-
-
Május a Szívelégtelenség Hónapja- célja az életmentés!

Május a Szívelégtelenség Hónapja- célja az életmentés!

A Global Heart Hub új kezdeményezésének célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szívbetegségekre

• Világszerte több mint 60 millió embert érint a szívelégtelenség.

A 2023-as Globális Szívelégtelenség Hónap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a szívelégtelenséghez kapcsolódó jelekre, tünetekre és kockázati tényezőkre. A betegség korai felismerésének és hatékony kezelésének fontosságára. A szívelégtelenség a korai halálozás egyik leggyakoribb oka világszerte, több mint 60 millió embert érint, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmóddal kezelhető.

A májusi figyelemfelkeltő kampányt a Global Heart Hub (GHH) Szívelégtelenség Betegek Tanácsa vezeti világszerte több mint 20 országban. A kampány a közösségi médiában a #HighlightHeartFailure hashtag használatával fut majd. A SZÍVSN is csatlakozott!

Neil Johnson, a Global Heart Hub ügyvezető igazgatója szerint:

„A Global Heart Hub büszke a 2023. májusi szívelégtelenség hónapja kezdeményezhez, mivel továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a betegszervezeteket szerte a világon, amelyek olyan betegközpontú megoldásokat szorgalmaznak, amelyek megfelelnek a szívelégtelenségben szenvedők egyedi kihívásainak. Mindenkit arra biztatunk, hogy csatlakozzon hozzánk a szívelégtelenség felismerésében, és tegyen lépéseket az életek megmentése érdekében.”

A szívelégtelenséget gyakran nem ismerik fel és nem is tudnak sokat róla Globális egyetértés van abban, hogy:

• A szívelégtelenség korai jeleit és tüneteit gyakran gondolják az öregedés normális velejárójának, és figyelmen kívül hagyják, hogy azok a betegség korai jelei.

• Jelentős hiányosságok mutatkoznak a diagnosztikához való hozzáférésben az alapellátásban, ami egyenlőtlenségeket és késéseket eredményezhet a betegek diagnózisában. A szívelégtelenség korai felismerése megelőzheti az akut betegség kialakulását.

• Globális egyenlőtlenségek mutatkoznak a nemzetközi legjobb gyakorlatokhoz való hozzáférésben, beleértve a szívelégtelenségben szenvedő szakápolókhoz való hozzáférést is.

• A szívelégtelenség felismerésének és kezelésének sikertelensége és késedelme hozzájárul a kórházi felvételek számának növekedéséhez, ami óriási hatással van a betegek gondozóira. Emellett fokozott nyomást gyakorol a közegészségügyi rendszerre, és növeli a társadalom gazdasági költségeit.

Aistė Štaraitė, a GHH Szívelégtelenség Betegek Tanácsának elnöke és a Litván Szívelégtelenség Egyesület elnöke elmondta:

„Teljes tapasztalattal rendelkező emberként, aki helyi szinten dolgozik a szívelégtelenségben szenvedők és családjaik támogatásán, megértem az olyan globális kezdeményezések fontosságát, mint a GHH Szívelégtelenség Hónapja kampány. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a közvélemény tudatosságának növeléséhez, hozzáférést biztosítanak az erőforrásokhoz, és javítják az emberek ellátásának minőségét szerte a világon. Együttműködéssel felerősíthetjük hangunkat, és pozitív változásokat hajthatunk végre, amelyek jelentős hatást fejtenek ki.”

Tények a szívelégtelenségről

• A szívelégtelenség a becslések szerint 60 millió embert érint világszerte, és bár súlyos állapotról van szó, megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmóddal kezelhető.

• A szívelégtelenség leggyakoribb okai közé tartozik a szívinfarktus; magas vérnyomás; hibás szívbillentyűk; és a szívizom betegsége.

• A kockázati tényezők közé tartozik az anamnézisben szereplő szívbetegség; túlsúlyosnak lenni; vashiány; magas vérnyomás; a fizikai aktivitás hiánya; kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés; és a dohányzás.

A kampány rávilágít a szívbetegség tüneteire, beleértve a légszomjat; fáradtság; duzzanat a lábakban, a bokában vagy a lábfejben; száraz köhögés; hirtelen súlygyarapodás; és súlygyarapodás rövid idő alatt (>2 kg 2 nap alatt).

Bármelyik tünet sem ad okot aggodalomra, de az ilyen tünetek némelyikével küzdőket arra biztatjuk, hogy keressék fel háziorvosukat. Becslések szerint a szívelégtelenségben szenvedők 30 százalékának nincsenek nyilvánvaló tünetei.

A kampányról

Ezt a figyelemfelkeltő kampányt a Global Heart Hub Szívelégtelenség Betegek Tanácsa vezeti. A Tanács a világ minden tájáról származó betegszervezetek szövetsége, amelyek szívelégtelenségben szenvedő betegekkel és gondozóikkal foglalkoznak. A Tanács prioritása, hogy felhívja a figyelmet a szívelégtelenségre, előmozdítsa a köz- és egészségügyi oktatást, és támogassa a szakpolitikai fellépést egy nem kellően elismert és egyre nagyobb terhet jelentő betegségterületen.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!