Szívelégtelenség

 

Szívelégtelenség

Ha szív összehúzódási vagy elernyedési képessége csökken és képtelenné válik a szervezet számára szükséges vért, és ezáltal az oxigént és tápanyagokat megfelelően továbbítani, szívelégtelenségről beszélünk. A szív csökkent teljesítménye miatt a szervezet számos, a teljesítményt fokozó mechanizmust indít be amelyek, azonban csak átmeneti megoldásokat képesek nyújtani és végső soron a szívelégtelenséggel összefüggő tünetnek fokozódásához és az állapot rosszabbodásához vezet.

A betegség az idősebb korosztályt, illetve a szívbetegségekkel már kezelteket érinti elsősorban.

Az okairól…

A szívelégtelenséghez az alábbi okok, megbetegedések vezethetnek leggyakrabban:

 • koszorúér-betegség, ezen belül is kiemelendő a koszorúér elzáródás (szívinfarktus) miatt létrejött szívizomelhalás
 • magas vérnyomás
 • szívizomgyulladás
 • szívbillentyű betegségek
 • szívizom megbetegedései
 • szívritmuszavarok

A fentieken kívül azonban számtalan tényező segítheti elő a szívelégtelenség kialakulását, ilyen az elhízás, dohányzás, magas koleszterinszint, továbbá fokozott kockázatot jelent a cukorbetegség, a pajzsmirigy csökkent- vagy túlműködése, tüdőbetegségek.

A tünetekről…

A szívelégtelenség leggyakrabban az következő tünetek okozza:

 • Nehézlégzés: ami a szívelégtelenség súlyosságától függően, enyhébb esetben csak fokozottabb fizikai igénybevétel esetén, súlyosabb esetben már nyugalomban is jelentkezhet. Súlyos szívelégtelenség esetén a beteg már nem tud fekve aludni, az alváshoz több párnát tesz a feje alá vagy ülőhelyzetben alszik, éjszaka rohamszerű fulladások törnek rá. A betegek gyakran köhécselnek, köhögnek, amit habos barnás-rózsaszín köpetürítés is kísérhet.
 • Csökkent terhelhetőség: a szív elégtelen teljesítménye miatt az izmok nem jutnak időben megfelelő mennyiségű oxigénhez és energiához, ami gyors kifáradáshoz vezet, a betegek fáradékonyak, a fáradtság, gyengeség állandósul.
 • Ödéma (vizenyő): a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért, ami pangáshoz, vizenyőképződéshez vezet. A legszembetűnőbb a lábszárak, bokák, lábak duzzanata – a hasüregben meggyűlő folyadék a haskörfogat jelentős növekedéséhez vezethet. A fokozatosan felszaporodó folyadékmennyiség a testsúly növekedését okozza.
 • Étvágytalanság, emésztési zavarok: a pangó vértől az emésztésben szerepet játszó szervek megduzzadnak (pl. máj), a tápanyagok felszívódása, továbbítása is elégtelenné válik.
 • Csökkent szellemi teljesítmény, levertség: a szív elégtelen munkája nemcsak az izmok, hanem az idegrendszer, az agy elégtelen vérellátásához is vezet ezért a betegek ébersége, koncentrációja csökken, nyugtalanná, kedvetlenné válnak.
 • Mellkasi panaszok: bizonytalan, néha szúró vagy markoló jellegű szívtáji fájdalmak, rendszertelen vagy szapora szívverés jelentkezhet.
 • Vizeletürítési zavarok: jellemző az éjszaka folyamán jelentkező gyakori vizeletürítés, a betegség előrehaladásával azonban a vizelet napi mennyisége jelentősen csökkenhet.
  HU1505329679

Az orvosnál…

A kivizsgálás menete minden esetben a beteg panaszainak meghallgatásával, a korábbi vagy jelenleg is fennálló betegségek rögzítésével, illetve a kockázati tényezők megismerésével kezdődik, majd részletes fizikális vizsgálattal (hallgatózás, vérnyomásmérés, testsúlymérés) folytatódik.

A szívelégtelenség diagnózisának felállításában a mellkas röntgen, EKG, szívultrahang és a laboratóriumi vizsgálatok nyújtják a további segítséget. A betegség kialakulásához vezető vagy abban szerepet játszó okok pontos felderítéséhez, illetve a további megfelelő kezeléshez sok esetben egyéb vizsgálatok is szükségesek. Az orvos javasolhat terheléses EKG vizsgálatot, koszorúérfestést, mágneses rezonancia vizsgálatot (MR), légzésfunkciós vizsgálatot.

