Stressz a munkahelyen

Stressz a munkahelyenA nagy munkahelyi feszültség nők esetén mintegy 40 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az Amerikai Szívtársaság 2011-es tudományos ülésén elhangzottak szerint a létbizonytalanság érzése – tehát a munkahely elvesztésétől való félelem – olyan állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a megnövekedett vérnyomás, koleszterinszint, és a túlsúly.

Mindazonáltal a kapcsolat nem közvetlen a szívinfarktus, a szélütés (stroke), a szükséges szívsebészeti beavatkozás, valamint a hirtelen szívhalál között. A munkahelyi feszültség egy stresszforma, melyet úgy lehet jellemezni, hogy olyan munka, mely állandó figyelmet igényel, azonban nem, vagy kevéssé társul döntéshozási jogkörrel, és nem jutnak felszínre a kreatív, illetve az egyéni tulajdonságok. Dr. Michelle A. Albert (Bostoni Női Klinika) és munkatársai rávilágítottak, hogy a munka pozitívan, illetve negatívan is befolyásolhatja az egészségi állapotot. A vizsgálatban 17415 egészséges hölgy vett részt (átlagéletkor 57 év). A kutatók figyelembe vették a szív- és érrendszeri betegségek kockázati faktorait, valamint a munkahelyi feszültséget, és a munkahely elvesztésétől való félelmet – ezeket kérdőívek segítségével vizsgálták. A követési időszak 10 év volt, ezalatt a tudósok meghatározták a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási arányát. Megállapították, hogy szemben az alacsony feszültségnek kitett csoporttal, azon nők esetén, akiknél nagy munkahelyi feszültség volt tapasztalható, mintegy 40 százalékkal nőtt a szívinfarktus, a stroke, illetve az ezek megoldást szolgáló sebészeti beavatkozások, és a hirtelen szívhalál kockázata. Egy korábbi vizsgálat már kiértékelte a férfiak esetén tapasztalható munkahelyi feszültség hatását, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata még drámaibb növekedést mutatott. Forrás: Egészségtükör

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!