-
-
-
SZÍVEK KARANTÉNBAN- Fokozott odafigyelést igényelnek az idős szívbetegek!

SZÍVEK KARANTÉNBAN- Fokozott odafigyelést igényelnek az idős szívbetegek!

Budapest- 2020. május.4.

Komoly veszélyben vannak az idős, egyedülálló szívbetegek, gyógyszerelésük ellenőrzése az utóbbi időben gyakran nem volt megfelelő. A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesületet első felmérései szerint az érintettek felének a stroke (szélütés) rizikója magas, számukra a megfelelő véralvadásgátló kezelés kulcsfontosságú. Egyelőre 150 beteghez mentek ki, és méréseik alapján minden második beteg gyógyszerelése további beállítást igényelt, volt, akihez azonnal mentőt kellett hívniuk. Most arra hívják fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos a tartós egészségkárosodással járó következmények megelőzése a szívbetegek körében. Ennek érdekében indították el áprilisban az „INR-mérés a páciens otthonában!” kampányt.

Félünk a koronavírustól, óvjuk idős szeretteinket, közben talán nem figyelünk eléggé a már meglévő betegségek kontrollálására. Jelen járványügyi helyzetben a szívbetegek visszajelzése alapján a véralvadásgátló gyógyszer szedésének ellenőrzése, az INR érték laboratóriumi vizsgálata az idős, egyedülálló, mozgáskorlátozott pácienseknél nem megnyugtató.

„A nem megfelelően beállított alvadás gátló gyógyszer agyembóliát vagy agyvérzést is okozhat. A hegyvidéki háziorvosok bevonásával 150 érintett beteg INR mérése indult el április 20-án. Idáig 84 idős, közöttük pitvarfibrilláló, műbillentyűvel élő, ritka genetikai betegséggel rendelkező beteget kerestünk meg otthonában. Átlagéletkoruk 75 év, döntő többségük mozgáskorlátozott, idős ember. Ők a COVID-19 vírustól függetlenül is állandóan karanténban vannak, levegőre ritkán mennek. Kiderült, hogy 84 mérésből 58 INR érték nincs megfelelő tartományban, vagy túl alacsony, vagy túl magas volt, mindenesetre az elmúlt két hónapban ennek az ellenőrzése akadályokba ütközött. Ilyenkor értékelődik fel az otthoni INR mérők használata”— hívja fel a figyelmet Bernáth-Lukács Zsuzsa a SZÍVSN elnöke, a Nemzeti Beteg Fórum Szív és Értagozat vezetője.

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesületet ezért hívta életre a karantén ideje alatt működő INR mérés a beteg otthonában programot.

Számos EU tagországban már sikeresen működő, új szemléletű, költséghatékony rendszert alakítottak ki, melynek célja a betegek szélesebb körű bevonása a monitorozás folyamatába a mérőkészülék otthoni használatával.

A SZÍVSN országos betegszervezet küzd azért, hogy sokkal több készülék kerüljön a háziorvosok rendelőibe, sokkal több rászoruló beteg kapjon akár bérlési lehetőséggel ilyen készüléket. Ezekben a rendkívüli időkben próbálnak segítségek nyújtani. A kampány keretein belül előzetes orvosi értesítés után megadott időpontban keresik fel a betegeket, ahol a szükséges védelmi intézkedéseket betartva megtörténik a mérés, értékelés.

Az egyesület bővíteni szeretné a betegszervezetük véralvadásgátlógyógyszert szedők csoportját, érdekvédelmük erősítését, velük együtt elérni az otthoni INR mérő készülékek országos elterjesztését.

A SZÍVSN-ről
A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársai, betegei hozták létre a SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesületet. Küldetésük az információhiányból adódó kiszolgáltatottság csökkentése és az 1100 tagot befogadó szervezet a betegek, családtagok, érdeklődők számára közös együttműködést alakítson ki. Arra vállalkoztak, hogy a Magyarországon maradó, leterhelt kardiológusainkat tehermentesítve, folytassák a páciensek edukációját, tudatos életmód iránti igény kialakítását. Évtizedes munkájuk lehetővé teszi, hogy kialakuljon a hozzájuk látogatóba érkező emberekben a „nem vagy egyedül érzés” és az összefogás nemes pillanatait élhessék át.

További sajtóinformáció:
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó iroda
Nagy Ákos
Tel: 350-6951, 20/9331-801
E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!