-
-
Már katéteresen gyógyítják a billentyűelégtelenséget

Már katéteresen gyógyítják a billentyűelégtelenséget

Az új eljárással már két beteget megműtöttek, akik jól vannak. Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese elmondta: a dobogó szíven végrehajtott szívműtét a legnehezebb beavatkozások közé tartozik.

Az egyik leggyakoribb billentyűbetegség a bal pitvar és a bal kamra közötti billentyű elégtelensége, ilyenkor a kamra összehúzódásakor nemcsak előre-, hanem visszafelé is folyik a vér. Ez a betegeknek légszomjat, terheléscsökkenést és gyakran mozgásképtelenséget okoz” – ismertette Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese elmondta: „Magyarországon több százezer olyan beteg van, akinek van valamilyen billentyűelégtelensége, de szerencsére csak kisebb részüknél ér el olyan fokot, hogy valamilyen műtéti beavatkozást kelljen véghezvinni. Eddig kizárólag nyitott szívműtéttel lehetett őket meggyógyítani, de mivel az egyik fő tünetük a szívelégtelenség volt, a műtét sikeressége és eredményessége relatív alacsony volt, amihez nagy komplikációs ráta, növekvő halálozás társult.”.

„A minimálinvazív, azaz katéteres billentyűműtéteknek pont az a lényege, hogy viszonylag kis megterheléssel nagy eredményességet lehet elérni. Az ereken keresztül jutunk el a megfelelő pozícióba és a billentyűt két vagy három csipesszel plasztikázzuk mozgó szív mellett. A beavatkozás rendkívül nagy precizitást igényel, hibridműtőben végezzük, háromdimenziós szívultrahang és röntgenkontroll mellett. A műtét túlélési aránya közelít a 95-100 százalékhoz, a sikeressége a 90-hez. Az első két műtétünk tökéletesen sikerült, a betegek jól vannak, tíz-tizenkét órával a beavatkozás után fölkelhettek, mozogtak és lényegesen jobban érezték magukat, mint előtte, nem fulladtak, nem érezték a szívelégtelenség tüneteit” – közölte Merkely Béla.
 
„A városmajori szívklinikán már nincs olyan műtét, amit ne tudnánk megcsinálni, ez volt az utolsó, a legkomplikáltabb, legnehezebb és egyben a legújabb, amelyet az elmúlt években Európában és a világban bevezettek. Büszkék vagyunk, de ez egyben elvárás is Közép-Európa vezető intézményei számára. Eddig főként úgy ismerték a klinikánkat, mint a szívátültetés és a műszívkezelés fő központja, most már a minimálinvazív terápiában is teljes portfóliót tudunk nyújtani”.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!