-
-
Szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos előadás

Szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos előadás

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika oktatóterme szombatonként orvostanhallgatók helyett laikusokkal telik meg. A 2011-ben alakult SZÍVSN Országos Betegegyesület ide várja a kardiológiai betegségben érintetteket, az érdeklődőket a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos előadásaira, tanácsadásaira, szűréseire és egyéb programjaira. Az egyesület alapítója, elnöke Bernáth-Lukács Zsuzsanna diplomás ápoló.

 width=Szombaton délelőtt háromnegyed tízkor a Gaál József utcában többen is a Városmajori Érgyógyászati és Kardiológiai Központ irányába tartanak, férfiak, nők vegyesen. Engem egyikük igazít útba, s mivel rögtön kiderül, hogy ő is a SZÍVSN-előadásra igyekszik, míg odaérünk váltunk néhány szót. Elmondja, hogy a múlt heti szűrésre is eljött, s így most az előadás mellett az eredmények legalább annyira érdeklik.

„Szeretek ide járni!”

A kb. százfős terem már félig megtelt, főleg idősebbekből áll a közönség, több a nő, de azért a férfiak is képviseltetik magukat, néhányan a középkorosztályból is érkeznek, sőt három egyetemista is befut. Az érkezőket Bernáth-Lukács Zsuzsa köszönti, sokan már ismerősök, de emlékszik azokra is, akik, a múlt heti szűrés után, másodszor járnak itt. Egy férfi belépve így köszön: „Szeretek ide járni!”

Pontban tízkor csaknem telt házzal kezdődik az előadás. Zsuzsa először is azt kérdezi: „Van elég levegő? Nyissunk még ablakot?” Majd hozzáteszi, hogy azonnal szóljon, aki rosszul érzi magát. Igen, ez fontos, elég sokan vagyunk a teremben, és a többség valamilyen kardiológiai problémával él.

Információ=hatékonyabb gyógyulás

„Harminc éve dolgozom a városmajori központban, diplomás ápoló a végzettségem, és a diplomamunkámat arról írtam, hogy miért fontos a betegoktatás” – kezdi az előadását. A bemutatkozásba szőtt kérdésre gyors egymondatos választ is ad: mert a betegek nem mernek kérdezni. Helyeslő moraj jelzi a közönség soraiban, hogy ez így van.

A bevezetés után  részletesebben kifejti, hogy pontosan mi az egyedülálló, alulról építkező betegszervezet küldetése: „csökkenteni az információhiányból adódó kiszolgáltatottságot, kialakítani az érthető magyar betegoktatást, egyúttal tehermentesíteni az orvosokat”. Mire a mögöttem ülő két hölgy összesúg: „Ez nagyon jó lenne.”

És tényleg, az embernek rögtön az jut eszébe, hogy, amikor kezébe kap egy leletet, sokszor azt sem érti, hogy tulajdonképpen mi a baja, egyáltalán mennyire súlyos az állapota, milyen következményekkel kell számolnia és így tovább. A SZÍVSN egyesület egyik célja éppen az, hogy elősegítse az érthető kommunikációt, mert, ahogy azt Bernáth-Lukács Zsuzsa hangsúlyozza: „a jól informált beteg bizonyítottan hatékonyabban gyógyul”.

S hogy miből is áll a tevékenységük? A megalakulás óta többek között szakmai kongresszusokon mutatkozott be a SZÍVSN Egyesület, ott voltak a Városligetben a Szívünk Napján is, a STROKE Ligával együtt, a XII. kerületi önkormányzat támogatásával közös szűrőkampányt szerveztek, és hétről hétre különböző programokkal várják a betegeket és a laikus érdeklődőket.

„Gyógytornász vezetésével nordic walking sétákat és Anna-jóga foglalkozásokat szervezünk, egyél SZÍVSN főzőstúdiónkban dietetikussal együtt sütünk-főzünk, szűrőszombatokra várunk mindenkit itt a Városmajorban, stabil betegút kialakításával, oktató DVD-ket forgattunk a tagjaik segítségével, valamint a Nemzeti Beteg Fórum Szív és Ér elektoraként 25  civilszervezettel és betegekkel összefogva kezdeményezzük a budapesti kórházakban  és az egyetemi kardiológiai központokban a  helyi betegoktatói csoportok létrehozását – sorolja a SZÍVSN program célkitűzéseit. 

Természetesen az előadás is része a programjuknak. Itt az elmélet kerül a középpontba, de nagyon is gyakorlatias megközelítéssel.

„A kéz kéznél van” – Mérjünk pulzust!

