szivesenlogosziv

Rólunk

SZÍVSN ORSZÁGOS BETEGEGYESÜLET

Küldetésünk az információhiányból adódó kiszolgáltatottság csökkentése és a betegek, családtagok, érdeklődők számára a megfelelő együttműködés kialakítása. Arra vállalkoztunk, hogy a Magyarországon maradó, leterhelt kardiológusainkat tehermentesítve, átvegyük a paciensek felvilágosítását, tudatos életmód iránti igény kialakítását. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy kialakuljon a hozzánk látogatóba érkező emberekben a „nem vagy egyedül érzés” és az összefogás.

A SZÍVSN a primer, secunder és tercier prevenciót, vagyis a megelőzést, illetve a már betegséggel élők támogatását és a szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmét küldetésként felvállaló betegegyesület, 2023-ban a Belügyminisztérium, Semmelweis egyetem Városmajori klinikájának támogatásával koordinátori hálózatot hozott létre. Betegegyesületünk 13 évvel ezelőtt jött létre, 13 év értékei valósulnak meg az országos koordinátori hálózat keretén belül az ország 7 különböző székhelyén. Diplomás ápolók, kórházi főnővérek hívják szervezetünkbe a pácienseket, amely jelenleg 2000 taggal rendelkezik, akik megismerik a SZÍVSN 4 pillérét. I. Prevenció és betegoktatás: Az előadások online és helyszíni formában valósultak meg, a nézettség hetente 30-50 fő között mozgott, 50 előadás során. Főbb témák: az infarktus kialakulása és kezelése (16 000 fő érintett/év), a kardiológiai rehabilitáció fontossága és helyzete napjainkban, a ritmuszavarok kezelésének lehetőségei (250 000 fő érintett), a pacemaker és életveszélyes ritmuszavarokat megszüntető készülékkel való életmód (40 000 fő érintett), a szívelégtelenség kialakulása és kezelési lehetőségei (200 000 fő érintett), az életmódváltás , mint nyereség, a táplálkozáskultúra megváltoztatása, a szűrések igénybevétele, a lelki és testi egészség egyensúlya. Koordinátori előadásokkal indultunk a Magyar Kardiológiai Társaság füredi, pécsi, szegedi és budapesti kongresszusain. Pozsonyban a szívelégtelenséggel foglalkozó nemzetközi betegszervezetek vezetőivel együtt foglaltuk össze a betegutak egyediségét. II. Kardiovaszkuláris szűrések szervezése, irányítása, összesítése és értékelése, valamint az adatbázisokból előadások készítése szakmai és laikus konferenciákra, nemzetközi találkozókra. Ebben az évben Budapesten, Szolnokon, Dunaújvárosban, Gyulán, Miskolcon, Szegeden és Pécsen 1814 fő szűrése valósult meg. A rizikófaktor mérések mellett elektrokardiogrammal figyeltük a ritmuszavarokat, tanítottuk a szívelégtelenség jeleit. A szűrések eredményeit, az értékelő SZÍVSN előadás után adtuk át a pácienseknek. A panaszmentes emberek kardiológiai szűrővizsgálata így valósult meg a centrumokban civil szervezetünk írányításával. III. Sikerült a kölcsönzési hálózat bővítése és az arra rászoruló páciensek részére otthoni INR mérőket és WIWE készüléket kölcsönöztünk. IV. 3 napos oktatótábort rendeztünk 45 érintett páciensnek és családtagnak Lakitelken 2023.10.23-án.Itt remek előadások és interaktív beszélgetések emelték a tábor színvonalát. V. Szerződést kötöttünk a Ferencvárosi Művelődési központtal és hetente kétszer gyógytornász vezetésével tornáznak tagjaink.

 
szivesenlogosziv

Csatlakozás

Amennyiben úgy érzi, hogy csatlakozni szeretne és részt venni a SZÍVSN Országos Betegegyesület által kínált programokon, eseményeken kérjük kitöltve szkennelve vagy fényképezve juttassa el hozzánk a következő jelentkezési lapot az űrlap segítségével.
A jelentkezési lapot postai úton is elküldheti levelezési címünkre.
Jelentkezés