-
-
Szükség esetén a világ legnagyobb kincsét az életet adhatjuk vissza veszélybe került embereknek

Szükség esetén a világ legnagyobb kincsét az életet adhatjuk vissza veszélybe került embereknek

„Az ünnepek alatt, amikor a szeretet szó még több tartalmat nyer fontos, hogy figyeljünk a másikra és tudjunk segíteni bajbajutott embertársainkon. Ilyen lehetőség például a szükség esetén időben megkezdett újraélesztés, amivel a világ legnagyobb kincsét az életet adhatjuk vissza veszélybe került embereknek”- vallja Surmanné Szabó Éva, a SZÍVSN Országos Betegegyesület szolnoki koordinátora. A mára már háromszázötven taggal működő csoport tevékenységébe idén áprilistól bekapcsolódó segítő munkatársak, Kovács Istvánné Zsuzsi és Gyengéné Horner Xénia révén Évának több ideje maradt további programok szervezésére, így további segítő lehetőségeket keresve a kórház vezetőségének és a labor munkatársainak támogatásával összefogtak az intézmény skill-laborjával.  

A Skill labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben lehet gyakorolni a betegellátást, jelen esetben az életmentő újraélesztést. Ennek szellemében szerveznek az egyesületi tagok, és más érdeklődők számára heti bemutatókat a témában, amikor a labor munkatársai, Sipos Ildikó és Veress-Finta Anett nagy szakmai tudással, végtelen türelemmel és hatalmas empátiával magyarázták és gyakoroltatták a mozzanatokat a nyolcfős csoportokban érkező résztvevőkkel. – Amikor megkérdeztem mi motiválja a jelentkezőket, a legváltozatosabb válaszokat kaptam tőlük, mondja Éva: „féltem a páromat, ha valami történik vele nem tudom mit csináljak.” „Az unokánk gyakran van nálunk, bármi történhet vele.” „A múltkor az utcán mellettem lett rosszul egy idős hölgy. Borzasztó volt.” – Ahogy a labor munkatársai is bemutatták, a segítségnyújtás kapcsán az első és legfontosabb lépés, hogy meggyőződjünk a biztonságos környezetről, nehogy elsősegélynyújtóként mi kerüljünk bajba. Közben tájékozódjunk, hogy kitől kérhetünk segítséget. Ezután eszméletvizsgálatként hangosan szólítsuk meg a földön fekvő embert, határozottan rázzuk meg a vállait, s ha erre nem reagál, akkor 10 másodpercig figyeljük a légzését, a mellkas emelkedését. Ha nem tapasztalunk legalább két szabályos légvételt, akkor kezdjük meg az újraélesztést úgy, hogy összekulcsolt kezünket a mellkas közepére, a szegycsont alsó harmadára helyezve 5-6 cm mélyen lenyomjuk a mellkast. Közben hívjunk, vagy hívassunk mentőt, a 112-es számon, s mutatkozzunk be, mondjuk el a pontos címet, és azt, hogy mihez kérünk segítséget. Ezalatt a mellkasi nyomásokat megszakítás nélkül, akár mások segítségével a mentő megérkezéséig, vagy bajba jutott embertársunk életjelenségeinek jelentkezéséig végezzük. Megnyugtatásul az is elhangzott, hogy közben nem maradunk magunkra, mert a mentőszolgálat munkatársa a mentő érkezéséig végig a vonalban marad, és úgy szakmailag, mint lelkileg segíti a folyamatot, ezért a hívást mi sem szakítsuk meg. – A bemutatókon a résztvevők a gyakorlatban is megismerkedhettek az automata defibrillátorok használatával is, emellett felhívták a figyelmet az okos telefonra letölthető életmentő applikáció hasznosságára, mely arról is tájékoztat, hogy a tartózkodási helyünk közelében hol találhatunk ilyen életmentő készüléket. Szolnokon jelenleg 32 elérhető automata defibrillátor van, melyek a laikus kezében is hatékony segítséget adhatnak abban az esetben, ha valakinek ritmuszavar miatt megáll a keringése. A skill labor pedig lehetőséget teremt a használatához szükséges ismeretek megszerzésére, a válsághelyzetben használható beavatkozások begyakorlására, zárta tájékoztatóját a koordinátor. Itt a Karácsony a szeretet ünnepe, amikor fokozottabban figyelünk szeretteinkre, de ne feledkezzünk meg a szürke hétköznapokról sem. Akkor is szükség van a szeretet erejére, a másokkal való törődésre.

https://www.szoljon.hu/helyi-kozelet/2023/12/szukseg-eseten-a-vilag-legnagyobb-kincset-az-eletet-adhatjuk-vissza-veszelybe-kerult-embereknek?fbclid=IwAR2oz8YIDPAqOJPie9NQTyBuT8Z2T-A5HTWqmDfLjBTuBJndrRkSa47tv3w#google_vignette

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!