-
-
Mérföldkő az FH-szűrésében

Mérföldkő az FH-szűrésében

A The Lancet című folyóiratban megjelent mérföldkőnek számító publikáció bemutatja a globális családi hiperkoleszterinémia (FH) nyilvántartás legfontosabb eredményeit, amelyek alátámasztják a gyermekek általános koleszterinszint-szűrésének bevezetésére irányuló felhívást a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Az Európai Atherosclerosis Társaság Familial Hypercholesterolaemia Studies Collaboration (FHSC), a globális FH-regiszter legújabb eredményeit a The Lancet december 12-én, kedden tette közzé. A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a szélesebb közösség folyamatos erőfeszítéseit, amelyek a korai, általános koleszterinszűrés, az FH gyermekszűrés néven ismert, általános koleszterinszűrés mellett érvelnek.

„Huszonöt évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az FH-t közegészségügyi prioritásként ismerte el, és korai felismerést és kezelést javasolt a későbbi szív- és érrendszeri szövődmények megelőzése érdekében. Ezeket az ajánlásokat a közelmúltban a betegek érdekvédelmi csoportjai, az Európai Bizottság és a tudományos társaságok is megerősítették a prágai nyilatkozat részeként, amely az FH általános szűrése felé való elmozdulást célozza. A korai gyermekkor ideális lehetőség az FH felismerésére és a hosszú távú kimenetel javítására. Amint azonban az FHSC legfrissebb adatai is mutatják, az FH-ellátás jelenlegi realitásai azt mutatják, hogy a gyermekek nem állnak a felismerési stratégiák elsődleges középpontjában. Egy olyan állapot esetében, amelyben a korai beavatkozás megelőzi a későbbi életkorban bekövetkező szívrohamot, át kellene térnünk az általános koleszterinszűrésre a korai életkorban, hogy világszerte azonosítani és kezelni tudjuk az FH-ban szenvedő gyermekeket, hogy hosszú és egészséges életet élhessenek”- nyilatkozta Kausik K. Ray professzor (Imperial Centre for Cardiovascular Disease Prevention, Department of Primary Care & Public Health, Imperial College London, Egyesült Királyság), az FHSC regiszter vezetője-

Ez a mérföldkőnek számító kiadvány ugyanazon a napon jelenik meg, amikor a European Alliance for Cardiovascular Health (EACH) égisze alatt működő multidiszciplináris érdekvédelmi közösség Strasbourgban, az Európai Parlamentben összejön, hogy felszólítsa az Európai Uniót, hogy helyezze előtérbe a szív- és érrendszeri egészséget, és határozott politikai választ kér egy európai szív- és érrendszeri egészségterv formájában, amelyben az olyan öröklött CVD kockázati tényezők, mint az FH megelőzése és korai szűrése egyértelműen szerepel az egész Európára kiterjedő szív- és érrendszeri egészség előmozdítására irányuló erőfeszítések között.

Az elmúlt hetekben a francia betegek közössége nemzeti fehér könyvet adott ki, amelyben a kormányt egy nemzeti szűrőprogram bevezetésére szólította fel, míg Horvátország az év elején az általános iskolás gyermekek számára biztosított ilyen kötelezettségvállalást. Bulgáriában az Egészségügyi Minisztérium, valamint az érdekvédelmi és tudományos csoportok közötti megbeszéléseket 2024. február végére tervezik. A szisztematikus szűrőprogramoknak köszönhetően az FH korai felismerését kétségtelenül szorgalmazó nemzetek: Szlovénia, Hollandia, Csehország, Norvégia. Németország egyes részein, Ausztriában jelentős előrelépés tapasztalható.

De többet kell és lehet tenni a „megelőzhető megelőzése” érdekében, és azért, hogy az öröklött CVD kockázati tényezők, mint az FH vagy az emelkedett Lp(a), korai szűrése a továbbiakban is a standard ellátás részévé váljon. A jelenlegi klinikai adatok és az egészséggazdasági bizonyítékok is alátámasztják, hogy a korai szűrés hatékony eszköz a megelőzés és a szív- és érrendszeri egészségfejlesztés terén.

Az FH Europe Foundation és a betegek közössége büszke arra, hogy az EAS FHSC partnere lehet, és közösen kiállnak az FH szűrésének, felismerésének és kezelésének megváltoztatása mellett az ateroszklerotikus CDV megelőzése érdekében.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!