„Minden szívnek megvan a története”


Szívbetegek inspirálta novellák kortárs szerzőktől, akiknek szívügyük felhívni a figyelmet, reményt adni az örökletes szívbetegeknek, családjaiknak, szeretteiknek

A szív- és érrendszeri betegségek nem csupán Magyarországon, világszinten vezető haláloknak számítanak. A Szív Világnapja arra figyelmeztet mindenkit, hogy vigyázzon a szívére, ismerje fel a tüneteket és tegyen a szíve egészségéért. A 2023. évi kampány fontos üzenete, hogy mindannyiunknak ismernünk kell a szívünket, mert csak akkor tudunk igazán vigyázni rá. Sokszor nem elég, ha csak a saját szívünket ismerjük. Az örökletes szívbetegségek – melyek közül a kardiomiopátiák előfordulása a leggyakoribb – bár ritka betegségnek számítanak, egy család több generációját is érinthetik, bármilyen életkorban, és a szívritmuszavarok fokozott kockázatával járhatnak. Ahogy minden családnak, minden szívnek megvan a története – ez a gondolat áll azoknak a novelláknak a középpontjában, amelyek büszkén díszítik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika falait, és amelyeket kortárs magyar szerzők – a József Attila-díjas Lackfi János, valamint Ijjas Tamás, Posta Marianna és Véssey Miklós – írtak. A történeteket valódi szívbetegek, valamint hozzátartozóik történetei inspirálták, azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet az örökletes szívbetegségekre, és reményt adjanak minden érintettnek.

          A S Z E R Z Ő K R Ő L                                                          

Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő. 1971-ben született Budapesten. Hetvenhat kötetet írt felnőtteknek, gyerekeknek. Hat gyermeke és öt unokája van.

Ijjas Tamás költő, író. 1978-ban született Budapesten. Verseskötetei: Fejedelmi többes, Hipnózis. Gyerekkönyvei: Bőröndapu, A világ legrövidebb meséi (Lackfi Jánossal közös), A világ leggonoszabb meséi (Lackfi Jánossal közös). Hobbija az imprószínház.

Posta Marianna író, költő. 1983-ban született Debrecenben. 2006-ban jelent meg első verseskötete Szemhatárátkelés címmel az egri Líceum Kiadó gondozásában. 2018-ban Móricz Zsigmond ösztöndíjat kapott második verseskötetének megírására, amelynek megjelenése 2024-ben várható. 

Véssey Miklós író, költő. 1990-ben született Budapesten. Szépirodalmi szövegeket szerkeszt és ír, 2016 óta publikál, elsősorban novellákat és verseket. Első könyve Apa kezdődik címmel 2023 nyarán jelent meg a Harmat kiadó gondozásában. Budakeszin él és dolgozik, két gyermek édesapja.

CV-HU-2300013