-
-
Tudósítás a PULMONALIS HYPERTONIÁS BETEGEK (PAH) 4. Országos Találkozójáról.

Tudósítás a PULMONALIS HYPERTONIÁS BETEGEK (PAH) 4. Országos Találkozójáról.

Helyszín: Budapest, XIV. Kerület, Stefánia Palota, Stefánia út 34-36.
Időpont: 2014. november 9-én, 10.00 óra.

Csodálatos helyszín, kíváncsi, izgatott érdeklődők, kultúrált regisztráció. Így várták és fogadták a megjelenteket a Stefánia Palotában.

A PAH egyesület elnöke Csabuda Eszter köszöntötte a látogatókat.

 class=

Faluközi Réka doktornő a betegséggel kapcsolatos alapvető információkat adta át, és olyan mozgásformákat, jógát és pilatest javasolt, melyek rendszeres gyakorlása mentálisan és fizikailag is erősíti a pácienseket.

Forster Tamás professzor a funkcionális osztályozás protokolljáról és a teljesítmény szerinti besorolásról beszélt.

Bernáth-Lukács Zsuzsa a Nemzeti Beteg Fórum Szív és ér elektora hozzászólásában említette, hogy hazánkban 19 kardiológiai központ van és jó lenne ezekben a központokban szűrési napokat kezdeményezni a PAH betegséget illetően. A betegekkel kapcsolatos beszélgetések során egyértelműen hosszú idő alatt derül ki, hogy milyen betegséggel élnek. Jó lenne a tünetekről rendszeres, felvilágosító betegcentrikus előadásokat hallgatni betegoktatóktól, hiszen a kardiológus specialisták nagyon elfoglaltak, de ezt a feladatot diplomás szakdolgozók eredményesen vállalják fel más kardiológiai centrumban.

Alma Rubio doktornő az európai betegszervezetek megalakulásáról és felépítéséről, projectekről, a segélyvonal létrehozásáról, a PAH tanácsadó képzésről, PAH csoportok kialakításáról és az elektronikus könyvtár lehetőségéről beszélt. Beteg guidlinok-ról, jogalkotásról, hatósági feladatokról, iránymutatásról, a betegség információjáról, a szakmai kapcsolatokról, a gyógyszerkutatások kezdeményezéséről is érdekes gondolatokat kezdeményezett.

Karlóczay Kristóf doktor előadásában a PAH betegség okait, a tüneteket mutatta be.

Az előadások sorozatát Tari Tímea az Akadémia Kiadó munkatársa zárta. Online felületet kapott a PAH betegek csoportja, mely a www.akademiaikiado.hu honlapon érhető el minden érdeklődő számára.

Gerald Fischer az európai PAH csoportok elnöke bemutatta a nemzetközi csoportok működését.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!