Sebészi kezelés

A HCM számos kezelési lehetőséget kínál, amelyeket meg lehet fontolni. Minden betegnek fel kell mérnie, hogy rövid és hosszú távon mi a legjobb érdeke, mielőtt elkezdené a HCM kezelését. Nyomatékosan javasoljuk, hogy minden invazív beavatkozás előtt konzultáljon egy nagy volumenű Elismert Kardiológiai Központ szakemberével és betegszervezetével. 

Áttekintés:

A myectomia egy sebészeti eljárás, amelyet a HCM obstrukciójának kezelésére használnak a szívizom vastagságának csökkentésével.

A septalis myectomiát a szívizom megvastagodása által okozott véráramlás-elzáródás kezelésére használják. Pontosabban, a myectomia szövetet távolít el a bal és jobb kamrát elválasztó septumból, az aortabillentyű alatt. Az elzáródás olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, a testmozgás intoleranciája, valamint a szédülés és az ájulás. 

A myectomia olyan kezelési lehetőség, amikor az elzáródás tünetei a gyógyszerek alkalmazása ellenére is fennállnak, vagy ha az elzáródás súlyosan korlátozza a véráramlást. A myectomia megszünteti vagy csökkenti az elzáródást. Ezt az eljárást követően a betegek gyakran arról számolnak be, hogy tüneteik gyorsan enyhülnek.

A myectomia nem javasolt, kivéve, ha az elzáródás tünetei súlyosak. A kiválósági központok (COE) általában csak akkor hajtanak végre myectomiát, ha a gradiense legalább 50 Hgmm. A tünetek súlyossága a myectomia fő kritériuma.

Áttekintés:

A mitrális billentyű javítása egy sebészeti eljárás, amely a hibás mitrális billentyűt javítja ki.

A hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia (HOCM) gyakran társul a mitrális billentyű rendellenességeivel. Sok HOCM-ben szenvedő embernek problémái vannak a mitrális billentyűivel. A billentyűlapok túl hosszúak lehetnek,  ami hozzájárul az elzáródáshoz . A billentyűket nyitó és záró papilláris izmok rosszul helyezkedhetnek el. Az ezeket az izmokat a billentyűvel összekötő chordae tendineae (néha szívhúroknak is nevezik) lehet, hogy rosszul helyezkednek el, vagy túl hosszúak vagy rövidek. Ezen vagy más okok miatt előfordulhat, hogy a mitrális billentyű szélei nem záródnak megfelelően, ami mitrális regurgitációt és elzáródást okoz . Ennek eredményeként a vér visszaszivárog a bal pitvarba, és részben elzáródik az aortabillentyű alatt. 

Sok embernek van mitralis regurgitációja, és általában jól tolerálják. De ha súlyos, akkor olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, a fáradtság, a testmozgás intoleranciája és a szívdobogás. Szívelégtelenséghez is hozzájárulhat. 

Kaple, RK, Murphy, RT, DiPaola, LM, Houghtaling, PL, Lever, HM, Lytle, BW, Blackstone, EH és Smedira, NG (2008). Mitrális billentyű rendellenességek hipertrófiás kardiomiopátiában: Echokardiográfiás jellemzők és műtéti eredmények. The Society of Thoracic Surgeons, 1527-1535. doi:10.1016/j.athoracsur.2008.01.061

Áttekintés:

A billentyűcsere olyan sebészeti eljárás, amely eltávolítja a hibás billentyűt, és mechanikus vagy biológiai billentyűre cseréli.

A hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia (HOCM) gyakran társul a mitrális billentyű rendellenességeivel. Sok HOCM-ben szenvedő embernél mitrális regurgitáció alakul ki. Ennek az az oka, hogy a mitrális billentyű szélei nem záródnak megfelelően. Ennek eredményeként a vér visszaszivárog a bal pitvarba. A súlyos mitrális regurgitáció olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, a fáradtság, a testmozgás intoleranciája és a szívdobogás. Szívelégtelenséghez is hozzájárulhat. 

