-
-
Virág mellé prevenció! Nőnapon – szűrőkampány a női szívekért!

Virág mellé prevenció! Nőnapon – szűrőkampány a női szívekért!

Virág mellé prevenció! Nőnapon – szűrőkampány a női szívekért!cím

Rendhagyó nőnapot hirdet a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete és a Budapesti Szent Ferenc Kórház: ezen az egy napon március 8-án lehetőséget ad, egy rendkívüli, csak nőknek szóló kardiológiai szűrővizsgálatra. A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívbetegségek miatt, 43 százalékuknál pedig semmilyen tünet sem utal arra, hogy nagy a baj. Ezzel hívjuk fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van. A nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben.

A nőnap a legjobb alkalom, hogy a női szívekre és a női szívbetegségekre fókuszáljunk. Csak a Nőnapon lehet regisztrálni: március 8-án a Városmajori klinika, a SZÍVSN a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete és a Szent Ferenc Kórház által megszervezett szűrésekre, ezek száma korlátozott, ezért is várják a kórházak, klinikák, önkormányzati rendelők, praxis közösségek csatlakozását a kezdeményezésünkhöz. Fontos, ráirányítani a figyelmet a nőkre, édesanyákra, nagymamákra, feleségekre, barátnőkre, mert, a jelenlegi járványügyi helyzetben nincs lehetőség ezekre a szűrővizsgálatokra. A Nőnapra hirdetett szűrővizsgálatok: vércukor, koleszterin, testsúly, vérnyomás, ritmuszavarok, szívelégtelenség tüneteinek felismerését célozzák.

A szívinfarktus a köztudatban klasszikusan a férfiak, főleg a túlhajszolt, stresszes életet élő, folyton rohanó, pénzkereső családfők betegségeként él. Ehhez képest a nőkre legalább akkora, ha nem nagyobb teher hárul, mert a megszokott anyai, feleségszerep ma már legtöbbször ugyanakkora munkahelyi teherrel is párosul. A statisztikák szerint több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi. Ennek oka az is, hogy a nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtűrésük, így könnyebben lépnek át akár komoly bajt jelző panaszokon is.

„Teljesen megszokott, hogy a nő nemcsak gondoskodik a családjáról, de ő az, aki figyel az egészségükre is. Egészségesen főz, közben küldi a férjet, barátot, hogy menjen el az orvoshoz, viszi a gyereket, akár már egy méhcsípéssel is, magára viszont szinte egyáltalán nem figyel. Ahogy a környezete sem. Dacára annak, hogy mi él a köztudatban, a nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben. Bár a szívinfarktust klasszikusan a férfiak betegségeként kezeljük és a nőket az ösztrogén hormon is védi, idővel azonban rájuk nézve mégis fenyegetőbb a veszély – csak éppen körülbelül 10 évvel később jelentkezik. Fiatalabb korban a dohányzás, ami sajnos a társadalom egészét nézve nemhogy csökkenne nőknél, de még nő is, a menopauza után pedig a hormonvédelem elvesztése növeli a kockázatot”- figyelmeztet Bernáth Lukács Zsuzsanna, a betegegyesület elnöke, aki szerint ráadásul náluk idővel a társbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség is gyakoribbak.

A Semmelweis egyetem Városmajori klinika SZÍVSN szűrésére jelentkezőket 9-15 óráig regisztrálják a 0620/825-8084-es telefonszámon.

Háttér:Az ösztrogén segíti, hogy az érfal sima és rugalmas maradjon, a vér pedig megfelelő sűrűségű legyen, tehát késlelteti az atheroszklerózist és akut értágító hatása is van. Viszont tény, hogy szintén az ösztrogén hatásnak köszönhetően az érzelmi terhelést gyakran nehezebben viselik, mint a férfiak, ráadásul a hormonvédelem idővel meg is szűnik és a mesterséges pótlás nem nyújt védelmet szív- és érrendszeri szempontból. Ezzel egyidejűleg viszont a kísérőbetegségek tovább növelik a kockázatot. A cukorbetegségben szenvedőknél négyszeres, a magas vérnyomás esetében kétszeres az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, illetve jelentősen nő az újbóli infarktus kockázata, miközben a túlsúly és a mozgásszegény életmód is komoly rizikófaktort jelent. Ennek ellenére sem a társadalom, sem az orvosok nem veszik kellően komolyan, ha a figyelmeztető tünetek jelentkeznek. Jellemzően a nőket kevesebbszer küldik labor-, vagy invazív vizsgálatokra, és ritkábban írnak fel nekik gyógyszereket is, mint a férfiaknak.

Kezdjenek a nők törődni magukkal!
Különösen 40 éves koruk után fontos a rendszeres sport tevékenység, és bár heti 5×30 perc az ajánlott, de ha csak 15 percet bírunk is, már azzal is nagyon sokat teszünk egészségünkért. Az aerob jellegű sportok, így például a futás, úszás, kerékpározás a legjobb, de már az is nagy lépés egészségünk megőrzése felé, ha kihagyjuk a liftet és némileg mellőzzük az autót. Lépcsőzzünk, és ahova csak lehet, menjünk gyalog! Kerüljük el a súlygyarapodást, úgy vásároljunk be, hogy a hűtőben ne legyenek fölösleges kalória bevitelre csábító ételek. A megfelelő testsúly elérésének leghatékonyabb módszere a szénhidrátbevitel jelentős csökkentése – aminek első és legfontosabb lépése a kenyér, a pékáruk fogyasztásának minimalizálása, cukros üdítők, édességek elhagyása, ehelyett gyümölcsök és teljes kiőrlésű termékek mérsékelt fogyasztása.

Női tünetek (tudva azt, hogy az esetek döntő részében jelen lehet a szokványos mellkasi nyomás is):
– légzési nehézség
– nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorproblémával is
– légszomj
– krónikus fáradtság
– gyengeség, bágyadtság
– szokatlan, indokolatlan kimerültség
– hányinger, szédülés
– felső gyomortáji diszkomfortérzet
– hátfájás

SZÍVSN kommunikációs vezető: Kun J. Viktória 0620/326-0325

Ha tetszik, oszd meg hírünket!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Twitter
szivesenlogosziv

Cikk ajánló

szivesenlogosziv

Gondoljon ránk!

szivesenlogosziv

Kövess minket!

szivesenlogosziv

Iratkozz fel!

Hírlevelünkön keresztül rendszeresen informálódhatsz aktuális, újdonságainkról és eseményeinkről. Legyél az elsők között akik értesülnek mindenről!