznek.

„Vannak már világos bizonyítékok, amely szerint a már meglévő szív- és érrendszeri betegség növelheti az esélyét a COVID-19 kialakulásának, a betegség halálos kimenetelének vagy mindkettőnek. A korábbi koronavírus- és influenzajárványok arra tanítottak meg minket, hogy a vírusfertőzések kiválthatnak akut szívkoszorúér-betegséget, ritmuszavart, valamint súlyosbíthatják a már meglévő szívbetegséget. A COVID-19 új szívbetegséget is okozhat, valamint már súlyosbíthatja a már meglévő szív- és érrendszeri problémákat. Például egy kínai vizsgálatban 44 672 COVID-19-es beteg 4,2 százalékának volt valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. Egy szintén kínai, kisebb kutatásban a kutatók azt figyelték meg, hogy ezeknek a betegeknek a negyven százaléka él szív- és érrendszeri betegséggel. Egy másik kutatásban azt figyelték meg, hogy a szív- és érrendszer állapota befolyásolja a halálozási arányt. A vizsgálati eredményekben az látható, hogy a 82 túlélő közül egynek sem volt szív- és érrendszeri betegsége, de a 68 halott közül 13 szív- és érrendszeri beteg volt. De Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban közölt elemzése is részletesen bemutatta ezeket az összefüggéseket. A jelenleg elérhető adatok alapján a szív- és érbetegségben szenvedőknél általánosságban elmondható, hogy az oltás biztonságos, és sokkal biztonságosabb, mint a betegség, amely jóval nagyobb kockázatot hordoz magában”—mondja dr. Gellér László professzor a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszék tanszékvezető helyettese, az Elektrofiziológiai Labor valamint az Egynapos Kardiológiai Osztály vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának elnöke.

„Csak a 35-64 évesek körében milliók tartoznak a veszélyeztetettek körébe, a 65 év felettiek kilencven százalékának lehet legalább egy krónikus betegsége, sok esetben azonban inkább több betegség jellemző egyszerre. A nemzetközi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy az egyes krónikus betegségek eltérő mértékben befolyásolhatják a fertőzés lefolyását. A legnagyobb halálozási arány a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők esetében jellemző, de kifejezetten magas a cukor-, krónikus légzőszervi-, illetve a magasvérnyomás-betegségben küzdők esetében is. Ezek a személyek az összes halálos eset 22,7 százalékát tették ki, és ezeknek az eseteknek a halálozási aránya 10,5 százalék volt. Tehát ez a halálozási arány itt most azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban megfigyelt, szív- és érrendszeri betegségtől szenvedő COVID-19 betegeknek ekkora aránya halt meg. Összehasonlításképpen: ebben a csoportban a cukorbetegek halálozási aránya 7,3 százalék, és a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek a halálozási aránya pedig 6,3 százalék volt”—figyelmeztet Bernáth-Lukács Zsuzsa kardiológiai asszisztens, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője. „A riasztó adatok ellenére a kontroll vizsgálatokra érkezők között is naponta találunk érintett pácienseket, akik az első oltást sem vették fel. Bizonytalanság, félelem, szorongás és tudatlanság áll a háttérben. Szívelégtelen beteg a szabadságvágyára hivatkozik, ami a fertőzés hatására egyenes út az ECMO-ra. A COVID nem válogat, nem kérdez, viszont ha nem védekezel a fertőzés ellen és elutasítod a védőoltásokat, szabad utat adsz neki. A Városmajori klinikára ellenőrzésre érkező, be nem oltott szívbetegek fele még mindig kivár. Engedjék meg, hogy segíthessünk a közös döntésben, senki ne kerüljön lélegeztető gépre!”—mondja az elnök.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!