Kaple, RK, Murphy, RT, DiPaola, LM, Houghtaling, PL, Lever, HM, Lytle, BW, Blackstone, EH és Smedira, NG (2008). Mitrális billentyű rendellenességek hipertrófiás kardiomiopátiában: Echokardiográfiás jellemzők és műtéti eredmények. y The Society of Thoracic Surgeons , 1527-1535. doi:10.1016/j.athoracsur.2008.01.061

Teekakirikul, P. és Wong, TC (2018, január 10.). MR hipertrófiás kardiomiopátiában szenvedő betegeknél, akiket szeptumcsökkentő terápiára javasoltak. Amerikai Kardiológiai Főiskola. Letöltve: 2018. január 29. innen: https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2018/01/10/07/00/mr-in-patients-with-hypertrophic-cardiomyopathy-referred-for -srt

Áttekintés:

A koszorúér bypass műtétet (CABG) a koszorúér-betegség kezelésére használják.

Háttér:

A szívkoszorúér-betegség (CAD) a szívizom vérellátását biztosító koszorúerek szűkülete. Zsíros anyagok halmozódnak fel az artériák falában, és ezek szűkülnek. Ez korlátozza a szív oxigénnel telített vérellátását. A koszorúér-betegség a HCM-ben szenvedő emberek körülbelül 20%-ánál fordul elő.

Wang, S., Cui, H., Tang, B., Zhu, C., Meng, L., Yu, Q., Huang, X., Wu, R. és Wang, S. (2019, március) . Az egyidejű koszorúér bypass műtét és septum myectomia középtávú eredményei hipertrófiás obstruktív kardiomiopátiában szenvedő betegeknél: eset-kontrollos vizsgálat. PubMed, 34(3), 103-109. 10.1111/jocs.13988

Áttekintés:

Az alkoholos septális abláció egy minimálisan invazív eljárás a HCM obstrukciójának kezelésére.

Az alkoholos septális abláció (ASA) egy minimálisan invazív eljárás, amelyet a HCM okozta elzáródás kezelésére használnak. Az ASA-ban egy vékony, rugalmas, ballonvégű katétert vezetnek át az ágyékban lévő véredényen az artériába, amely a vért a szeptumba szállítja. Az alkoholt a katéteren keresztül vezetik be. Ez elpusztítja a szívizomsejtek egy részét, aminek következtében a szövet összezsugorodik. Ezután a léggömböt leeresztik és eltávolítják a testedből. 

El Masry, H. és Breall, JA (2008, augusztus). Alkoholos septális abláció hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia esetén. US National Library of Medicine National Institutes of Health, 4(3), 193-197. 10.2174/157340308785160561

Ommen, SR., S. Mital, MA Burke, SM Day, A. Deswal, P. Elliott, LL Evanovich és munkatársai. 2020. AHA/ACC Útmutató hipertrófiás kardiomiopátiában szenvedő betegek diagnosztizálásához és kezeléséhez. Próba 1-74.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központja. (nd). Alkoholos szeptális abláció. Alcohol Septal ablation l University of Rochester Medical Center. Letöltve: 2020. november 17. innen: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=135&contentid=302

Áttekintés:

A tüdővéna izolálása a szívabláció egyik fajtája, amelyet a pitvarfibrilláció kezelésére használnak.

Háttér:

A tüdővénás izoláció (PVI) a pitvarfibrilláció (afib) kezelése. Az afib-ot okozó abnormális elektromos jelek gyakran a tüdővénákban kezdődnek. Ez az a négy véna, amely oxigéndús vért (kettőt minden tüdőből) juttat a bal pitvarba. A PVI hegszövetet hoz létre azon helyek körül, ahol a tüdővénák a szívhez kapcsolódnak. Ez korlátozza vagy blokkolja ezeket a rendellenes jeleket. Ez az eljárás csökkentheti a pitvarfibrilláció gyakoriságát és súlyosságát (gyakran afib-  terhelésnek nevezik).

Az afib kezelésének első vonala szinte mindig gyógyszeralapú. Ablációt alkalmaznak, ha a gyógyszerek nem elég hatékonyak az afib terhének csökkentésében, vagy ha a betegnek súlyos mellékhatásai vannak a gyógyszerektől. Ennek az az oka, hogy a PVI jelentős kockázatokat rejt magában. Mivel nem mindig sikeres, ezek a kockázatok fontosabbak lehetnek.

