-
-
Szívdobogás érzés: Mikor forduljon orvoshoz

Szívdobogás érzés: Mikor forduljon orvoshoz

Szívdobogás érzés: Mikor forduljon orvoshozEgészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Előfordul, hogy egy-egy ütés korábban vagy később érkezik. Ez a „melléütés”, ha nem ismétlődik túl gyakran, még nem kóros jelenség. A kóros szívdobogás-érzet lehet szabálytalan szívverés, túl gyors vagy túl lassú ütés.

  • Ha a szív akár néhány percre, akár tartósan szabálytalanul össze-vissza ver, az betegség jele és sürgős orvosi ellátást igényel. Ezt nevezzük ritmuszavarnak. A szabálytalan szívdobogásérzés fiatal korban ritkább, de mindig érzi a beteg. Idős korban nagyon gyakori, viszont nem feltétlenül veszi észre az idős ember. A szabálytalanul verő szívben vérrög alakulhat ki, és az tovasodródva komoly bajokat (pl. stroke) okozhat. Ezért a szabályos ritmus helyreállítására kell törekedni. A ritmus csak a ritmusváltás utáni első 48 órában állítható vissza vérhígító előkezelés nélkül. Ezért a panaszok észlelésekor sürgősen orvoshoz kell fordulni.
  • Szintén kivizsgálást igényel, ha valakinek többször ismétlődik rövid ideig tartó szabálytalan szívdobogásérzése. Előfordulhat, hogy mire orvoshoz ér, a panaszai megszűnnek. Ilyenkor a kivizsgálás bonyolultabb, de szükséges.
  • Szapora, de szabályos szívverést érzünk minden komolyabb munkavégzés, sportolás, izgulás idején. Szintén szaporává válik a szívverés lázas állapotban és néhány lázzal nem járó egyéb betegségben. Ha minden megmagyarázható ok nélkül 2-3 napon át percenként 100 feletti ritmusos pulzust tapint magának, akkor orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a nyugalmi pulzus 120/min felett vagy 40/min alatt van, akkor még szabályos szívritmus esetén is sürgősen forduljon orvoshoz.

Forrás: www.webbeteg.hu

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!