Üveges Tímea

Üveges Tímea vagyok 1972 október 01- én születtem Sajószentpéteren.
1991-ben érettségiztem, közgazdasági szakközépiskolában. Pályát tévesztettem, mert úgy éreztem, hogy az emberek test-lelki jóllétének segítése sokkal jobban érdekel, így elvégeztem a felnőtt szakápolói iskolát.
1994 áprilisától dolgozom az egészségügyben, és azóta is a hivatásomnak érzem.
Először a BAZ Megyei Kórház Központi Anaeszteziológiai és Intenzív terápiás Osztályán, mint intenzív betegellátó szakápoló. /a képesítést 1999-ben kaptam/
2005-ben ugyan ebben a kórházban átkerültem a kardiológia Intenzív részlegére, ahol 2008 végétől vezető ápolóként tevékenykedem jelenleg is.
2010-ben a DE – OEC Egészségügyi karán szereztem meg a Diplomás ápolói képesítést. Szakdolgozatom: Primer prevenció jelentősége kardiovaszkuláris megbetegedésben Munkám során sokféle kórképpel és beteggel találkoztam és arra a következtetésre jutottam, hogy a betegségek megelőzése lenne a legfontosabb feladat minden ember számára, a szakdolgozatom témája is erről szól.
2022-ben a ME-BTK szereztem Egészségügyi tanár Msc képesítést.
Az elmúlt században kulturálisan arra lettünk beprogramozva, hogy elvárjuk a pirulák és injekciók segítségével gyorsan találjanak gyógyírt betegségeinkre. Azt hisszük, hogy büntetlenül gyötörhetjük és kizsigerelhetjük testünket. A tartalékaink viszont végesek. Társadalmi szinten több alázatra lenne szükség az egészség valódi lényegével kapcsolatban és nagyobb tiszteletre az emberek egyéni szükségletei iránt. A problémát az okozza, hogy elfeledkeztünk az emberi lét egységéről /test, lélek, szellem, szociális helyzet, környezet/
Mi teremtünk stresszes társadalmat, mert felborult belső egyensúlyunk vagy éppen fordítva? Ez egy „ördögi kör” melyből a kitörés szinte lehetetlennek tűnik.
Az embernek személyes felelősséget kell vállalnia, ha az önpusztító életmód mellett teszi le a voksát. Életmódunkon és gondolkodásunkon képesek vagyunk gyökeresen változtatni, feltéve, hogy egyfelől kellő ismeretekkel, másfelől pedig elegendő motivációval rendelkezünk. Prevenciós készség megtanítható és már kisgyermekkorban el kellene kezdeni. Publikációim az önéletrajzomban szerepelnek.
Nagy örömmel, SZÍV-S-N fogadtuk a lehetőséget, hogy tagjai lehetünk az Országos szívbetegek egyesületének.