A PVI célja:

Néha a PVI képes megszüntetni az afib-t, vagy majdnem megszüntetni. Sajnos a HCM betegek gyakran nem ilyen szerencsések. Meglehetősen gyakori, hogy ismételt afib-ablációra van szükség HCM-betegeknél. Néha az afib még számos abláció után is zavaró. A PVI célja az afib-epizódok gyakoriságának és súlyosságának csökkentése. Általában nem gyógymód.

Kinek kell végeznie a PVI-t:

Az elektrofiziológusok (EP) olyan kardiológusok, akik szívritmus-problémákra specializálódtak. Lényegében minden EP-t kiképeztek a PVI végrehajtására. Sajnos a legtöbbnek nincs kiterjedt tapasztalata a HCM-betegek PVI-jében. A HCM-betegek szíve szerkezetileg különbözik a többi afib-beteg szívétől. Ennek eredményeként a HCM-betegek kisebb valószínűséggel rendelkeznek sikeres PVI-vel. Egyes ablációknál – például a pitvarlebegésnél – azt mondhatják, hogy bárhol elvégezheti. Más típusú ablációk – különösen pitvarfibrilláció esetén – bonyolultabbak HCM-betegeknél. Orvosa javasolhatja, hogy ezt egy kiválósági központban végeztesse el.

Az eljárás, annak kockázatai és nyomonkövetése:

A PVI a katéteres abláció sajátos típusa aritmia esetén. Az eljárás általános leírása, a nyomon követésre vonatkozó irányelvek és az eljárás kockázatai megegyeznek a katéteres ablációk általános leírásával. 

A PVI jelentősen csökkentheti a pitvarfibrillációs epizódok gyakoriságát és súlyosságát. Lehetséges, hogy jelentős mentességet kaphat a PVI-től. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy csökkentené a stroke hosszú távú kockázatát. Számítson arra, hogy a PVI után kezelőorvosa továbbra is azt akarja, hogy folytassa a véralvadásgátló gyógyszerek szedését, még akkor is, ha nem észlelhető afib-epizódja.

 

Bunch, TJ és Cutler, MJ (2015, február). Továbbra is a pulmonalis véna izolálása a sarokköve a pitvarfibrillációs ablációban? Journal of Thoracic Disease , 7 (2), 132-141. 10.3978/j.issn.2072-1439.2014.12.46

Pulmonális véna ablációs eljárás: Az energia a katéter hegyén keresztül jut el az ablációra szánt szövethez. Az energiát körben alkalmazzák a bal felső és alsó tüdővénák és a bal pitvar kapcsolata körül. Kép © Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2009. 76(9):545. Engedéllyel használt.

Áttekintés:

A szívritmuszavarok ablációja magában foglalja a katéter szívbe küldését és a szívizom hegesedését, hogy blokkolja az aritmiát okozó elektromos jeleket.

Háttér:

Ha a gyógyszeres kezelés nem szünteti meg az aritmiákat, néha lehetséges az aritmiák kezelése ablációval. Ez különösen gyakori a pitvarfibrilláció és a pitvarlebegés esetén. Az aritmiákat okozó elektromos jelek a szív bizonyos régióiban vagy a tüdővénákban kezdődnek, amelyek oxigéndús vért juttatnak a szívbe. Szívritmuszavar esetén az orvos katéter segítségével hozzáfér a szívhez, és bizonyos helyeken elpusztítja a szöveteket. Ez hegszövetet hoz létre, amely blokkolhatja az aritmiát okozó elektromos jeleket. 

Több technika létezik: a rádiófrekvenciás abláció (RFA) hegesedést okoz alacsony feszültségű, nagyfrekvenciás elektromosság használatával. A krioabláció extrém hideget használ a hegesedés okozására.

Egy pont zavaró lehet: az aritmiák ablációi egyáltalán nem kapcsolódnak az elzáródás miatti alkoholos septum ablációhoz. Mindkettőt széles körben használják, és hasonló a sikerességi arány és a szövődmények. Az aritmia miatti abláció nem kezeli az elzáródást, az alkoholos septum abláció pedig nem kezeli az aritmiát.

