-
-
IMI 2 Budapest-Információs nap rövid összegzése

IMI 2 Budapest-Információs nap rövid összegzése

2014. szeptember 25-én rendezték meg Budapesten az IMI2 elnevezésű-Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szervezésében tartott- konferenciát, melyre a SzívSn betegegyesület is meghívást kapott. Így abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy részt vehettem és bepillantást nyerhettem a rendezvényen elhangzott színvonalas előadásokba.

Laikusként érkezvén a konferenciára, a kapott információs anyagok és az elhangzott előadásoknak köszönhetően megtudtam, mit is takar ez a 3 betűs mozaikszó IMI:

Az IMI (Innovative Medicines Initiative-Innovatív Gyógyszerek kutatását támogató Kezdeményezés) – egy 2008-ban indult tudományos program, amely átlátható és egységes keretet biztosít a különböző szereplők (orvosi-gyógyszerészeti kutatócsoportok, kis-és középvállalatok, beteg szervezetek…)- együttműködésére, amely biztosítja, hogy a tudomány eredményei a mindennapi ellátásban hasznosuljanak.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szervezésében tartott konferencián elhangzott, hogy az IMI-2 másodszor meghirdetett program célja, keretet biztosítani az európai egészségügyi ellátás és gyógyszerfejlesztés kihívásaira megoldást kereső projekteknek.

Elvárás, hogy olyan új megoldások is szülessenek, amelyek nem kizárólag a gyógyszer fejlesztési folyamatát célozzák, hanem átfogó, személyre szabott terápiát nyújtanak a betegnek.

Az információs napot a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke , Spaller Endre előadása nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az információs nap célja és a hivatal szerepe, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg az IMI2 új stratégiáját.

Segíteni szándékoznak abban, hogy minden innovatív szereplő – beleértve az akadémiai kutatóhelyeket és a kis- és középvállalkozásokat – részt vegyen az innovatív eljárások kidolgozásában és az együttműködések révén lendületet adjanak az egészségügynek és gyógyszeriparnak.

A következő előadást, Prof. Maria Beatriz da Silva Lima, az IMI Tudományos Bizottságának elnöketartotta, aki prezentációjában az IMI szerepét és küldetését hangsúlyozta:

A program életre hívásának célja az volt, hogy integrálja az akadémiai tudást a gyakorlati kutatásokkal a gyógyszerkutatásokban és -fejlesztésekben, illetve az innováció területén növeljék a K+F ráfordítás mértékét. Hozzátette: az IMI a legnagyobb kutatási konzorcium a világon.
Beszámolt arról is, hogy az IMI1 2007 és 2013 között zajlott, kétmilliárd euró értékben. Akkor 46 projektben 714 akadémiai kutatószervezet több mint hatezer kutatója vett részt, és a projektek legalább felében közreműködő volt valamelyik uniós tagország gyógyszerügyi szabályozó hatósága is. A projektek több mint 60 százalékában betegek is aktív szerepet kaptak, 23 betegszervezet pedig jogi partnerként vett részt a közös munkában.

A megfelelő megelőzés és kezelés a megfelelő betegnek a megfelelő időben Közép-Kelet Európában címmel bemutatott előadásában Esther Schenker az IMI kutatási project vezetője arra a kérdésre kereste a választ, hogy a betegek miért nem reagálnak jól a jelenlegi gyógyszerekre és találunk-e olyan beteg csoportokat és gyógyszerket amelyek jobban összepaszolnak. (Ebben a témában a terápiás érdeklődési területek között szerepel a kardiológia) A megoldás kulcsa a PPP-(public-privat-partnership), azaz állam és a magán szektor szereplőinek hatékony együttműködésében rejlik.

Az előző uniós ciklusban a kiemelt területek között szerepelt a vakcinakutatás, a diabétesz, az autoimmun és a neurodegenerációs betegségek kutatása, gyógyítása. 

A globális gyógyszeripari innovációban stratégiai szerepe lehet Magyarországnak véli Jakab Zoltán, az AIPM elnöke és biztatta a magyar partnereket az IMI-projektekben való részvételre. A hagyományos gyógyszeripari modell fenntarthatalan a költségek növekedése, a gyógyszerfinanszírozási megszorítások, szabadalmak visszaesése miatt. Az okos gyógyszerek új esélyeket és megtérülő befektetést nyújtanak a társadalomnak és az együttműködő feleknek egyaránt.

A pályázati feltételekről és a részvételi lehetőségekről szóló további előadások is rávilágítottak az IMI-2 stratégia fontosságára és a benne rejlő lehetőségekre, Többször elhangzott az információs napon, hogy 2014 és 2020 közötti uniós programidőszakban 3,3 milliárd eurós támogatás áll rendelkezésre az egészségügyi innováció és annak eredményeihez történő hozzáférés javítására, melynek alapját felerészben a gyógyszeripar, felerészben az Európai Bizottság biztosítja.

Véleményem szerint ez az előadás-sorozat, mint információ forrás és lehetőség fontos volt a a SzívSN betegszervezet szempontjából is, hiszen egyrészt az átalakuló egészségügy-beteg kapcsolat miatt, másrészt ismervén a kardiológia betegségek következményeiből származó hazai beteg adatokat fontos, hogy tudjunk az IMI kínálta lehetőségekről.

Az IMI szlogenjét pedig akár betegként, akár egészségügyben dolgozóként fontos szem előtt tartanunk: „A megfelelő megelőzés és kezelés a megfelelő betegnek a megfelelő időben”

Forrás: Nemzeti Innovációs Hivatal Honlapja és az IMI2 információs napon rendelkezésre bocsátott kiadvanyok illetve prezentációs anyagok.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!