-
-
Megszakadt a meggyilkolt texasi tanárnő férjének a szíve

Megszakadt a meggyilkolt texasi tanárnő férjének a szíve

Mint ismert a texasi Uvalde városában egy fegyveres támadó megölte egy általános iskola 19 tanulóját és két tanárát. Az egyik áldozat Irma Garcia tanárnő volt, aki már 23 éve tanított a Robb Általános Iskolában. A tanárnő halála után két nappal az özvegye, Joe Garcia szívinfarktust kapott, és meghalt. Ő és Irma 24 évig voltak házasok, négy gyermekük született és maradt most árván. A rokonságnak meggyőződése, hogy a férfi a bánatba, gyászba halt bele.

A történet sajnos egyáltalán nem egyedi. Pár évvel ezelőtt Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult, az egyáltalán nem alaptalan találgatás: vajon tényleg megszakadt a színésznő, édesanya szíve gyermeke elvesztésétől? Valószínűleg igen.  Igaz lehet-e ez a teória, és létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”? Úgy tűnik: a drámainak, már-már szimbolikusnak tetsző jelenség nagyon is létezik. Sőt, orvosilag is igazolható tünet. Vannak, akik a „megszakadt szív-szindróma” kifejezést használják erre, a hivatalos megnevezés a stressz okozta kardiomiopátia, vagy takotsubo kardiomiopátia.

,,A British Heart Foundation meghatározása szerint egy ez egy „ideiglenes állapot, amikor a szívizom elgyengül, a bal szívkamra megváltoztatja az alakját, vagy teljesen felszakad. Mindez sokk hatására következhet be: a takotsubo-szindrómával diagnosztizáltak több mint háromnegyede szenvedett el erős érzelmi vagy fizikai sokkot, mielőtt rosszul lett. A stresszt kiválthatja a gyász, de sok minden más is, valószínűleg a hirtelen felszabaduló hormonok – főleg az adrenalin – okozza az izombénulást”- magyarázza Dr. Benczúr Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tagja, aki szerint ez más, mint egy átlagos szívroham, ahol az artériák eltömődése a vérellátást blokkolja. Itt valóban megszakad a szív, azaz a kamra fala. Innen is ered a takotsubo megnevezés, ami egy hagyományos japán halászedény, amelynek egyik felén rés van.

,,Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az úgynevezett Takotsubo cardiomyopathiát, amely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek (hirtelen, erős mellkasi fájdalom, típusos EKG-eltérések, kezdetben mellsőfali ST-eleváció, majd később mély T-negativitás, jellegzetes biomarker-emelkedés) mellsőfali infarktus képét utánozzák. A coronarographia azonban negatív, nem szokott koszorúér-elzáródást igazolni és a legjellemzőbb a balkamrai angiographia vagy a szívultrahang-vizsgálat lelete, a csúcsi aneurysma-képződés („apical ballooning). Innen kapta a syndroma a nevét is, „takotsubo”, melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe”- magyarázza a szakember.

És hogy mi váltja ki a Takotsubo-cardiomyopathiát? Többnyire hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat, de ritkábban váratlan nagy öröm is idevezethet: a hirtelen nagy mennyiségben felszabaduló katekolaminoknak a szívizomsejtekre kifejtett hatása miatt. Hasonló hatást válthat ki a szervezetünkből egy „egyszerű szakítás” is. Persze ez alkati dolog, és nyilván függ a kapcsolat mélységétől, de amennyiben úgy érezzük, hogy hatalmas veszteség ért minket amiatt, hogy a másik fél elhagyott, hasonló szimptómák léphetnek fel. A fizikai tünetek között légszomj, mellkasi fájdalom szerepelhet, de akár szívrohamhoz is vezethet a sok szomorkodás. A férfiak szakítás után rendszerint több testi tünetet produkálnak, mint a nők. Az elhagyott férfiak 90 százaléka alvászavarban szenved, étvágytalanná válik. A nőknél ez az arány csak 70 százalék. Ennek valószínűleg az az oka, hogy amíg tíz nőből kilenc megbeszéli a barátokkal, családtagokkal a csalódását, a férfiak közül csak minden harmadik osztja meg valakivel a szerelmi bánatát.

