-
-
MEGHÍVJUK ÖNÖKET A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA 2014. ÉVI ESEMÉNYEIRE

MEGHÍVJUK ÖNÖKET A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA 2014. ÉVI ESEMÉNYEIRE

Kedves Érdeklődők!

MEGHÍVJUK ÖNÖKET  A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA 2014. ÉVI ESEMÉNYEIRE

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Ritka Betegségek Világnapja alkalmából szervezett programjainkra, melyeket a RIROSZ, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Szövetsége rendez 40 tagszervezetével karöltve.

A program célja, hogy olyan fórumot teremtsen, ahol az érintett érdekcsoportok közösen tudják megvitatni a ritka betegségekkel élők helyzetét, terveit.

Idén a fő témánk: A ritka betegségek speciális ellátási és gondozási szükségletei

Mindezt az „Együtt a minőségi ellátásért!” nemzetközi jelmondat égisze alatt, mellyel a szolidaritás fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár)

Időpont: 2014.02.22. 10:00-17:00

Tervezett programjaink:

 • Szakmai konferencia Nemzeti Terv aktualitásainak és cselekvési tervének, valamint a tagszervezetek jó gyakorlatainak és mintaprojektjeinek bemutatásával
 • Sajtótájékoztató
 • Betegszervezetek bemutatkozó standjai
 • Ritka Szépségek Gyűjteménye kiállítás és díjkiosztó
 • Játék-Tér
 • Kézműveskedés
 • Szórakoztató programok
 • Tombola

Részletek folyamatosan honlapunkon: ritkanap.rirosz.hu

A téma fontosságáról bővebben:

A ritka betegek több szempontból is segítséget igényelnek. Vannak betegek, akik számára hozzáférhetőek a gyógyszerek, mások számára nincs elérhető kezelés. Vannak betegek, akik viszonylag önállóak, míg mások ellátása intenzív fizikai asszisztenciát és felszerelést igényel. A gondozás állhat speciális felszerelésekből, orvosi szakértői konzultációból, fizikoterápiából, szociális szolgáltatásokból, gyógyszerekből, családtagok pihenésének biztosításából és még sok minden másból. A legtöbb ritka betegséggel élő gyermek és felnőtt elsődleges gondozását a családtagok látják el.

A Ritka Betegségek Napja 2014-ben a gondozásra hívja fel a figyelmet és arra ösztönöz mindenkit a ritka betegséggel élők társadalmában, hogy fogjon össze a minőségi ellátás érdekében.

Mindazon betegeknek és családtagjaiknak, akik kirekesztve érzik magukat a betegségük ritkasága miatt, tudniuk kell, hogy több mint 6000 különböző betegség több, mint 60 millió embert érint csak Európában és Észak-Amerikában valamint további milliókat a világ minden táján. Ezen betegségek nagy része genetikai okokra visszavezethetők, súlyosak, krónikusak és leépüléssel járnak. Minden betegség különböző, de hasonló módon befolyásolhatja az emberek életét. Az összefogás segít a betegeknek és a családtagjainak a gondozással kapcsolatos közös megoldások keresésében és emlékezteti őket arra, hogy nincsenek egyedül.

Egészségügyi szakértők, kutatók, gyógyszercégek és döntéshozók gyakran szintén kirekesztettnek érzik magukat amikor a ritka betegek gondozásának kérdésire keresik a választ és a megoldást. A tapasztalat azt mutatja, hogy az érintett betegeknél lévő töredezett ismeretek és erőforrások összegyűjtése és egyeztetése a leghatékonyabb és legeredményesebb módja annak, hogy a szükségleteiknek és igényeiknek legmegfelelőbb gondozási formákat mozgósítsa.

Európában több olyan terület is van, amin keresztül javíthatunk a ritka betegséggel élők gondozáshoz, ellátáshoz való hozzáférésén:

 • A gyógyászati termékekhez való hozzáférést segítő törvények formálása
 • A ritka betegséggel élők speciális szociális szolgáltatásainak beazonosítása és fejlesztése
 • Tudásközpontok és Európai Referencia Hálózatok kialakítása a szakértő orvosi ellátásért
 • Nemzeti tervek az EU tagállamai számára és azokon túl

A 2014-re választott téma arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a ritka betegségek ellátásának, gondozásának számos tényezője van, a betegek és családtagjaik szükségletei és igényei univerzálisak világszerte. Helyi és nemzeti szinten érvényesíteni a ritka betegséggel élők és családtagjaik érdekeit életminőségük javításáért nélkülözhetetlen.

Nemzetközi nézőpontból tekintve a ritka betegségeket az is alapvető fontosságú, hogy egy erőteljes üzenettel reményt adjunk a betegek millióinak és családtagjaiknak világszerte és így kitörve az izolációjuk fogságából bekapcsolódhassanak egy egységes, nemzetközi szolidaritási hálózatba. Idén a Ritka Betegségek Napja arra bátorít minket, hogy továbbra is keressük az összedolgozás lehetőségeit annak érdekében, hogy biztosítva legyen a ritka betegséggel élő emberek különböző ellátási, gondozási szükséglete. 

Kérjük részvételi szándékát ezen a linken jelezze felénk: http://ritkanap.rirosz.hu/ritka-nap-2014/jelentkezes-2014 

Fogjunk össze a minőségi ellátásért, gondozásért! Várunk mindenkit szeretettel! 

Üdvözlettel:

Dr. Pogány Gábor, RIROSZ elnöke

és

Süliné Dr. Vargha Helga, RIROSZ alelnöke

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!