-
-
Pillanatok alatt telnek be az időpontok Dunaújvárosban

Pillanatok alatt telnek be az időpontok Dunaújvárosban

Gáspár Szilvia már az első perctől, december óta koordinátorunk. A dunaújvárosi egészségfejlesztési iroda munkatársaként eddig közvetetten, illetve csak magánellátásban találkozott közvetlenül a kardiológiai betegekkel, de nagyon nagy lelkesedéssel csatlakozott a programunkhoz. Az első meghirdetett a szűrésünkre 24 óra alatt több mint 150 email-os jelentkezés érkezett.

„Nagyon nagy az érdeklődés, a legutóbbi szűrésünkre több mint 150 jelentkező volt, melyből 118-an jelentek meg. Sokaknak nem volt a vasárnapi időpont megfelelő, így a vasárnapi időpontot én kitoltam a még a következő három hétre. A vizsgálatokra ekkor is időpontra érkeztek, gördülékenyen ment minden, ez napi 10-14 embert jelent, de fontos volt, hogy mindenki részt tudjon venni rajta aki jelentkezett. A korosztály megoszlása a 20 – 65 éves korosztály volt, akik 5-10 éve nem jártak orvosnál. Nagyon súlyos rendellenességeket szűrtünk ki, pitvarfibrillációt, első fokú AV-blokkot, sok magas koleszterinszintet, extrém magas BMI-t, érszűkületre utaló jeleket”- meséli Gáspár Szilvia Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Iroda koordinátora. Ő, ahogy mondja, kakukktojás a programunkban, hiszen az állami ellátásban nem dolgozik kardiológiai osztályon, de a betegek így is a szívügye, így pedig újra közvetlen kapcsolatban lehet velük. „Amikor a kórházunkba megérkezett a felkérés a SZÍVSN Betegszervezettől, hogy koordinátort keresnek, sajnos a humánerőforrás hiánya és a rendszer túlterheltsége miatt senki sem vállalta. De a felkérés az utolsó pillanatban megtalált.  Azonnal azt gondoltam : nagyon sokat segítünk így nemcsak a betegeknek, az embereknek, de az orvosoknak és az ellátó rendszernek is. Csak egy példát mondok. Beszélgettem egy idős nénivel az intenzív osztályon, akinek kardioverziója ( szívritmust helyreállító beavatkozása ) volt, hogy akkor valójában mi is történt vele? Vagyis fogalma sem volt, milyen beavatkozáson esett át és mi a teendője. Pedig az orvosa elmondott mindent, hiszen a beavatkozásba bele kellett egyeznie, de ugye ilyenkor szinte alig képes a beteg befogadni bármit is, idő pedig nincs rá. A koordinátori munkánk sokkal többrétű, mint azt gondolnánk, de azt látom, hogy nagyon sok terhet tudunk, tudnánk levenni az orvosok válláról, ha többekhez eljuthatnánk”- mondja Szilvia. „Most, ebben a programban nagyon sokat tudunk előrelépni. Tényleg olyan embereket tudunk megszólítani, akik nem járnak még a házi orvosukhoz sem, kardiológusok pláne nincs. A vizsgálatok után el tudjuk küldeni őket a megfelelő helyre, háziorvoshoz, kardiológushoz, dietetikushoz és vissza is hívjuk őket három hónap múlva egy kontrollra. Fontos, hogy ne engedjünk el senkit. A következő szűrésünket már a vidéki településekre is kiterjesztjük, azt gondolom, ott még többen élnek teljes orvosi felügyelet nélkül”- teszi hozzá a dunaújvárosi koordinátor, aki szerint azon még dolgozni kell, hogy meg is tartsák a résztvevőiket.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!