-
-
Ritmuszavarom van, hogyan tovább?

Ritmuszavarom van, hogyan tovább?

Ritmuszavarom van, hogyan tovább?

Ahogy mondani szokták az ötödik ikszet taposom, sokat megélt férfiember vagyok. Van családom, büszke vagyok gyermekeim sikereire és a mai napig boldog vagyok a feleségem oldalán. Az egészségi állapotom rendben van, bár néha éjszakánként felriadok és megfogalmazhatatlan érzés tör rám, biztos az idő múlását jelzi nálam.

A családom unszolására jelentkeztem a SzívSN Program szűrővizsgálatára. Cikkünk egy betegünk valós tüneteit és félelmeit mutatja be. Ismertetjük a szűrés menetét, szakemberektől kapunk választ kérdéseinkre, félelmeinkre.

Bemutatkozásként annyit magamról: rettentően alapos és figyelmes ember vagyok. Életemet úgy élem, figyelek a környezetre és a körülöttem élőkre. Egészségemmel elégedett vagyok, orvosnál az utóbbi öt évben kétszer jártam, influenza miatt egyszer pedig a sebészeten, mert elvágtam az ujjam, amit jónak láttam szakemberrel is megnézetni.

Mostanában éjszakánként nyugtalanul alszom, sűrűn riadok fel lihegve, mintha futottam volna, talán rosszat álmodtam.

A szűrővizsgálatra az előzetes regisztráció során megbeszélt időpontban érkeztem. Ahogy kérték nem reggeliztem, a számomra kijelölt időpont előtt negyed órával érkeztem meg a Városmajori Kardiológiai Központ Határőr úti ambulanciájára. A helyszínen kitöltöttem a rövid regisztrációs ívet és azt kérték tőlem, hogy várakozzam a vizsgálatokra. A vércukor és koleszterinmérés az ambuláns szobában történt, ahol egy hölgy fogadott. Az asztalon két műszert láttam. Gondolom ezek segítségével kapjuk meg az értékeket, de hogy hogyan az már nem világos számomra…

Miért nem ehetek vérvétel előtt?
Mi számít normális értéknek?
Mi történik, ha rossz értéket állapítanak meg?

“A vizsgálat minden esetben kézfertőtlenítéssel és a gépek beüzemelésével kezdődik. A páciens ujját fertőtlenítjük a szúrás előtt. Kis tűt használunk, pár csepp vér tesztcsíkra cseppentéséhez. A vércukor és a koleszterinszintet évente érdemes ellenőrizni, így hamar kiderül a probléma, amit kezelni tudunk. Több betegnél ez nem a gyógyszeres kezelést jelenti, hanem az életmódváltást. A normális vércukor tartomány éhgyomri állapotban 4,0 – 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. A koleszterinszint esetében 5,2 mmol/L alatti mért érték az ideális, amit szintén éhgyomor vonatkoztatjuk”

Egy csepp vér elegendő a vizsgálathoz
Egy csepp vér elegendő a vizsgálathoz

Értékeim vércukor esetében 4,5 mmol/l, koleszterin esetében a felső határértékhez közeli 5,1 lett mmol/L lett.

Kis várakozást követően került sor a vérnyomásmérésre, amely a pitvarfibrillációt, egy speciális ritmuszavart képes kimutatni. A felkarom szabaddá tétele után felhelyezték a műszert.Kisebb szorítást éreztem a karomon, megkértek, a vizsgálat alatt ne beszéljek, üljek nyugodtan.

A műszer háromszor mért. Amikor a gép kiírta az eredményt a vizsgálatot végző hölgy arca elkomorodott. Kérdeztem tőle, hogy mi a baj? Azt válaszolta megcsináljuk újra a vizsgálatot.

Azon tűnődtem mi lehet rossz?
Magas a vérnyomásom vagy egyszerűen csak a gép hibázott?
Más komolyabb bajom van?
Hamarosan úgyis megnyugtató eredményeket fogok kapni, hiszen nincsen semmi panaszom…

A második vizsgált után a hölgy közölte, hogy az EKG vizsgálat eredménye adja meg a pontos választ. Elmondta, hogy nem kell megijedni, de természetesen engem azonnal levert a víz. Mi lesz velem ezután?

 class=
EKG vizsgálat…

Az EKG szobában kicsit remegett a lábam. Egy hölgy arra kért vetkőzzek le félmeztelenre és feküdjek az ágyra. . Mindenféle érzékelőt helyezett rám, a lábamra, a mellkasomra, majd elindított egy műszert, amely folyamatosan egy papíron jegyezte a szívem működését.

Hogyan is működik az EKG?

“Ez a berendezés a szív működését figyeli. Abban az esetben, ha valakinek infarktusa, szívritmuszavara van jellegzetes elváltozásokat láthatunk az EKG-n. A szűrés során megnézzük a rizikófaktorokat és magát az EKG-t. Ha szívritmuszavar látható a felvételen tudatosítani kell a betegben, hogy ez kezelhető. Ha nem kezelik megfelelően a kialakult szívritmuszavart, pitvarfibrillációt felléphet a vértelen stroke, agyvérzés. Magyarországon kb. 5000 embert érint, pedig ezt ma már kezelni tudjuk.”

A vizsgálatok megerősítették, hogy pitvarfibrilláció nevű ritmuszavar alakult ki nálam, további vizsgálatokra és kardiológiai szakvéleményre van szükségem. Bernáth-Lukács Zsuzsa segítségével stabil betegutat alakítottunk ki. Javasolt egy kardiológiai szakembert, akihez bátran fordulhatok a problémámmal. Elmondta, hogy nincs okom pánikra, nem nagy a baj, de nem is emlékszem már mit is mondott.

Nem hittem volna, hogy beteg vagyok. Annyira hirtelen ért a hír, az agyam szinte kikapcsolt. Hazafelé is csak arra gondoltam, hogy mi fog velem történni. Hogyan fogom ezután tudni élni az életemet? Tudok majd dolgozni vagy leszázalékolnak. Én okoztam magamnak a bajt? Komoly műtétek várnak rám?

Otthon a kapott szűrőlapra tekintve vettem észre, hogy meghívnak egy előadásra, ahol kiértékelik és elmagyarázzák részletesen az eredményeket. Bemutatják a szív működését és a ritmuszavarok tüneteit is.

Úgy gondolom mindenképpen elmegyek a családommal együtt.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!