-
-
Megnyílt Tápiógyörgyén a faluházban az Ébredések Alapítvány Képkiállítása

Megnyílt Tápiógyörgyén a faluházban az Ébredések Alapítvány Képkiállítása

Kedves Barátaim!

Megnyitottuk Tápiógyörgyén a faluházban az Ébredések Alapítvány Képkiállítását.

Ceglédi Csoma Gyula, aki Tápiógyörgyén lett festőművésszé, megálmodta és mindent megtett azért, hogy ez létre jöjjön és szebbnél szebb képekben gyönyörködhessünk. Az Ébredések Alapítvány és az abban festő önképzőkört vezető Csorba Simon László, a Tápiógyörgyei Pszichiátriai Otthon vezetője, Pogány Kálmán, és főnővére, Szabó Györgyné, Tápiógyörgye Polgármestere, Varró István, segítettek a megvalósításban. A Faluház vezetője, Móricz József és Fehér Lászlóné Erzsi foglalkoztató nővér szervezték meg a kiállítást. Kappéter István dr., az otthon egyik pszichiáter főorvosa megnyithattam azt.

A kiállított alkotások meggyőzően bizonyítják, hogy igazi művészi látásmód bontakozik ki az önképzőköri foglalkozásokon. Különösen az utóbbi két hónap alatt. 2013. október 8-án járt Csorba Simon Medugorjéban, ahol a Szűzanya több mint 30 esztendeje megjelenik és imádkozásra biztatja az embereket. Simon ott a Szűzanya áldását kérte az önképzőkörre, azóta az önképzőkör feltűnően kivirult. 26 alkotó 80 művét csomagolták össze és juttatták el Tápiógyörgyére.

A 80-as években működött Mentonopon csoport utóda ez az önképzőkör. Akkor az alternatív művészeti törekvés úgy szakadt meg, hogy néhány tagból elfogadott művész lett, bejutottak a művészeti egyetemekre. Mint tudjuk, a siker a veszte lehet az újdonságnak. Simon ígéri, hogy a mostani kör mentes lesz azoktól az „outseider” vonásoktól, melyek veszélyeztethetik a tagok biztonságát. Az egységes szemlélet szellemében Simon is kiállítja alkotásait, sőt a többiekkel azonos árfolyamon kínálja eladásra műveit. Egységes szemléletmód bontakozik ki, hiszen beszélgetnek egymással, hoznak otthon készített vázlatokat, melyek nyomán a műhelyben akril festékkel dolgoznak a végső kifejleten. Ha úgy alakul a helyzet, ha van kedvük hozzá, ketten vagy hárman összefognak, és együtt készítenek közös alkotást. Örömmel fogadják mások észrevételeit is, elmondják saját gondolataikat is szívesen. A megnyitó alkalmával is beszélgettünk többükkel. A későbbi látogatókkal is szívesen megosztják gondolataikat, ha e-mailen Simonon keresztül felveszik velük a kapcsolatot (jusimo@gmail.hu).

A megnyitó után délután az érdeklődő 13 embernek beszámolhattam saját jól kezelt Alzheimeremről és arról, hogy ma már mindenki, aki ilyen bajba került, lehetne ilyen jól, mint én 5-10, kivételesen 26 évig a korai kórismézés és mindennapos sokoldalú kezelés (fizikai és szellemi aktivitás és munka, szerelmes gondoskodás és kolineszterázgátló gyógyszerelés mellett. Ennek az akadálya, hogy kezdettől anozognosia (a baj automatikus észlelésének hiánya) van és működik a Sigmund Freud által leírt és Anna Freud által alaposan tanulmányozott elfojtásos felejtés 5-10 évig. Ezért átlagosan Angliában egy, Németországban 2, Magyarországon 5 évvel a nyilvánvaló tünetek megjelenése után történik csak alapos vizsgálat és kezdődik gyógykezelés. Demencia-barát gondozási módszerek alkalmazása esetén haláláig boldogan élhet az Alzheimeres beteg és hozzátartozói. Ha ezt biztosítani fogják, körülbelül negyedannyi lesz az elbutultakra fordított költség, mint most. Aki erről többet kíván tudni, keressen meg kappnov@yahoo.com emailen, vagy (20)3653068 telefonon.

A kiállítás Tápiógyörgyén a Faluház könyvtárában megtekinthető december 21.-ig minden hétköznap szerda kivételével, és 2014 január 2-án, és 3-án. Aki képet választ, azt az ár csekken való elküldése után elviheti, vagy elküldik neki.

Tápiógyörgyére látogatni érdemes, mert szép nagyközség, amit elkerülnek a szokásos útvonalak. Akik 75. születésnapon itt voltak – több mint 50-en gyermekekkel együtt – mind el voltak ragadtatva. A Faluházhoz közel van a Kastély Panzió jakuzzival és kellemes kiadó szobákkal.

Szeretettel Kappéter István dr.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!