Mona Lisa SZÍVSN segít!

Én, Mona Lisa! címmel a SZÍVSN Országos Betegszervezet közösségi kampányt indít az örökletes magas koleszterinszint-betegség megismertetése céljából – tudtuk meg az MTA Székház -1. szinti Krúdy-termében a délelőtti sajtótájékoztatón.

A sajtóesemény résztvevői Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke, a Magyar Honvéd Kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa; Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke; Feketéné Németh Éva, fia: Gergő és Keszegné Menczer Erzsébet, a kampány nagykövetei, örökletesen magas koleszterinszint-betegségben érintett személyek voltak.

Magyarországon a betegség húszezer embert is érinthet, ám közülük csak nyolcezer részesül bármilyen koleszterinszint csökkentő terápiában. Pedig a betegség első képi ábrázolása Leonardo da Vinci festményén, a 24 éves Mona Lisa alakján fedezhető fel. E genetikai alapú betegség nem a modern kor velejárója, első – ismert – ábrázolása 1506-ban történt. Ebben az évben alkotta meg ugyanis Leonardo da Vinci az egyik legismertebb festményét: a Mona Lisát. A képen szereplő hölgynek legendás a mosolya, de ez alkalommal érdemes inkább mégis a szemébe nézni.

A képen szereplő hölgy gondos, klinikai jellegű tanulmányozása során vették ugyanis észre a szakértők a bal felső szemhéj belső sarkában lévő sárga, szabálytalan bőrhibát, valamint egy kb. 3 cm-es, jól meghatározott, puha, göbös duzzanatot a jobb oldali kézháton a mutató új tövében. Mindezek alapján felvethető, hogy a Mona Lisa című képen ábrázolt hölgy örökletes magas koleszterinszint betegségben szenvedett.

Mona Lisa szemeAz örökletes magas koleszterinszint betegség kb. minden ötszázadik felnőtt lakosban kimutatható, illetve minden 20 magas koleszterinszintű egyén közül egyben előfordul, miközben a felismert betegek aránya alig 1%! E betegség során a családban öröklött módon terjed egy olyan nagyon magas koleszterinszinttel járó állapot, amelyben a koleszterin értéke jelentősen meghaladja a 8 mmol/l-t is, miközben a triglycerid szint normális, és a védőfaktor HDL-koleszterinszint is normális lehet. Ezen örökletes formájában testi tünetre is lehetnek a betegségnek, a szemhéjakon jelentkező, a bőr felületéről kiemelkedő sárgás elváltozás, ami a könyök-, kézfej-, térdfeszítő inak felszínén is előfordulhat, de a betegségre utalhat a szem szaruhártyáján megjelenő körgyűrű is.

Mint látható, a betegség már régről ismert, és Brown és Goldstein a koleszterin okozta betegségekkel kapcsolatos kutatásaikért 1985-ben orvosi Nobel díjat is kapott. A két tudós kimutatta, hogy a sejtek az LDL-koleszterint (a vérben az LDL (Low-Density Lipoprotein) tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez, ahol felhasználásra kerül) a vérből a felszínükön lévő úgynevezett LDL receptorok segítségével tudják azt felvenni. Ezeknek a receptoroknak a száma azonban öröklötten vagy különböző hatásokra egyénenként is más és más lehet. Az örökletes magas koleszterinszint eseteiben genetikai okok miatt ezen a receptorok legalább fele hiányzik, így a sejtek nem tudnak annyi koleszterint felvenni, a felesleg pedig visszamarad a vérben és idővel lerakódik az érfalban.

Mona Lisa kézfejeAz örökletes magas koleszterinszint betegségnek – mint az érelmeszesedésnek általában – súlyos szövődményei vannak (agyvérzést, szívinfarktust, vagy korai szívhalált is okozhat), amik viszont már korán, 50 évesnél fiatalabb korban, jelentkeznek! Fontos, hogy az örökletes magas koleszterinszint-betegség egyértelműen csak laborvizsgálatokkal állapítható meg! Tegyünk együtt a korai szívhalál az infarktus és a stroke ellen! Bővebben erről ide kattintva olvashatunk.

Mona Lisa kézfeje

Ha Önnél a megfelelő terápia, a következetes diéta és a rendszeres mozgás ellenére sem sikerül a koleszterinszintet csökkenteni, forduljon a kezelőorvosához és keresse fel szombatonként a SZÍVSN Civil Akadémia szűrő és oktatóprogramjait! Amennyiben érintett a betegségben, vagy fontosnak tartja a témát, cserélje le a közösségi médiában profilképét Mona Lisára – mint a betegség első képi megnyilvánulása – ezzel is kifejezve segítő szándékát, hogy minél több emberhez eljuthasson az üzenet! A magas koleszterinszinttel élőkért indított program a SZÍVSN (Segítünk Neked) betegszervezet kezdeményezésében valósul meg.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!