-
-
PCSK9 gátlók támogatási lehetőségéről!

PCSK9 gátlók támogatási lehetőségéről!

Kedves FH-s betegtársaink!

PCSK9 gátlók hazai támogatási lehetőségével kapcsolatban az alábbi pozitív információt oszthatjuk meg:
A SZÍVSN Országos Betegegyesület FH csoportjának megalakulása óta küzd az koleszterinszint csökkentő új gyógyszerkészítmények hazai támogatásáért.

Az elmúlt évek alatt számos levelet, email, sőt nyílt levelet is küldtünk a döntéshozók felé a PCSK9 gátlók finanszírozásának előmozdítása érdekében, mivel ezekhez az új gyógyszerekhez semmilyen formában nem lehetett támogatással hozzáférni.

Örömmel jelenthetjük, hogy legutolsó levelünkben leírt egyeztetési igényünkre Prof. Dr. Horváth Ildikó Államtitkár Asszony pozitívan reagált, és sor is kerülhetett a SZÍVSN és az Államtitkár Asszony közötti találkozóra augusztus 13-án.

A SZÍVSN-t Bernáth-Lukács Zsuzsa elnök és dr. Gesztes Ákos FH csoportvezető képviselte. Az egyesület bemutatását követően, a konkrét gyógyszertámogatási helyzetet áttekintve a következő tájékoztatást kaptuk:
A PCSK9 gátlók társadalombiztosítási befogadásáig egyedi méltányosság alapján a legnagyobb kockázatú betegeknek a készítmény már támogatással elérhető. Az egyedi méltányossági kérelmek pozitív elbírálásra számíthatnak, amenyiben a kérelemben leírt adatok megfelelnek a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), a gyártó cégek és az orvosszakmai vezetők által meghatározott támogatási kritériumoknak.

Ilyen kritériumok:

  • Korábbi szív és érrendszeri esemény (pl.: infarktus, sztent beültetés, angina)
  • A támogatásban már elérhető gyógyszerek (sztatinok illetve ezetimib) megfelelő ideig és maximális adagban történő alkalmazása, illetve
  • Annak igazolása, hogy miért nem alkalmazhatóak az adott betegnél az elérhető gyógyszerek (pl: sztatinok illetve ezetimib okozta igazolt laboreltérések, mellékhatások).
  • A fenti gyógyszeres kezelések ellenére a LDL (rossz) koleszterin célértékének el nem érése (laborral igazolva)
  • Beteg megfelelő együttműködése a kezelések sikerességéhez (pl.: gyógyszerek rendszeres kiváltása és szedése, dohányzás elhagyása)

Az egyedi méltányossági kérelmeket a NEAK-hoz kell benyújtani, és kritériumoknak megfelelő, indokolt estekben a NEAK támogatás megkapható.

Már közel 20 betegtársunk meg is kapta a pozitív elbírálást és így támogatással juthat a PCSK9 gátló gyógyszerekhez.

A PCSK9 gátló gyógyszeres kezelési lehetőség tehát a kritériumoknak megfelelő, kiemelkedő rizikójú betegeknek már elérhető, csak az egyedi méltányosság kérelmekkel járó adminisztratív lépéseket meg kell tenni. Ehhez mind a beteg mind a kezelőorvos közreműködésre szükség van, tekintettel arra, hogy a beteg által aláírt kérelem mellett az orvos által aláírt szakorvosi igénylőlapot és kórtörténeti összefoglalót is mellékelni kell a NEAK beadványhoz.

Az egyedi méltányossági támogatás néhány száz beteg kezelésére alkalmas keretet biztosít. Ezen betegszám elérése felett várható csak, hogy valamilyen kisebb adminisztratív teherrel járó finanszírozás forma kerüljön bevezetésre.

Reméljük a fenti információk alapján, a kezelőorvosok segítségével megszülethetnek a egyedi méltányossági beadványok és mind több rászoruló betegtársunk juthat hozzá támogatással a korábban elérhetetlen PCSK9 gátló kezeléshez.

Üdvözlettel: Bernáth-Lukács Zsuzsa SZÍVSN elnök és
dr. Gesztes Ákos SZÍVSN FH csoportvezető

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!