-
-
Mekkora az esélye 10 éven belül infarktusra, vagy stroke-ra? Erre adhat választ a SCORE táblázat

Mekkora az esélye 10 éven belül infarktusra, vagy stroke-ra? Erre adhat választ a SCORE táblázat

Több szívbeteg keresi fel online előadásainkat és kérdezi tőlünk, mennyit élhetek még, mennyi van még hátra, mit tehetek, hogy növeljem az életéveim számát? Meghívom Önöket egy képzeletbeli SZÍVSN találkozóra, beszéljünk erről.

Az Európai SCORE kockázatbecslő tábla a vérnyomás, dohányzás, összkoleszterinszint, életkor és a női, férfi nem alapján mutatja meg mennyi az esélyünk 10 éven belül egy kardiovaszkuláris eseményre.

AVIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia 2020 és a Magyar Kardiológusok Társasága állásfoglalása alapján érdemes minden érintett szívbetegnél akár otthon is átgondolni:

Igen nagy a kockázat áll fenn: akut koronária szindróma, stroke, kritikus végtag érszűkület, 20 éve fennálló 1 típusú cukorbetegség, súlyos krónikus veseelégtelenség, genetikailag magas koleszterinszint esetén. A SCORE  10 százaléknál nagyobb értéket jelez az elkövetkezendő 10 évben.

Nagy a kockázat: kezeletlen, 180/110 Hgmm feletti vérnyomásnál, 8 mmol/l magasabb koleszterinszintnél, legalább 10 éve fennálló cukorbetegség, középsúlyos vesebetegségnél, boka-kar index <0,9 esetén, a SCORE besorolás  5-10 százalék a lehetősége az újabb kardiovaszkuláris eseménynek.

Közepes kockázat: 10 évnél rövidebb ideje fennálló cukorbetegségnél, ha nincs egyéb kockázati tényező a SCORE:1-5 százalék a következő 10 évben. Az igen nagy kockázatú betegeknél érdemes végig gondolni:

Milyen célértékekre figyeljünk? Mekkora a testsúlyom a magassághoz viszonyítva? Mekkora a haskörtérfogatom: 94 centiméternél kisebb férfiaknál, a nőknél 80 centiméternél kisebb? A haskörtérfogatom és a testmagasságom hányadosa kevesebb, mint 0,5? Cél 5-15 százalékos fogyás fél év alatt.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!