 

Liu, L., Zuo, L., Sun, C., Li, J., Zhang, J., Zhou, M., Guo, R., Xu, B., Hu, R. és Xiong, L. (2018, június 9.). Absztrakt 19301: Az obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia kezelése az interventricularis septum ultrahang-vezérelt perkután rádiófrekvenciás ablációjával. American Heart Association Journals, 1 (suppl_1). https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.136.suppl_1.19301

Yang, H., Yang, Y., Xue, Y., & Luo, S. (2020, február 7). A rádiófrekvenciás abláció hatékonysága és biztonságossága hipertrófiás obstruktív kardiomiopátiában: szisztematikus áttekintés és metaanalízis. Wiley Online Library, 43(5). https://doi.org/10.1002/clc.23341

Áttekintés:

A transzvénás (vénán keresztül) vagy hagyományos, beültethető kardioverter defibrillátor (ICD) egy olyan eszköz, amelyet a mellkasába ültetnek be. Sokkoló hatást fejt ki bizonyos veszélyes szívritmuszavarok megállítására vagy bizonyos esetekben megelőzésére.

Háttér:

A transzvénás, beültethető kardioverter defibrillátor (ICD) egy kisméretű, akkumulátorral működő elektronikus eszköz, körülbelül akkora, mint egy stopperóra, és a szívhez kapcsolódik. Az ICD-ket a veszélyes aritmiák, különösen a kamrai tachycardia (VT) és a kamrai fibrilláció (VF) megállítására használják. A transzvénás ICD-k bizonyos típusai pacemakerként is működhetnek.

 

Bardy, GH, Hofer, B., Johnson, G., Kudenchuk, PJ, Poole, JE, Dolak, GL, Gleva, M., Mitchell, R. és Kelso, K. (1993, április). Beültethető transzvénás kardioverter-defibrillátorok. PubMed, 87(4), 1152-1168. doi: 10.1161/01.cir.87.4.1152

Áttekintés:

A szubkután ICD (S-ICD) egyfajta ICD, amelyet a bőr alá ültetnek be a hónalj alatt, és sokkokat adhat bizonyos veszélyes aritmiák megállításához vagy bizonyos esetekben megelőzéséhez.

Háttér:

A szubkután ICD (S-ICD) egy új típusú ICD, amelyet a bőr alá ültetnek be a mellkas oldalán, a hónalj alatt. Úgy tervezték, hogy megakadályozza a hirtelen szívleállást. Sok ember számára ez a transzvénás ICD alternatívája. Az S-ICD-t olyan betegek kezelésére használják, akiknél fennáll a két veszélyes aritmia, a kamrai tachycardia (VT) és a kamrai fibrilláció (VF) kockázata. Az S-ICD folyamatosan figyeli a szívverést, és automatikus sokkot ad le, ha VT vagy VF fellépését észleli. Egy 2020-ban közzétett tanulmány összehasonlította az S-ICD-kből és a transzvénás ICD-kből származó nem megfelelő sokkok és egyéb szövődmények kockázatát, és megállapította, hogy az S-ICD-k „nem rosszabbak” azoknál a betegeknél, akiknél nem volt szükség ingerlésre.

Az S-ICD elektromos impulzusgenerátora (a hónalj alatt található) egy elektródához csatlakozik, amely a szegycsontja mentén fut. Az elektróda a szív közelében fekszik, nem a szívben. Érzékeli a szabálytalan ritmusokat, és sokk formájában képes terápiát adni. 

 

Kaya, E., Rassaf, T. és Wakili, R. (2019, szeptember 24.). Subcutan ICD: Jelenlegi szabványok és jövőbeli kilátások. PubMed Central. 10.1016/j.ijcha.2019.100409

Áttekintés:

Az eszközcsere egy sebészeti eljárás az ICD vagy pacemaker eltávolítására és cseréjére.

A beültethető eszközök, mint például az ICD- k és a pacemakerek, csakúgy, mint bármely más berendezésnek, véges élettartamúak. Nemcsak az elemek merülnek le, vagy problémák lépnek fel egyes egységekkel, de néha a technológiai fejlesztések is arra késztetik az orvosokat, hogy javasolják a készülék cseréjét.