A „kardiológiai óra” kérdésfelütéssel veszi kezdetét. „Ki tudja, mennyit ver egy nap alatt a szívünk?” – kérdezi Zsuzsa. Néma csend, többen lázasan számolunk, igaz, előtte elmondta, hogy a percenkénti normális pulzusszám 70, tehát a 70x60x24 feladvány megoldását kéne megmondanunk… De ez most nem matematikaóra, így elárulja, hogy naponta körülbelül 100 ezret dobban a szívünk, és 5 liter vért keringet a szervezetünkben. Közben kivetítőn mutatja a szív keresztmetszetét is.

A következő kérdés azoknak szól, akiknek volt már infarktusuk: Mit érzünk, ha lassabban ver a szívünk? Mivel mindenki gondolkodóba esik, az egyik férfit szólítja meg, aki nyilván átélt már ilyet. Ön mit érzett, amikor 40 volt a pulzusa? Az idős úr elmondja egy-két mondatban az élményét. Zsuzsa még szemléletesebbé teszi az infarktus tünetleírását azok számára is, akik nem tudják elképzelni: „Olyan érzés, mintha egy elefánt ülne a mellkasunkon”, hozzáteszi, hogy azért szédülünk ilyenkor, mert kevesebb vér jut az agyba. Az első lecke legfontosabb tanulsága, hogy „a kéz kéznél van” vagyis rendszeresen ellenőrzzük a pulzusunkat, mert az alacsonyabb pulzusszám figyelmeztető jel lehet.

 class=

„Eddig nem volt semmi bajom” – Tényleg?

A következő téma az érelmeszesedés mint rizikófaktor, amihez a kivetítőn megint mutat ábrákat. A folyamatot pedig ismét szemléletes példával illusztrálja: „Ugye mindenki főz hétvégén húslevest, és látta már, hogy másnapra mi történik a leves felszínére rakodó zsírral? Ugyanígy rakódik le az érfalakra a zsír az életünk során észrevétlenül.”

Mi tagadás, a példa egyszerű és érthető. Viszont elég borzongató elképzelni, hogy így >>zsírosodunk-meszesedünk<< mi is el… Pedig meg lehetne előzni.

„Tehát amikor valakinél 65 évesen magas koleszterinszintet mérnek, az nem egyik napról a másikra alakult ki, hiába állítja, hogy nyugdíjas koráig semmi baja nem volt” – zárja rövidre a kört Zsuzsa. S hogy ebből a példából mi következik? Az a jó tanács, hogy évente egy ultrahangra, egy EKG-ra és egy laborra érdemes elmenni, megelőzendő a kardiológiai betegség fatális kimenetelét.

Lassítani a megindult folyamatot!

Mindez átvezet a riasztó adatokhoz: „Keringési betegség miatt évente 30 ezren halnak meg, kb. ugyanannyian, mint 10 évvel ezelőtt. Ez azért döbbenetes, mert tíz év alatt a kardiológia hihetetlen mértékben fejlődött. Ma már egy sor gyors életmentő beavatkozást tudunk elvégezni, és a statisztikák mégsem javulnak” – vázolja a szomorú valóságot, hozzátéve, hogy többek között ez is ösztönözte a SZÍVSN Egyesület életre hívását. „Elhatároztuk, hogy elindítjuk a betegtájékoztatást, az igények feltérképezését és annak felmérését, hogy mi hiányzik a rendszerből a javuláshoz. A cél a folyamat lassítása és ezzel a korai halál vagy a maradandó károsodások megelőzése. Talán mi is túl korán engedjük el a betegeket, egy szívkatéterezés után például már másnap hazamehetnek, miközben nem tudatosul bennük, hogy egy folyamat kezdődött el a szervezetükben. Ezért sajnos, több beteggel újratalálkozunk, mert nem sikerült az életmódon változtatnia.

Kockázatok A-tól Z-ig

„Ki tudja, mi a vérnyomás célértéke?” – hangzik a következő kérdés. Erre többen tudják a helyes választ: 130/70 Hgmm. „ És mikor kell vérnyomást mérni és orvoshoz fordulni?” A vérnyomás terén úgy tűnik tájékozottak a résztvevők: ha két hétig magasabb a vérnyomás, orvoshoz kell fordulni, mondják többen, egy fiatalabb hölgy pedig lépésről lépésre elmondja, hogyan kell helyesen vérnyomást mérni. Jobban szeretjük a felkaros vérnyomásmérőt, mindig 5 perc nyugalmi állapotban mérjük, és ezt az értéket feljegyezzük a vérnyomásnaplóba.