A szívelégtelenség gyógyításáról…

Mint sok betegség esetén, itt is az első és egyik legfontosabb teendő a megfelelő életmód kialakítása, illetve az ehhez szükséges változtatások megtétele a beteg részéről.

 • A diéta, ami jelen esetben nem csak a megfelelő testsúly elérését, hanem az orvos által meghatározott mennyiségű folyadék fogyasztását, a sófogyasztás csökkentését is jelenti.
 • A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése.
 • A gyógyszerek pontos, előírás szerinti szedése elengedhetetlen feltétele a sikeres kezelésnek.

Sajnos, a szívelégtelenség sok esetben nem egy véglegesen meggyógyítható, hanem egy tartósan kezelendő betegséget jelent. Mindazonáltal a betegség előrehaladásának, súlyosbodásának lassításával és a beteg állapotának javításával, csökkenthető a kórházba kerülések száma és összességében a betegek életkilátásai jelentősen javulnak.

A szívelégtelenség kezelésében gyógyszerek és különböző műtéti és eszközös megoldások állnak rendelkezésre.

A gyógyszerekről…

A szívelégtelenséget megfelelő gyógyszerek kombinációjával lehet eredményesen kezelni.

A gyógyszerek közül vannak olyanok (ACE gátlók, Angiotenzin Receptor gátlók), amelyek az erek tágításával, a vérnyomás csökkentésével és egyéb kedvező, összetett hatás eredményeképpen javítják a tüneteket, illetve hosszabb és teljesebb életet biztosítanak.

Bizonyos gyógyszerek elsősorban a pulzusszám csökkentésével (béta-blokkolók) fejtik ki hatásukat, mérsékelve a panaszokat, javítva a szív működését, csökkentve a szívritmuszavarok kockázatát.

A diuretikumok (vízhajtók) a szervezetben kórosan visszatartott folyadék és só mennyiségének csökkentésében játszanak fontos szerepet. A vízhajtók szedése mellett gyakoribb és nagyobb mennyiségű vizeletürítést jelentkezik.

A diuretikumok egy speciális csoportja (aldoszteron-antagonisták) összetett hatásuknak köszönhetően javítják a károsodott szívműködést.

A terápia részét képezhetik még egyéb gyógyszerek is, amelyek a szív terhelésének csökkentésében, a panaszok mérséklésében, illetve a szívelégtelenség mellett fennálló betegségek kezelésében lehetnek hasznosak.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerek jótékony hatásaik mellett számos olyan eltérést eredményezhetnek (például vérnyomáscsökkenés, a vér káliumszintjének megváltozása, a veseműködést jelző értékek változása) amelyeket folyamatosan ellenőrizni, kontrollálni szükséges, ezért a szívelégtelenség sikeres és eredményes gyógyszeres kezelésében a rendszeres orvosi kontroll vizsgálatok nélkülözhetetlenek.

A nem-gyógyszeres kezelési lehetőségekről…

A szívelégtelenség terápiájában a kiváltó, illetve a szívelégtelenséget fenntartó és azt rontó okok kezelése fontos szerepet kap. A szívelégtelenséghez vezető koszorúér-betegségek esetén koszorúér-sztent beültetés (egy kisméretű fémháló kerül az elmeszesedett koszorúérbe), koszorúér-áthidaló műtét jöhet szóba. Szívbillentyű betegségek esetén a billentyűk műtéti kezelésére, műbillentyű beültetésre van lehetőség. A szívelégtelenséghez vezető vagy az állapotot rontó szívritmuszavarok esetén szívritmus-szabályzó (pacemaker) beültetés alkalmazható. Jelenleg, már speciális, a szívet hatékonyabb munkára ösztönző készülékek beültetésére, az úgynevezett reszinkronizációs terápiára is lehetőség van.

A szívelégtelenség előfordulását figyelembe véve bár nem gyakran és csak megfelelő feltételek megléte esetén a szívátültetés nyújthat egyedi megoldást. A bizonyítékokon alapuló orvoslásnak köszönhetően jelenleg is, országokon átívelő, számtalan nemzetközi kutatás zajlik annak reményében, hogy a szívelégtelenség egy hatékonyabban és biztonságosabban kezelhető betegséggé váljon a jövőben.
HU1505329679

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!