Kockázatok:

Az eszközcsere általában biztonságos. Néhány ritka kockázat a fertőzés, erős vérzés vagy az érzéstelenítőre adott reakció. A kockázatok életkortól, egészségügyi problémáktól és a generátor elhelyezésétől függően eltérőek lehetnek. Néha szükség lehet az ICD-vezetékek cseréjére is. A sebésze előre tájékoztatja Önt, ha ez a helyzet.

Készítmény:

Kezelőorvosa utasításokat ad Önnek, hogy kövesse az eljárást. Ügyeljen arra, hogy mikor hagyja abba az evést vagy az ivást, és mit kell tennie a szokásos gyógyszereinek szedésével kapcsolatban az eljárás napján. Az eljárás előtt szükség lehet olyan vizsgálatokra, mint például az elektrokardiogram és az echokardiogram.

Az eljárás:

Az egész eljárás általában néhány órát vesz igénybe. Az orvosi személyzet leborotválhatja a szőrét azon a területen, ahol a bemetszés történik. Elindítanak egy intravénás-vonalat, hogy szükség szerint beadják a gyógyszereket. 

A sebész bevágja a generátort körülvevő bőrt (akár a kulcscsont alatt, akár a has lágy szövetében). Miután a sebész hozzáfér a generátorhoz, leválasztja a vezetékekről, és kiveszi a testéből. Ezután az új generátor ugyanabba a zsebbe kerül, mint a régi generátor. A régi vezetékeket a generátorhoz csatlakoztatják, mielőtt az egészségügyi személyzet ellenőrizné a készülék megfelelő működését. Ha úgy működik, ahogy kell, a sebész bezárja a bemetszést és bekötözi.

Felépülés:

Az eljárás után néhány órán keresztül megfigyelés alatt áll. A legtöbb ember ilyenkor haza tud menni. Néha szükség van egy éjszakára. 

Pihenjen aznap (és a következőn, ha szükséges). Az eljárás után képesnek kell lennie enni, amit általában szokott. Az eljárás után némi fájdalmat érezhet. Konzultáljon orvosával a vény nélkül kapható gyógyszerek szedésével kapcsolatban. Gondoskodnia kell a sebéről, és az eljárás után néhány napig antibiotikumot kell szednie. Azonnal forduljon orvosához, ha erős vérzést észlel a bemetszés helyén, lázat vagy egyéb súlyos tüneteket észlel. Általában körülbelül egy héttel a műtét után ellenőrzésen kell részt vennie, hogy megtudja, hogyan működik az eszköz. Orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az új készüléket.

Áttekintés:

A pacemaker olyan eszköz, amely elektromos impulzusokat használ bizonyos rendellenes ritmusok szabályozására.

Háttér:

A pacemakert a mellkasba vagy a hasba helyezik. Arra készteti a szívet, hogy normális ütemben verjen. A szívritmus-szabályozó használatának egyik gyakori oka a bradycardia, a lassú pulzusszám. Egy másik ok a szívblokk, ami azt jelenti, hogy a kamrákba irányuló elektromos jel részben vagy teljesen blokkolva van. Ezen problémák bármelyike ​​fáradtságot, légszomjat, ájulást, szervkárosodást vagy halált okozhat. A beültetett pacemaker segít a szív normálisabb ütemében verni.

 

Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet. (nd). Pacemakerek. Pacemakerek l NHLBI, NIH. Letöltve 2020. november 28-án, innen: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pacemakers#:~:text=A%20pacemaker%20is%20a%20small,or%20rhythm%20of%20the%20heartbeat.

Áttekintés:

A szívátültetés olyan sebészeti beavatkozás, amely során a beteg szívét eltávolítják, és a donorból egészséges emberi szívet cserélnek ki.

Súlyos szívelégtelenségben szenvedőknél szívátültetést végeznek. Ezt számos különböző probléma okozhatja, beleértve a HCM-et, a koszorúér-betegséget és más szívproblémákat, például a billentyűbetegségeket. Ez egy végső kezelés, amelyet más kezelések sikertelensége után végeznek. A cél az életed meghosszabbítása és minőségének javítása.

Olivotto I. Int J Cardiol. 2018. 15;251:71-73

Green et al. Tudomány. 2016; 351:617

https://www.youtube.com/watch?v=qd9ynktIZYI0.