-
-
Újabb hegyvidéki keringési szűrés

Újabb hegyvidéki keringési szűrés

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is a legtöbben keringési betegségben halnak meg. A Hegyvidéki Önkormányzat a SzívSN Országos Betegegyesülettel közösen infarktus prevenciós programot hirdet. A példaértékű kezdeményezés keretében a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában szervezett szűrésekre 240 hegyvidéki lakost várnak. A szervezők célja az állandóan rohanó, sokat dolgozó, gyerekeket nevelő fiatalabb korosztályt is „becsalogatni” 4 alkalommal a szombati vizsgálatokra.

Olyan pacienseket várunk, akik nem járnak évente szűrésekre és nincsenek kivizsgálás alatt. Hazánkban a keringési elváltozások népbetegségnek számítanak, a szívelégtelenségben szenvedők száma eléri a 200 ezret. Rajtuk kívül minden negyedik magyar szenved magas vérnyomásban, 300 ezren ritmuszavarral élnek, míg a cukorbetegség a lakosság tíz százalékát érinti.

Bár a lakosság egészségi állapotát tekintve a Hegyvidék kifejezetten jó helyzetben van – a XII. kerületiek átlagéletkora az egyik legmagasabb az országban –, a keringési betegségek az itt élőket sem kerülik el. Ezért idén ősszel másodszor az önkormányzat a hosszabb ideje sikeresen működő szűrőszombatokhoz hasonló, kifejezetten az infarktus megelőzését, a rizikófaktorok, ritmuszavarok felismerését, és a beteg edukáció fontosságát szolgáló prevenciós programot indított. A kezdeményezés szakmai hátterét a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikát vezető Professzor Merkely Béla egyetemi tanár, az intézet szakemberei, és a SzívSN Országos Betegegyesület biztosítja.

A szűrés menetét ismertető Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, a vizsgálat regisztrációval, kérdőív kitöltéssel, anamnézis felvétellel indul. Ezt követően a koleszterin- és a vércukormérés (77 Elektronika Kft adományaként) ujjbegyből történik, a vérnyomás mérése a Bayer cég adományával, a ritmuszavart kimutató készülékkel történik. Az EKG-készítés után kialakítják a stabil beteg utakat. A központ munkatársai és az egyesület önkéntesei, valamint a megjelent egykori szívbetegek bemutatják a SzívSN programot, és meghívják a résztvevőket a következő előadásra, ahol részletesen értékelik a szűrés részeredményeit.

Az ingyenes program menetéről az érdeklődők a 06/30-601-3008-as telefonszámon
Trembeczkyné Árkosy Tímeától kérhetnek bővebb felvilágosítást.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!