Nyílt levél

Budapest 2018. február 1.

Tisztelt Minisztériumok, Tisztelt Döntéshozók!

Tárgy: PCSK9 gátlók támogatása

A SZÍV SN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület több éve aktívan oktatja, képezi, segíti, támogatja és képviseli a szívbetegeket és az öröklődő magaskoleszterin-betegségben (Familiáris Hiperkoleszterinémia FH) szenvedőket. A SZÍV SN az érdekvédelmet is felvállalva próbálja az áttörést jelentő új terápiás lehetőségek hazai elérhetőségét gyorsítani.

Egyesületünk 2016 őszén, majd 2017 novemberében ismételten fordult az egészségügyi finanszírozásban érintettekhez a Familiáris Hiperkoleszterinémiában (FH) szenvedő legnagyobb rizikóval rendelkező betegcsoport megoldatlan kezelésével kapcsolatosan. Kértük, hogy ezen valóban indokolt betegkör részére haladéktalanul elérhetőek legyenek az új innovatív PCSK9 gátló terápiás lehetőségek.

Sajnos az időközben eltelt közel másfél év alatt hazánkban nem történt előrelépés ezen a téren, annak ellenére, hogy sorban jelentek meg a PCSK9 gátló kezelések hatékonyságát bizonyító újabb és újabb evidenciák (szívhalálozás csökkentése, szívkoszorúerek plakkjainak regressziója stb.).

Egyesületünk, a PCSK9 gátlók hazai ártámogatásának hiányát különös szégyenként és büntetésként értékeli annak tükrében, hogy az európai országok túlnyomó többségénél – beleértve nálunk szegényebb országokat is (pl: Szlovákia, Bulgária) – már finanszírozottan elérhetők. A kardiális halálozás mellesleg népegészségügyi probléma, hiszen hazánkban is vezető halálok!!!! Mellékeljük az Európai Parlamentben a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséről rendezett vitaindító sajtóanyagát és minisztereknek címzett nyílt levelét is.

Egyesületünk az elmúlt másfél évben a NEAK-kal néhány e-mail váltásig, illetve egy Minisztériumi személyes meghallgatásig jutott el, ami viszont máig sem volt elégséges ahhoz, hogy az koleszterinszint csökkentésben áttörést jelentő PCSK9 gátlók finanszírozása legalább a legkritikusabb állapotú, legnagyobb rizikójú FH-s betegeknél elérhetővé válhasson.

Személyes érintettségünknél fogva nem adhatjuk fel a harcot, bár néha úgy érezzük, kifárasztásra „megy a játék”. Mi nem fogunk kifáradni, hanem infarktust kapunk…

Az SZÍV SN FH csoportjának vezetőjeként személyes történetemet nyilvánosan vállalva szeretném bemutatni miért fontos nekünk, hogy hozzájuthassunk az új innovatív kezelésekhez:

42 évesen sajnos nem tudtam részt venni leányom általános iskolai ballagási táncbemutatóján, mert egy gyógyszertárban váratlanul összeestem, infarktussal. Szerencsém volt, jó helyen estem össze! Azonnal elkezdték az újraélesztésemet, de a gyors kórházba szállítás, a katéteres értágítás és sztentbehelyezés ellenére sem volt képes a szívem fenntartani a keringésem. Itt majdnem vége is lett a történetemnek, de egy csoda és az egészségügy megmentett. Testemet lehűtve külső keringettetésre sikerült tenni. Egy hétig voltam kómában, testen kívüli külső keringettetésre és lélegeztetőgépre kötve. Még a szívtranszplantációs listára is felkerültem néhány napra. Az orvosok fantasztikus munkáját nem lebecsülve a Jóisten segítségének is nagy szerepe volt abban, hogy innen sikerült felépülnöm, és most ismét teljes életet élhetek. Az egyetlen jelentős rizikófaktorom, a családban öröklődő FH, sajnos a csodás felépülésem ellenére sem múlt el. További infarktusok szempontjából a legnagyobb rizikójú csoportba kerültem, amihez a hazai ajánlások szerint 1,8 mmol/L LDL célérték tartozik. Betegségem óta egyetlenegy tablettát sem hagytam ki a felírt maximális dózisú koleszterinszint csökkentő kombinációból (rosuvastatin 40mg+ezetimib), rendszeresen sportolok, koleszterinszegény diétát folytatok, de ennek ellenére sem sikerül 2,2-2,3mmol/L alá csökkenteni az LDL szintemet. Szív CT eredményeim alapján szívkoszorúereimben az elzáródások helyére kapott összesen 4 sztenten kívül még számos szűkület (köztük közel 70%-os elzáródás is) megfigyelhető.   A történetem után szinte biztos, hogy még egy infarktust már nem élnék túl. Ezért lenne fontos, hogy olyan kezelést kaphassak, amellyel elérhetném a hazai ajánlások szerinti LDL célértéket, és amivel sikerülhet megállítani, vagy az új eredmények alapján akár visszafordítani, a koszorúereim szűkületét.

Egyesületünk az ilyen, valóban indokolt betegkör esetében kéri az új terápiákhoz való hozzáférést, hogy ne csak a szerencsén, a gondviselésen és Isten kegyelmén múljon, hogy mikor záródik el ismét egy ér a szívünkben.

  • A valóban indokolt FH-s betegkör (becslésünk szerint max néhány száz):
  • Familiáris vagy poligénes hiperkoleszterinémia diagnózis (Fredrickson klasszifikáció IIa és IIb)
  • Secunder prevenció (kardiovasculáris esemény után)
  • LDL célérték 1,8 mmol/L el nem érése
  • 80 mg atorvastatin vagy 40mg rosuvastatin 3 hónapig vagy intolerancia majd
  • 80 mg atorvastatin vagy 40mg rosuvastatin + 10mg ezetimib 3 hónapig vagy intolerancia
  • Fenti terápiák esetében a compliance a gyógyszerkiváltással is ellenőrizve vagy az intolerabilitás dokumentált bizonyítása

Most már a gyors tettekben bízva,
Üdvözlettel:

Bernáth-Lukács Zsuzsa
SZÍV SN  országos betegegyesület elnök

Dr Gesztes Ákos Gábor
SZÍV SN  FH csoport vezető

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!