-
-
Ünnepek után különösen figyeljünk a szívünkre!

Ünnepek után különösen figyeljünk a szívünkre!

„A K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív-és érrendszeri problémák kezelésében”

Alig várjuk az év végét, talán a legkiemeltebb időszakát az évnek, de bizony komoly érzelmi és fizikai stresszt is okoz szervezetünknek .A járvány nélkül is bizonyítottan ilyenkor a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pitvarfibrillációk száma, de most a COVID19 árnyékában ez még inkább így van. És nemcsak az ünnepi stresszt, a sokszor akkor csúcsosodó érzelmi viharokat, a féktelen evés-ivás, bulizást kell túlélnünk, de az azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetünknek. Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja nem ünneprontó szándékkal, de arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk ebben az időszakban is figyelni testünk által produkált jelekre, ha pedig észlelünk bármi furcsát, panaszaink lennének, forduljunk azonnal az orvoshoz. És ne csak gyógyszereinkről, de a létfontosságú vitaminok pótlásáról se feledkezzünk meg, mert ma már tudományosan igazolt szívvédő hatásuk. A világjárvány idején a D- és a K2-vitaminról jelent meg számos tanulmány, amelyekből kiderült: kulcsfontosságúak a szervezetünk védelmében.

„Mind több tudományos vizsgálat és szakmai közlemény bizonyítja, hogy a különböző vitaminoknak jelentős a szerepe a szívünk védelmében. Az egészen friss kutatások most Covid19 betegeket vizsgáltak és egyértelmű összefüggést találtak a K2 és D3 vitaminszint és a halálozások, illetve a betegség súlyossága között.”- mondja Prof. dr. Gellér László. –„De már a korábbi kutatások is azt mutatták, hogy a K2-vitamin pótlása különösen fontos, a kalciumháztartás szabályozásán keresztül jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait az MGP nevű fehérje aktiválása közvetíti. Inaktív formájában ez a fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával a szisztémás meszesedés és az artériás merevség módosítása révén. Bár az erek és a billentyű meszesedés progressziójának késleltetésére gyakorolt közvetlen hatása jelenleg több randomizált klinikai vizsgálat tárgya, korábbi klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése potenciálisan javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében”— folytatja a kardiológus professzor.

A karácsony és a szilveszter talán az év legjobban várt napjai, tudjuk, de igazán nem is foglalkozunk azzal, ez milyen terhet is jelent a szervezetünknek. És nemcsak testileg, de lelkileg is megterhelő. Eleve a téli hónapokban több a szívinfarktus, és az ehhez köthető halálozás is, mint nyáron, és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor tovább emelkedik ez a szám.

Azt mindenki tudja, hogy ilyenkor az ételek, italok olyan tárháza vár minket, aminek nehéz, vagy nem is lehet ellenállni. A karácsony és a szilveszter erről is szól. Illendőségből és persze magunk miatt sem könnyű visszafognunk magunkat a roskadásig terített asztaloknál, aztán a morzsa partik ideje van, és máris benne vagyunk az elő-utó szilveszterben, ami ugyancsak nem a böjt időszaka. Amennyire szépek és örömmel teliek ezek a napok, ugyanakkora terhet is jelentenek a szervezetünknek. A túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, különösen, ha ezek rendkívüli mennyiségben állnak rendelkezésre, jelentős terhet rónak a szervezetünkre. Nemcsak a tengernyi étel, ital, hanem a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, a vásárlás, előkészületek okoznak, valamint az óhatatlan összezártság is komoly lelki és testi terhet rakhatnak ránk. A depresszió is gyakrabban jelenik meg ebben az időszakban, bizonyított tény, hogy a válókeresetek száma is jelentősen emelkedik a karácsonyi-újévi ünnepeket követően.

„Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban több ritmuszavar, pirvarfibrilláció, illetve infarktus jelentkezik, amit csak súlyosbít, hogy nehezebben megyünk ilyenkor orvoshoz. Nemritkán várunk, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket. Azután jön az ünnepek utáni időszak, amikor a felszedett kilók problémájával kell szembenéznünk, amikor sokkal hajlamosabbak vagyunk akár drasztikus önsanyargatásra is. Fontos tudni, hogy minden olyan ’harc’ a gyorsan érkezett kilók ellen, ami szélsőséges és gyors eredményt ígér, veszélyes a szervezetünkre, megboríthatja a működését, könnyen szívritmuszavarokat, vérnyomás ingadozást, de akár hirtelen szívhalált is okozhat. Ennek egyik legveszélyesebb formája a nagyon divatos lé böjt, amit nincs olyan orvos, aki ne ellenezne. Akkor tesszük a legjobbat magunkkal és a testünkkel is, ha próbáljuk féken tartani az élvezeteket, ami sokszor már talán nem is az. Hiszen a töménytelen mennyiségű étel, ital sokszor legfeljebb a szemünket gyönyörködtetni, ahogy azok hirtelen megvonása sem a legjobb út az egészséghez”—figyelmeztet a professzor.

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!