,,A pontos mechanizmus még nem pontosan ismert, de többféle jelenséget is igazoltak már a kutatók. Nőknél egyértelműen gyakrabban fordul elő és rendszerint pszichiátriai betegség is lehet a hátterében. Egyébként az összes akut koronáriás esetek töredékének, mindössze 1-2 százaléka Takotsubo-syndroma, az eseteknek pedig 90 százalékában postmenopausális nőket érint. Prognózisa egészen kiváló lehet, az esetek túlnyomó többsége 4-8 héten belül maradéktalanul meggyógyul, mindössze kis százalékában tragikus a kimenetele. A szövődmények azonban az az első napokban nagyon súlyosak is lehetnek”- teszi még hozzá Benczúr doktor, aki azt is hangsúlyozza: a szomorú tragédiák ráirányítják a figyelmet egyrészt arra, hogy a nők szívbetegségeket fel kellene ismerni és végre igenis komolyan kell venni, másrészt a rizikófaktorok kontrolljára: szívbarát étrend, fogyás, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, a vércukor, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésére. ,,De magunk kardiológusok az akut koronária-történés ellátásakor, mellsőfali infarktus képe esetén mindig gondoljunk a Takotsubo-cardiomyopathia lehetőségére is, mely a betegek anamnézisének részletes, célzott felvételével könnyebben felismerhetővé válik”- teszi még hozzá a kardiológus.

A jelenségre egyébként sokszor és sok helyen felfigyeltek már tudósok. Egy 2006-os, a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány szerint például érzékelhetően megnő a halálozás kockázata, ha egy szerelmespár egyik tagja kórházba kerül. 2011-ben pedig azt derítették ki, hogy a partner halála után fél évvel nagy a kockázata az újabb tragédiának. Magyarázatot adhat persze, hogy a kölcsönös egymásra figyelésen alapuló házasság jelentősen csökkenti a stresszt, ideális esetben a felek ellenőrzik, hogy a másik hogyan él, nem iszik-e túl sok alkoholt, beveszi-e időben a gyógyszereit, ha pedig az összeszokott pár egyik fele meghal, megszűnik a kontrollt, ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a gyászérzet miatt amúgy is hajlamosak vagyunk destruktívabban élni, kész lehet a baj. Felmérések szerint a férj vagy a feleség halálakor a túlélő házastárs 66 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg maga is a halálesetet követő három hónapban. Sőt, a Harvard Egyetem kutatói szerint a fiatalabbak esetében akár ennél is nagyobb lehet a halálozás esélye. A tudósok több mint 26 000, ötven évnél idősebb amerikait vizsgáltak meg. Közülük is elsősorban arra a 12 316 résztvevőre koncentráltak, akik 1998-ban házasodtak. Az ő állapotukat egészen 2008-ig kísérték figyelemmel, és feljegyezték, ha a házaspárok valamelyik tagja elhunyt. A kutatás alatt összesen 2912 haláleset történt. A 2912-ből 2373 esetben maradt túlélő a házastársak közül, 539 esetben pedig maga az özvegyen maradt fél hunyt el. Az adatok szerint az özvegyek körében minden esetben magasabb volt a halálozási arány azokhoz képest, akiknek életben volt a házastársa. A házastárs elvesztése főként a halálesetet követő három hónapban éreztette a hatását: ebben az időszakban a túlélő fél halálozási esélyei 66 százalékkal nőttek. Az 539-ből 50-en a házastársuk elvesztését követő három hónapban hunytak el, 26-an három-hat hónappal a haláleset után, 44-en pedig a hatodik és a 12-ik hónap között.

A kutatók azonban még mindig nem tudják, mi lehet a felelős az ‘özvegy-hatásért’. „Elképzelhető, hogy a házastárs egészségének leromlása miatt a túlélő fél sem törődik már annyira a saját egészségével, nem szedi a gyógyszereit, vagy egész egyszerűen nem él már annyira aktív életet, mint korábban. Mivel a mostani felmérésben csak 50 év felettiek vettek részt, így egyelőre nem világos, hogy a fiatalokra milyen hatással van a házastárs elvesztése miatt érzett gyász. Egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az ‘özvegy-hatás’ még erősebb is lehet a fiatalok körében. A gyász hatalmas érzelmi megrázkódtatással jár együtt, amit mind az idősek, mind a fiatalok nagyon nehezen viselnek, és bizonyos extrém esetekben ez akár a halálukat is okozhatja. A kutatók azt tanácsolják a szerelmi bánattól szenvedőknek, hogy a szakítást követően egy hétig maradjanak ágyban, aludjanak minél többet, és csak utána térjenek vissza a mindennapok világába.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!