Rendszeresen naponta 2,5-3 liter folyadékot kellene fogyasztanunk, sok idős ember elfelejt inni, kiszárad és magasra szökik a vérnyomása. A felső és alsó érték mellett fontos a pulzus mérése is. Abban az esetben, ha nem jelenik meg a pulzusszám (normál esetben 70) két dologra lehet gondolni, merül a készülék eleme, vagy fut 1 ritmuszavar amit a készülékünk nem jelez.

Ilyenkor és egyébként is érdemes a pulzusmérést elsajátítani, kitapintani és fél percig mérni, majd kettővel szorozni, így kapjuk meg az 1 perc alatti frekvenciát.

A túlsúly és a mozgásszegény életmód fontosságát megint egy kérdés vezeti fel: „Mi a mozgás?” – fogalmaz meg újabb, kissé meghökkentő kérdést Zsuzsa. „Amit aznap nem csináltunk” – ad rá fanyar humorba csomagolt választ, mire mosoly fut át a közönség sorain. Pedig nem vicces, és ezt mindenki tudja, de minden megelőző intézkedés közül talán ez a legnehezebb. A mögöttem ülő hölgynek például a térde fáj, ő ezért nemigen mozog. De ahogy belehallgatok az előadás utáni beszélgetésekbe, többen küzdenek hasonló gondokkal.

Személyes egészségterv kellene

„A megelőzés része a betegek tudatossága is. Az ilyen alkalmak fontosak, mert egy betegre a rendelőben kevés idő jut. Ezért fontos, hogy ilyenkor ne arról meséljen a páciens, hogy milyen finom halászlét főzött tegnap, hanem adjon naprakész információkat az állapotáról, és tegye fel a kérdéseit. Vagyis készüljön rá, hogy orvoshoz megy” – hívja fel a figyelmet Zsuzsa. „Vezessünk vérnyomásnaplót, és a vizsgálat előtt még otthon mérjük magunknak vérnyomást, ez fontos tájékoztatás az orvos számára” – mondja. „A kérdéseinket pedig írjuk össze, így nem felejtjük el szóvá tenni” – szól hozzá egy hölgy – mint kiderül, szintén szakember – a hallgatóság soraiból.

Ha bekövetkezik a baj

Egy konkrét eset bemutatásának felvezetéseként visszakanyarodunk a pulzusméréshez. Zsuzsa elmagyarázza, hogyan kell helyesen megmérni a pulzusszámot, és felhívja a figyelmet, hogy az egyenetlenségeket, az alacsony számot fel kell jegyezni, mert „a szív nem felejt”. „Ha egy ritmuszavar kialakul, valamikor visszajön, kérdés, hogy mikor” – mondja, ám hozzáteszi, hogy a rutin EKG mellett ma már telefonos holterre (24 órás EKG) is van lehetőség, így a ritmuszavar még nagyobb biztonsággal megállapítható. 

Legvégül a rettegett stroke-ról is szó esik. Ennek bekövetkeztekor a gyors beavatkozáson nagyon sok múlik, ezért fontos a felismerés. „Ki tudja, a stroke tüneteit felsorolni?” – szól a kérdés. A száj lefittyedését többen mondják, ez a legszembeötlőbb tünet. Zsuzsa kiegészíti még a beszédképtelenséggel és azzal, hogy aki agyvérzést kap, nem tudja maga előtt mellmagasságban felemelni a karjait.

„Ma Magyarországon naponta 50 embert ér szívhalál, újraélesztéssel ez a szám csökkenthető lenne” – idéz újabb sort a feketestatisztikából. És rögtön hozzá feltesz újabb kérdéseket: miért fontos az újraélesztés, és tudjuk-e hogyan kell csinálni? Most senki nem jelentkezik, abban mindenki biztos, hogy fontos, de a mikéntjét és a miértjét senki nem sorolja. Zsuzsára vár, hogy elmondja: „Nyomni kell a mellkast 30-szor egymás után, nem baj, ha törik a borda, majd összeforr. Ez azért fontos, mert minden nyomással előrébb megy a véroszlop a testben, és ezzel megelőzzük a lebénulást. Tehát el kell kezdeni!”

Csak idáig ne jusson el az ember – fut át az agyamon, aztán az is, hogy az ilyen előadások hozzásegíthetnek ahhoz, hogy ne következzen be a baj.

A SZÍVSN Egyesület fontos küldetést vállalt fel, egyelőre egyedüliként az országban. „Önök a katalizátorok! Mondják el, hogy itt jártak, és hogy mit hallottak! Álljanak ki azért, hogy tudják, értsék, mi történik Önökkel, ha bekerülnek a kórházba!” – mondja Bernáth-Lukács Zsuzsa útravalóként a hallgatóságnak, mielőtt kiosztja az előző heti szűrés eredményeit.

R.S.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!